Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Dzień dobry.
Obecnie sklep na Allegro jest zarejestrowany na firmę mojej żony (JDG). Założyłem własną firmę (JDG). i będę dalej zajmował się sklepem, a żona dzieckiem.
Jak można bezpiecznie zmienić dane w sklepie?
Żona jest na Allegro od około 5 lat, a w sklepie jest około 800 produktów.
Produkujemy ręcznie robione wyroby skórzane z personalizowanym grawerem.
Chciałbym zmienić numer NIP, REGON, numer konta bankowego itp.
Bardzo obawiam się zablokowania sklepu i zawieszenia jego działalności.
Dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam Olek
@Luniko-handmade Wysyłam Ci pełną listę przypadków, w których możesz zmienić dane firmy.
Zmiana danych firmy na koncie Allegro możliwa jest w przypadku zbycia przedsiębiorstwa lub wtedy, gdy zmianie nie ulega numer NIP.
Dziękuję za informację. Proszę o doprecyzowanie informacji. Czy dobrze rozumiem, że muszę założyć jednoosobową spółkę z o.o., a wtedy przeniesienie sklepu na Allegro będzie możliwe z żony na mnie? Czy tylko żona będzie mogła dokonać takiego przeniesienia z JDG do jednoosobowej spółki z o.o.? Dziękuję za pomoc.
@Luniko-handmade W tym przypadku dane zmienia właściciel konta i firmy. Ale tak jak wspomniałam- jest to możliwe gdy zmianie nie ulega NIP.
Bardzo dziękuję za pomoc. Miłego dnia.😍
Najpierw twoja żona musiałaby dokonać przekształcenia w spółkę (bez znaczenia jaką, byle nie cywilną), a następnie przekazać spółkę tobie. Tylko musi to być przekształcenie JDG w spółkę, a nie założenie spółki i przeniesienie na nią majątku JDG. Informacja, że spółka powstawała w wyniku przekształcenia z JDG jest w KRS.
Ważne. Przy przekształcaniu spółka otrzymuje własny NIP i REGON (w JDG, NIP należy do właściela, a nie firmy). Jednakże nie ma to znaczenia. Prawnie jest to nadal ten sam podmiot.
Bardzo dziękujemy za informacje i pomoc. Prawdopodobnie w przyszłości tak właśnie postąpimy. Rozumiem, że nie ma innych możliwości. Nie wyobrażałem sobie, że przejście w ramach jednej rodziny będzie tak trudne.
Przy przekształcaniu JDG w spółkę zawsze zmienia się NIP i REGON. Niestety nie ma możliwości zachowania starych nr identyfikacyjnych, bo te przypisane są do osoby fizycznej.
Więc pozostaje tylko jedna opcja, czyli nowy sklep na moim JDG i nowa publikacja produktów? Robiliśmy to ręcznie, a proces publikacji trwał kilka lat.
Nie tylko. W grę wchodzi jeszcze przekształcenie w spółkę prawa handlowego.
To pierwsze dwa przypadki ze strony podanej przez @N_Nitka28. W tych przypadkach bezwzględnie zmienia się NIP i REGON.
Czy dobrze rozumiem, że żona musi przekształcić JDG w jednoosobową spółkę z ograniczoną odpowiedzialnością, wpłacić kapitał podstawowy w wysokości 5000 złotych, zmienić dane na Allegro, a następnie sprzedać lub w inny sposób przenieść tę firmę na mnie? Bardzo dziękuję
Jak ma to być spółka z ograniczoną odpowiedzialnością, to tak jest to min. 5000 zł. Bardziej opłacalne może być przekształcenie w Prostą Spółkę Akcyjną, gdzie minimalny kapitał założycielski to tylko 1 zł.
Bardzo dziękujemy za rady. Mamy z żoną nad czym się zastanowić. Serdecznie dziękujemy za pomoc.
Tylko jak już się zdecydujecie, to pamiętaj, aby nie zrobić częstego błędu i nie zrobić przeniesienia z JDG na spółkę, zamiast przekształcenia. To nie jest to samo i przy przeniesieniu powstaje całkiem nowa firma, bez powiązania z poprzednią JDG (przy okazji przeniesienie jest dużo prostsze).
Dziękuję za informację i ostrzeżenie.
Oba warianty są dość skomplikowane dla nas, zwykłych rzemieślników, którzy ręcznie szyją galanterię skórzaną. Miejmy nadzieję, że w 2026 roku Allegro będzie bardziej elastyczne w takich kwestiach. Jeszcze raz bardzo dziękuję za tak obszerną pomoc.