anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Jak radzicie sobie z kupującymi, którzy dobijają do limitu Allegro Smart, a potem zwracają towar?

evnetpl
#8 Zapaleniec#

Cześć, społeczność Allegro!

Zauważyłem ostatnio problem z kupującymi, którzy kupują dodatkowe produkty, żeby osiągnąć limit Allegro Smart, a potem zwracają towar. Powoduje to sporo kłopotów, szczególnie jeśli chodzi o księgowość – wycofanie paragonu czy korekta faktury to dodatkowe, czasochłonne procedury.

Czy ktoś z Was spotkał się z podobną sytuacją? Jak radzicie sobie z takimi przypadkami? Czy macie jakieś sprawdzone metody na ograniczenie takich zachowań lub ułatwienie sobie procesu zwrotów i korekt?

Każda rada będzie bardzo pomocna! Dzięki!

Pozdrawiam,

evnetpl

oznacz moderatorów
11 ODPOWIEDZI 11

bosek_2804
#10 Popularyzator#

Próba rozmowy z takimi kończy się straszeniem banem. Ja dzwonię, gdy tylko wyłapuję podejrzane takie próby. Za każdym razem chamski głos daje mi do zrozumienia, że on ma to prawo i basta. 

Allegro jest portalem, który hołubi wszelkiej maści przekrętasów po obu stronach monitora, gdyż jest podobieństwem lombardu żyjącego z prowizji i wyróżnień. 

oznacz moderatorów

invite13
#7 Wielbiciel#

No, borykam się z tym odkąd jest allegro samrt, nic z tym nie zrobisz. Potafią zamówić 10 rzeczy by przekroczyć 45 zł , a potem zostawiają sobie np. towar za 3,99 zł 🙂 Co zrobisz, jak nic nie rzobisz. Pełno papierkowej roboty, takie życie. Allegro nic Tobie w tym nie pomoże. Oni dbają tylko o kupujących.

oznacz moderatorów

mdrogeria
#21 Demiurg#

@evnetpl proceder się nasila , jeśli nie chcesz rezygnować ze smarta pozostaje tylko jedna ścieżka  -sukcesywne podnoszenie marży  ,spadnie konkurencyjność portalu na rynku to pójdą po rozum do głowy , widzę ,że to się już dzieje , w ofertach ,które allegro zaakceptuje do programu ,,ceny ,, dopłaty są coraz wyższe  ,w końcu osiągną nieakceptowalny pułap .

oznacz moderatorów

eMKaNS
#9 Pomysłodawca#

wtedy nikt nie będzie kupować przez co Ty nic nie sprzedasz i wszyscy będą zadowoleni?? Allegro powinno się wziąć za takich Januszów Biznesu, ma swoje statystyki, ma wgląd co kiedy i jak kupuje klient etc etc. Jeżeli to by nie zadziałało wprowadzić płatne zwroty i po sprawie. 
Próbując Twojego sposobu w ramach eksperymentu podniosłem cenę (marże) na 3 dobrze sprzedających się produktach i sprzedaż siadła o ok 70%. Więc wolę nadal sprzedawać 70% więcej niż nie zarabiać na sprzedaży 30% 

oznacz moderatorów

mdrogeria
#21 Demiurg#

@eMKaNS od wczoraj allegro dopłaca mi do produktu 12% , gdzie pobierają prowizję 9,5 , pomijam dopłatę do smarka / 1- 1,5 zyla / . Osobiście opracowałem system ruchu cen , na razie działa .

oznacz moderatorów

eMKaNS
#9 Pomysłodawca#

no więc gratuluję systemu niestety nie można odnieść tego do wszystkich sprzedających 
Pozdrawiam i życzę jak najlepiej 

oznacz moderatorów

mdrogeria
#21 Demiurg#

@eMKaNS nuuu... takie pole do popisu jam masz Ty ze swoim asortymentem to tylko pozazdrościć .

