anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Jak sie zachować w stosunku do kupującego

piotras7777
#8 Zapaleniec#

Kupujący zakupił modulator federal 320dig po przed wysyłką sprawdzałem użadzenie było w pełni sprawne ,podczas rozmowy kupujący oznajmił ze jego urządzenie zostało uszkodzone w skutek zalania pojazdu wodą ,ale do zeczy po pewnym czasie dzwoni i mówi że niesprawne wogóle nie działa i że je odsyła .Powiedziałem że zwrot pieniędzy po oględzinach, a urządzenie było zaplombowane jak sprzedawałem i wróciło zaplombowane , po weryfikacji u serwisanta okazał się tylko bezpiecznik za naprawę zapłaciłem  , zwrot kasy pomniejszyłem o koszt naprawy .

Ale w kontekście coraz więcej cwaniaków którzy kupują urządzenie elektronikę nawet nieświadomie uszkodzą i domagają się zwrotu kasy .

U mnie naszczęście tylko bezpiecznik a gdyby  spalił całkiem i sprzęt tylko.nadawałby się na złom co wtedy

oznacz moderatorów
5 ODPOWIEDZI 5

la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@piotras7777 gdy kupujący składa reklamację, jako sprzedający musisz ją rozpatrzyć, możesz ją uznać lub odrzucić. Myślę, że nie jest sprawiedliwym traktowanie każdej reklamującej osoby jako cwaniaka, natomiast jeśli odpowiednio uargumentujesz swoją decyzję, możesz odrzucić reklamację. 

Monika
   Moderatorka

Dołącz do naszych licytacji charytatywnych dla powodzian.
   Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów

piotras7777
#8 Zapaleniec#

Pozornie ma Pani rację ale teraz bardziej się chroni kupującego niż sprzedawcę, wtedy jest słowo przeciwko słowu .Jeżeli mam urządzenie i wiem że jest sprawne ale dla spokoju po leżało na półce jakiś czas podłączam I sprawdzam i jest OK  wysyłam kupującemu a on wciska ciemnotę że jest niesprawne ,takie przyszło to jak go traktować .W mojm przypadku podjechałem do znajomego serwisanta i temat ogarnoł tym razem tylko bezpiecznik ,a co by było gdyby całkiem popalił  i urządzenie było by tylko na śmieci co wtedy .

Potem dyskusja za dyskusja , zaangażowanie allegro ,komentarze na które człowiek pracował 

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

Tak może być, ale czy7 każdy się zna, czy każdy wymieni bezpiecznik, czy każdy czyta instrukcję, coraz więcej kupuje ale coraz mniej coś wie umie potrafi, więc zwraca a nawet nie reklamuje.

oznacz moderatorów

KOGIEL_T
#10 Popularyzator#

No i tu właśnie jest problem, ja też często tak mam, że kupujący po kilku dniach zgłasza zwrot, oczywiście go przyjmuję, a po zwrocie okazuje się, że urządzenie uszkodzone wskutek nieprawidłowego podłączenia i co wtedy?  to nie była reklamacja tylko zwrot

oznacz moderatorów

majster_man
#14 Krzewiciel#

Najgorsze to że domorośli mechanicy wymieniają połowę osprzętu silnika rozpakowując i oddając zaplombowane części. A przyczyną był tylko jedno utlenione gniazdo gdzie nie było przejścia sygnału. A on wymienia: wtryski, pompę, egr "PANie już wszystko wymienjone a auto nie idzie".

oznacz moderatorów