anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Jak sie rozliczyc podatkowo z dac 7?

brtkhard
#8 Zapaleniec#

Witam, przekroczylem 30 przedmiota za rok 2023. Jakbym chcial uregolowac podatek za sprzedaz jak mam to zrobic?

nie mam zamiaru potwierdzac swoich danych, moge zapalcic podatek od sprzedazy za rok 2023 i miec wygwizdane, tylko jak to poprawnie zrobic? bo jak zadzwonilem do krajowej komisji podatkowej to nic nie wiedzieli…

zeby w picie naniesc porpawke za 2023 i poprawnie sie rozliczyc. Dziekuje 

oznacz moderatorów
8 ODPOWIEDZI 8

fox_paws
#13 Ambasador#

Ale po co? Sam fakt sprzedania 30 przedmiotów nie generuje obowiązku podatkowego.

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg#

@brtkhard ale DAC7 nie wprowadza nowych przepisów ani obowiązków, czy podasz dane czy nie i tak skarbówka Cię może dopaść i to do 5 lat wstecz o ile miałeś obowiązek zapłaty podatku 😄

Jak nie sprzedajesz zarobkowo, czyli nie kupujesz żeby odsprzedać z zyskiem a sprzedajesz swoje stare graty nic nie musisz płacić 🙂 

A jak chcesz zapłacić podatek to doliczasz w PIT na koniec roku dochód z allegro i płacisz podatek 😄 tyle że na 2023 r. już czas minął 😞

________
Κώστας
oznacz moderatorów

pecela
#17 Koryfeusz#

@kostas11

Korektę PIT-a zawsze można złożyć, tylko trzeba to uzasadnić. A DAC7 nie jest żadnym wytłumaczeniem dla korekty i prawie pewnym jest, że US wszcznie postępowanie sprawdzające (i to nie tylko za ostatni rok).

oznacz moderatorów

brtkhard
#8 Zapaleniec#

I o to mi chodzi, jak to uzasadnić? Nie przekroczyłem na pewno kwoty 2 tys €. Mogę zapłacić ten podatek i liczyć że będę miał spokój. Nie chcę jakiś kontrol, ujawniana danych itp. jak dostaną kasę i będą sprawdzać za co to najwyżej wtedy. Fajnie jakby umiał ktoś za to poprawnie zapłacić bo mam wrażenie że nikt nie wie.

oznacz moderatorów

fox_paws
#13 Ambasador#

Jeśli sprzedasz samochód za 50 tys to też będziesz chciał zapłacić podatek?

oznacz moderatorów

pecela
#17 Koryfeusz#

@brtkhard

Raport DAC7 ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie może on też być podstawą do naliczania jakichkolwiek należności podatkowych.

Ustawa o podatku dochodowym od osób fizycznych weszła w życie w 1991 roku i DAC7 nic w kwestii obowiązku rozliczenia się z uzyskanego dochodu z US nie zmienia.

Jeżeli sprzedałeś towary, które stanowiły twoją prywatną własność, dłużej niż 6 miesięcy (liczymy od ostatniego dnia miesiąca w którym dokonano zakupu), to co do zasady taka tradycja nie wywołuje przychodu (jest neutralna podatkowo, nigdzie się jej nie zgłasza). Wyjątkiem jest zakup w celu dalszej odsprzedaży w późniejszym terminie z zyskiem (zakup ma charakter inwestycji), wtedy taką transakcję rozlicza się w PIT-cie rocznym. Nie ma tu żadnych limitów ilościowych, czy kwotowych 

Natomiast jak sprzedawane przedmioty były w twoim posiadaniu krócej niż 6 miesięcy, to taką sprzedaż należy rozliczyć w PIT-cie rocznym i odpowiednio wykazać dochód lub stratę.

I teraz co jest bardzo ważne. Kwota transakcji nie stanowi dochodu lecz przychód. Dochód, to w uproszczeniu przychód minus koszty. Do kosztów zaliczamy np. koszt zakupu towaru, prowizję portalu, opłaty pocztowe itp.

oznacz moderatorów

brtkhard
#8 Zapaleniec#

Ja wszystko doskonale rozumiem, ale chce po prostu zlozyc korekte za 2023 i jak ja mam to zrobic?

oznacz moderatorów

pecela
#17 Koryfeusz#

@brtkhard

Korektę składasz tak samo jak pierwszy PIT za dany rok. Na formularzu zaznaczasz tylko odpowiednią kratkę.

Do tego czynny żal i może obejdzie się bez kary (jak kwota uszczuplenia podatku należnego była znikoma). Oczywiście masz sporą szansę na kontrolę z ostatnich 5 lat. Jeżeli wyjdzie, że w poprzednich latach oszukiwałeś na podatkach, to o dalszym losie zdecyduje prokurator i następnie sąd (na formularzu PIT jest pouczenie o odpowiedzialności karnej za podanie nieprawdziwych danych w formularzu).

Przepisy dotyczące opodatkowania osób prywatnych nie zmieniły się praktycznie od 33 lat, nie licząc podnoszenia kwoty wolnej czy jakiś poprawek w ustawie.

oznacz moderatorów