oznacz moderatorów

eMKaNS
#9 Pomysłodawca#

No niestety zaczynając z zerowym budżetem bez pomocy innych bez zdolności kredytowych trzeba było się za coś wziąć. Ale za to z marżą zdarzają się piękne strzały np ostatnio 350 000% na czysto a nie 10% na sprzedanej sztuce. Więc wolę sprzedać 50 produktów niż 500. Dość że 2 tyle oszczędzę na poświęconym czasie opakowaniach etc to zarobię tyle samo.
Ale jak wcześniej wspomniałem życzę jak najlepiej 

oznacz moderatorów

AnnaG-Antyki
#19 Nestor#

Nasila się, bo nie można nic znaleźć. Podam siebie za przykład, bo ostatnio w desperacji już nie wiele mi brakło, żeby to zrobić. Oczywiście nie zrobiłam ale kosztowało mnie to dodatkowe pół godziny wyszukiwania. Cel kupić karty pracy ucznia z biologii i chemii. Próbowałam znaleźć 2 produkty u jednego sprzedawcy, bo to tak gdzieś od 26zł kosztuje. I teraz wyniki wyszukiwania to: - pierwsze oferty 2 x droższe

- kolejne co wyskoczyło to w stylu biologia do 1 klasy, chemia do klasy 2. Zapewniam drogie allegro, że moje dziecko tylko do 1nej klasy naraz chodzi.

- kolejne oferty gdzie jedna jest nowa bardzo nowa, a druga nowa 3-5cio letnia. Skąd mam wiedzieć czy coś się nie zmieniło...

- dalej jedna książeczka prawidłowa, druga to jakieś testy maturalne... Zaczynam łapać nerwa.

- jedziemy dalej, hura znalazłam:) Wrzucam do koszyka. Radośnie chcę zapłacić i co moje oczy widzą. Brak darmowej wysyłki, chodź przy wyszukiwaniu pokazywało, ze jest. Zerkam dalej i jest wyjaśnienie- wysyłka za darmo jest tylko do jakiegoś boxa poczty, którego u mnie nie ma...

- powtórka z rozrywki z zaznaczeniem opcji smart, no dopiero znalazłam.

Opcja druga z której korzysta większość klientów:

- wyloguj

- znajdź najtańszą książkę numer1 i dodaj do koszyka

- znajdź najtańszą książkę numer 2 i dodaj do koszyka

- dorzuć cokolwiek od sprzedających do smarta

- zabierz taśmę klejącą do paczkomatu po odbiór:)

- ciesz się godziną więcej czasu i brakiem wrzodów po wybraniu drugiej opcji.

Przed katalogiem szukaj wielu bez problemu sobie radziło. Przed wymuszaniem dziwnych form wysyłkowym większość sprzedawca miała smarta i jak wyświetlało darmową wysyłkę to była darmowa, tera to kpina z klientów, kpina ze sprzedających. Marnowanie naszego czasu i nerwów. Połowę kupiłam u konkurencji. 2 lata temu nawet nie przyszło by mi do głowy tam czegokolwiek szukać...

oznacz moderatorów

TomBanknoter
#17 Koryfeusz#

@evnetpl Większość spotkała się z taką sytuacją. To kolejna paralogia, którą wyhodowało Allegro. Patologia generująca mnóstwo niepotrzebnej, pracy, kosztów, zbędnych wysyłek itd.

Niestety, formalnie nie da się tego ukrócić - dopóki ktoś w Allegro nie pójdzie po rozum do głowy (co zdarza się niezmiernie rzadko) , i zmieni regulamin usługi Smart!

oznacz moderatorów

Halfrunt
#20 Guru#

@evnetpl Zdarza się, ale niezbyt często - obym nie wypowiedział tego w złą godzinę 😄. Na pewno nie mam cen na poziomie 3,99zł. bo to się nie opłaca. Oprócz marży procentowej doliczam stałą stawkę całkowitych kosztów minimalnego smarta do ceny każdego produktu. Nawet jeśli klient zamawia 2 produkty po 30zł. i zwraca 1 bo oczywiście ten jeden mu nie pasuje 😃 to i tak sprzedaż tego drugiego skompensuje cały koszt smarta. 

oznacz moderatorów