Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Jak teraz Allegro nalicza prowizję od sprzedaży
Sprzedając produkt za 14,60 + koszt wysyłki 24,00zł łącznie 38,60zł brutto
została naliczona prowizja w wysokości 8,08 + 1,00zł za opłatę łącznie 9,08
czy nie uważacie że coś tu nie gra prawie 25% prowizji nie chcę się wyrażać bo powinienem to jakoś określić
gdzie jakikolwiek zysk dla sprzedającego ??? ja do tej transakcji musiałem dopłacić
Identyfikator zamówienia:
d6727d20-24d7-11ee-8253-3be217d1218e
Dlaczego nie ma konkretnej informacji o prowizji, czy nie powinna się tym zająć odpowiednia instytucja
np. urząd ochrony konsumenta
jak ja mam wyceniać przedmiot dla klienta
powinna być opcja w cenie sprzedaży dla klienta od - do
A to nie była czasem oferta wyróżniona, bo wówczas jest naliczana kolejna prowizja od prowizji naliczonej ze sprzedaży.
Nie jak skumałem że naliczają podwójną prowizję, to nie mam żadnej aukcji wyróżnionej niech się gonią, płacić za wyróżnienie i dodatkowa prowizja to jest chore
Tak się zarabia.😁
@metalegt to nie Allegro wybiera max, tak jak napisaliśmy wysokość prowizji zależy od wybranej przez kupującego metody dostawy. Wybrał najdroższą opcję, dlatego wartość prowizji jest maksymalna.
ale się moderatorka rozpisała, dziękuję za kompleksowe wyjaśnienie, ja też nie miał bym co napisać, bo po co się męczyć tego nikt nie jest w stanie wyjaśnić
@metalegt nie musisz być złośliwy i obrażać innych nazywając złodziejami, jeśli czegoś nie rozumiesz to wystarczy dopytać 🙂
Prowizja pobierana jest od kosztu przedmiotu oraz kosztu dostawy. Czyli w przypadku zamówienia nr d6727d20-24d7-11ee-8253-3be217d1218e, została pobrana od kwoty 38,60 zł, opłaty są jasno określone w regulaminie.
Pytasz "Dlaczego nie ma konkretnej informacji o prowizji", ponieważ nie jesteśmy w stanie przewidzieć jaki koszt dostawy wybierze kupujący, więc w kalkulatorze opłat podany jest koszt prowizji bez ceny dostawy, a podczas wystawiania oferty możliwy przedział w zależności od wybranej metody dostawy.
nie jestem złośliwy tylko liczyłem na konkretne wyliczenia, a nie odwoływanie się do regulaminu,
który jest tak zawiły i pokręcony że ciężko się połapać, to już łatwiej połapać się w podatkach
mimo to nie znalazłem żeby prowizja wynosiła ponad 20% doliczając opłatę za sprzedaż to prawie 25%, gdzie zostaje zysk dla sprzedającego jak średnio nasza marża jest poniżej 20%
@metalegt daj mi link do produktu ? bo to dziwnie wygląda 😞
@la_nika napisz jak to zostało policzone, bo do pozostałych gdzie jest 20,83 % nie pasuje a nie wiemy jaka to kategoria, a może to kilka produktów i wpadło w prowizję minimalną 0,35 groszy po co się domyślać jak można napisać w wątki jak zostało to policzone ?
https://allegro.pl/oferta/profil-aluminiowy-do-poliweglanow-zamykajacy-f10-13927658408
Jak pisałem
14,60 1 produkt + koszt wysyłki 24,00zł łącznie 38,60zł brutto
została naliczona prowizja w wysokości 8,08 + 1,00zł za opłatę łącznie 9,08
prawie 25%
@metalegt masz wystawione w pozostałych 20,96% i wychodzi 8,08 zł
+ 1 zł i masz 25 % 😞
Ale od kosztów wysyłki też jest naliczana prowizja 20,96 ??
czyli zmienić lokalizację produktu i nigdy nie wystawiać nic w pozostałe 🙂
@metalegt tak od kosztów wysyłki też liczą, sumują z produktem i jest prowizja w wysokości danej kategorii, unikaj kategorii Pozostałe bo tam jest największa prowizja jak widzisz 😞
Dzięki - moderator powinien się uczyć jak odpowiedzieć na proste pytanie
@kostas11 kiedy pisałem Ci odpowiedż przyszła @la_nika z siekierką i juz nie ma potrzeby pisania odpowiedzi. Ot taka "demokracja" i "wolność słowa". Wlasnie dlatego szukam alternatywy dla sprzedaży na allegro. Choć u nas jeśli chodzi o sprzedaż i zyski to nie mogliśmy narzekac. Powolutku ale szło wszystkow dobrą strone.
NIestety zachodzące zmiany zabierają ostatnie resztki wolnego rynku na allegro
@la_nika jednostkowa opłata transakcyjna... A cóż to za opłata? Pierwszy raz to na oczy widzę
@AR_Auto_Czesci jednostkowa opłata transakcyjna wynosi 1 zł (dla sprzedaży na allegro.pl). Naliczamy ją od każdego zakupu w ofercie.
Tutaj znajdziesz więcej informacji na ten temat.
Przez to że prowizja jest naliczana nie tylko za sprzedany produkt a za produkt + wysyłka ciężko wyliczyć za ile ten przedmiot wystwić. Tak być nie powinno.
Przykladowo sprzedajesz cos na poziomie 8zl, masz 1,5zl zysku od sztuki, policz prowizje na poziomie 90gr od samego produktu dolicza tranzakcyjną (jak nie masz abinamentu) dolicz prowizje od wysyłki od wystawienia i dokladasz do interesu.
trzeba uciekac na inne portale
@metalegt w skali miesiąca koszty Allegro potrafią u mnie nawet wynieść 30% od Sprzedaży 😁
Dodam że nie mam żadnych wyróżnień, promowania, itp