Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam, przekroczylem 30 przedmiota za rok 2023. Jakbym chcial uregolowac podatek za sprzedaz jak mam to zrobic?
nie mam zamiaru potwierdzac swoich danych, moge zapalcic podatek od sprzedazy za rok 2023 i miec wygwizdane, tylko jak to poprawnie zrobic? bo jak zadzwonilem do krajowej komisji podatkowej to nic nie wiedzieli…
zeby w picie naniesc porpawke za 2023 i poprawnie sie rozliczyc. Dziekuje
Ale po co? Sam fakt sprzedania 30 przedmiotów nie generuje obowiązku podatkowego.
@brtkhard ale DAC7 nie wprowadza nowych przepisów ani obowiązków, czy podasz dane czy nie i tak skarbówka Cię może dopaść i to do 5 lat wstecz o ile miałeś obowiązek zapłaty podatku 😄
Jak nie sprzedajesz zarobkowo, czyli nie kupujesz żeby odsprzedać z zyskiem a sprzedajesz swoje stare graty nic nie musisz płacić 🙂
A jak chcesz zapłacić podatek to doliczasz w PIT na koniec roku dochód z allegro i płacisz podatek 😄 tyle że na 2023 r. już czas minął 😞
Korektę PIT-a zawsze można złożyć, tylko trzeba to uzasadnić. A DAC7 nie jest żadnym wytłumaczeniem dla korekty i prawie pewnym jest, że US wszcznie postępowanie sprawdzające (i to nie tylko za ostatni rok).
I o to mi chodzi, jak to uzasadnić? Nie przekroczyłem na pewno kwoty 2 tys €. Mogę zapłacić ten podatek i liczyć że będę miał spokój. Nie chcę jakiś kontrol, ujawniana danych itp. jak dostaną kasę i będą sprawdzać za co to najwyżej wtedy. Fajnie jakby umiał ktoś za to poprawnie zapłacić bo mam wrażenie że nikt nie wie.
Jeśli sprzedasz samochód za 50 tys to też będziesz chciał zapłacić podatek?
Raport DAC7 ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie może on też być podstawą do naliczania jakichkolwiek należności podatkowych.
Ustawa o podatku dochodowym od osób fizycznych weszła w życie w 1991 roku i DAC7 nic w kwestii obowiązku rozliczenia się z uzyskanego dochodu z US nie zmienia.
Jeżeli sprzedałeś towary, które stanowiły twoją prywatną własność, dłużej niż 6 miesięcy (liczymy od ostatniego dnia miesiąca w którym dokonano zakupu), to co do zasady taka tradycja nie wywołuje przychodu (jest neutralna podatkowo, nigdzie się jej nie zgłasza). Wyjątkiem jest zakup w celu dalszej odsprzedaży w późniejszym terminie z zyskiem (zakup ma charakter inwestycji), wtedy taką transakcję rozlicza się w PIT-cie rocznym. Nie ma tu żadnych limitów ilościowych, czy kwotowych
Natomiast jak sprzedawane przedmioty były w twoim posiadaniu krócej niż 6 miesięcy, to taką sprzedaż należy rozliczyć w PIT-cie rocznym i odpowiednio wykazać dochód lub stratę.
I teraz co jest bardzo ważne. Kwota transakcji nie stanowi dochodu lecz przychód. Dochód, to w uproszczeniu przychód minus koszty. Do kosztów zaliczamy np. koszt zakupu towaru, prowizję portalu, opłaty pocztowe itp.
Ja wszystko doskonale rozumiem, ale chce po prostu zlozyc korekte za 2023 i jak ja mam to zrobic?
Korektę składasz tak samo jak pierwszy PIT za dany rok. Na formularzu zaznaczasz tylko odpowiednią kratkę.
Do tego czynny żal i może obejdzie się bez kary (jak kwota uszczuplenia podatku należnego była znikoma). Oczywiście masz sporą szansę na kontrolę z ostatnich 5 lat. Jeżeli wyjdzie, że w poprzednich latach oszukiwałeś na podatkach, to o dalszym losie zdecyduje prokurator i następnie sąd (na formularzu PIT jest pouczenie o odpowiedzialności karnej za podanie nieprawdziwych danych w formularzu).
Przepisy dotyczące opodatkowania osób prywatnych nie zmieniły się praktycznie od 33 lat, nie licząc podnoszenia kwoty wolnej czy jakiś poprawek w ustawie.