Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam, zadałem na chacie Allegro takie pytanie:
"Dzień dobry? Dlaczego jakość mojej sprzedaży wynosi -490/860 (tak, ujemna)? Nie sprzedaję dużo, ale nie mam
żadnych ocen negatywnych, 100% pozytywów. Skąd się bierze taka dziwna kalkulacja? Przez taką
ocenę moje oferty są na szarym końcu listy ofert i praktycznie nie mam szans na sprzedaż i na poprawienie jakości. Nawet, gdy zaczynałem współpracę z Allegro miałem duuużo lepszą ocenę przed pierwszą sprzedażą."
Pani doradca przytoczyła mi cały algorytm obliczania jakości, ale oprócz zwiększenia sprzedaży nie znalazła rozwiązania.
To chyba jakieś kuriozum: mało sprzedajesz -> wylatujesz nawet, jeśli opinie są pozytywne.
Macie jakiś pomysł na zmianę takiej jakości?
wszystkie obszary jakości masz tu https://allegro.pl/moje-allegro/sprzedaz/jakosc-sprzedazy
zweryfikuj
Tak, czytałem. W teorii wszystko jest prawidłowo. Tylko nie ma nic wspólnego ze zdrową logiką.
@Modnebobasy_pl Moze dostałeś od kogoś 4* a nie 5* ? wg allegro to bardzo zła ocena
Tu masz rację, mam jedną ocenę z 30 dni i średnia gwiazdek to 4,5/5. I to wpływa na taką ocenę jakości. Nie zmienia to faktu, że przy 1 transakcji miesięcznie nie mam szans się z tego wygrzebać. Bo algorytm nie bierze pod uwagę ilości transakcji. I to jest jakieś nieporozumienie.
To jeszcze nic. Ja miałem samie pięciogwiazki, same pozytywy od wielu lat i po zdjęciu zaledwie jednej gwiazdki zabrali mi -1150 punktów! Uznali mnie za najgorszego oszusta na Allegro i kazali błagać Kupującego o przebaczenie, żeby dodał tą jedną brakującą gwiazdkę. Ocenili mnie gorzej niż chińskich przekrętowców z wieloma negatywami! System jest kompletnie do bani.
No to coraz ciekawiej się robi.
Piszcie może poniżej, jaką ocenę można mieć najniższą na 860. Może moderatorzy nic nie zrobią z algorytmem, ale chociaż wszyscy się pośmiejemy w tym dramacie.
Na razie wygrywa: @Pengano : -1150/860
@Modnebobasy_pl: -490/860
Kto da mniej?
Aż tak to nie. Sprawdziłem dokładnie i odjęto 1118 punktów. Spadłem z 632 na -486. No ale rekord nadal mam z powodu zaledwie jednej słabszej choć pozytywnej oceny, przy pozostałych samych piątkach i wieloletnim braku negatywów. Co za sabotażysta to wymyśla?
A, to zmienia postać rzeczy (😂 -> to ma być śmiech przez łzy). Aktualny ranking:
1. @Modnebobasy_pl : -490/860
2.@Pengano : -486/860
Czy Wam, przedsiębiorcom, wreszcie przyjdzie do głowy, żeby w takich przypadkach organizować się i składać pozwy sądowe, tak jak się to robi na zachodzie? Przecież allegro w ten sposób beztrosko i bezkarnie działa na waszą szkodę.
Konsultanci allegro odpiszą ci jak zwykle "Dziękujemy że podzieliłeś się z nami swoja opinią..." ale mamy cie gdzieś.
@Modnebobasy_pl @pinsplash @mdrogeria @Pengano allegro nie jest dla małych sprzedawców, wszyscy idziemy stopniowo do odstawki, wszystkie zmiany na to wskazują 😞
Ja ostatnio straciłem za 4 * 80 punktów paranoja z tym obliczaniem 😞
nie załapę się na podium , ale jak wszyscy to wszyscy ...mi / mnie / urywają jak zwykle późna godzina wysyłki leci 30 pkt i % z szybką dostawą podobnie
@mdrogeria urywają tez za allegro one, włozenie paczki do boxu, to nie jest nadanie, więc statystyki lecą w dół, jak paczka leży sobie i czeka na kuriera. Ja na razie nadałem kilkanaście i już 3-4% poszło do dołu za terminowość, a co będzie przy większych ilościach ?
@mikeza na razie nie mam One , wprowadzę w ostaniej chwili
ja na razie też testuję i stąd te wnioski, wszystkie paczki nadane przez allegro one/boxa są wysłane jako po terminie i obniżają statystyki. U mnie kurier wyjmuje je ok 9.00 rano, więc technicznie nie da się ich nadać wcześniej. Jeśli wsadzę po 9.00 to leżą całą dobę i są "przeterminowane"
@kostas11 @mdrogeria zastanawiam się co znaczy mały dla nich. Nie wiem czy wiecie jaka jest definicja "drobnych" pieniędzy. Otóż w większości bankomatów wypłaty zaczynają się od 50LN, bo 10 czy 20 to "drobne". Tutaj chyba będzie podobnie.. Pół miliona obrotu miesięcznie? więcej?
@pinsplash ,,zastanawiam się co znaczy mały dla nich ,, ..zapytaj kiciusia ,zwykle mają małe .
W Allegro długość ma znaczenie i preferują oni kiciusie. Sprzedawcy obdarzeni przedmiotami dłuższymi niż 65 cm dostają 30 punktów kary za nie wpychanie tego w paczkomaty. Ciągle komunikują "Musisz to poprawić", "Wymaga poprawy", "Masz zadania do poprawienia", czyli trzeba rozdupczyć paczkomat, lub obciąć sobie końcówkę przedmiotu. Kto to wymyśla?
To proste. Trzeba spojrzeć poniżej jakich parametrów zaczynają karać ludzi punktowo, czyli nie chcą mieć takich klientów. Taką granicą jest około 1000 transakcji miesięcznie. Masz mniej - to zabierają ci punkty jakości, choć z jakością nie ma to kompletnie nic wspólnego, a wręcz odwrotnie - im bardziej masowa sprzedaż tym mniejsze marże, większy pośpiech, gorzej opłacani pracownicy i jakość zwyczajnie spada. Żeby jakość była wysoka, to trzeba to robić powoli i starannie, a nie w wyścigu szczurów.
Drugi parametr, ważniejszy, to obroty. Niemile widziani są tu Sprzedawcy z obrotami poniżej 500.000 zł. Jeśli masz o połowę mniejsze to już dostajesz 15 punktów kary. Choć znów nie ma to nic wspólnego z prawdziwą jakością. Wręcz przeciwnie. Małe sklepy dostają 50 punktów kary za to że są małe. Dochodzą też liczne kary w innych aspektach punktacji jakości. Wiele innych ocen nie mierzy skutecznie tego co ma mierzyć, tylko waga danej punktacji jest zapaskudzona także wpływem obrotów, lub ilości sprzedanych sztuk.
niestety allegro tak to liczy, ja mam np. na jednym z kont zadowolenie kupujących 4,989 i juz 40 pkt w dół od maksimum. Obrót tak samo, 9/50pkt. Żeby mieć maxa trzeba robić ponad 100 tys na miesiąc. tutaj nikt nie lubi maluczkich.