anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Kiedy klient może zgłosić reklamację z tytułu rękojmi

Novosan
#9 Pomysłodawca

Cześć, mam taką nietypową sytuację. Klientka 18.02.2026 zgłosiła mi reklamację: "zgłaszam reklamację [...] zakupionej 21.01.2024 numer zamówienia [...] awarię zgłoszono mi 12.01.2026, z przyczyn osobistych nie mogłam prędzej dokonać reklamacji." Oczywiście serwis Producenta to odrzucił twierdząc, że już jest po terminie gwarancyjnym. On wynosi u nich 2 lata tyle co rękojmia sprzedawcy. Teraz dostałem od klientki odwołanie o takiej treści:

"Dzień dobry,

odwołuję się od decyzji (rozmowa telefoniczna) o odrzuceniu reklamacji [...] proszę o ponowne rozpatrzenie.
Zgodnie z art. 568 KC mam prawo zgłosić wadę produktu rok po jej wykryciu.
Tak jak pana informowałam uszkodzenie zostało zauważone 12.01.2026, a więc w okresie obowiązywania gwarancji.
Proszę o ponowne rozpatrzenie sprawy w innym przypadku skieruje sprawę do Rzecznika Praw Konsumentów.
pozdrawiam

Art. 568. KC
Przedawnienie roszczeń z tytułu rękojmi
§ 1.
Sprzedawca odpowiada z tytułu rękojmi, jeżeli wada fizyczna zostanie stwierdzona przed upływem dwóch lat, a gdy chodzi o wady nieruchomości – przed upływem pięciu lat od dnia wydania rzeczy kupującemu.
§ 2.
Roszczenie o usunięcie wady lub wymianę rzeczy sprzedanej na wolną od wad przedawnia się z upływem roku, licząc od dnia stwierdzenia wady. Jeżeli kupującym jest konsument, bieg terminu przedawnienia nie może zakończyć się przed upływem terminów określonych w § 1 zdanie pierwsze.
§ 3.
W terminach określonych w § 2 kupujący może złożyć oświadczenie o odstąpieniu od umowy albo obniżeniu ceny z powodu wady rzeczy sprzedanej. Jeżeli kupujący żądał wymiany rzeczy na wolną od wad lub usunięcia wady, bieg terminu do złożenia oświadczenia o odstąpieniu od umowy albo obniżeniu ceny rozpoczyna się z chwilą bezskutecznego upływu terminu do wymiany rzeczy lub usunięcia wady."

Dla mnie te przepisy nie są do końca jasne. W jednym źródle piszą, że musiała się zmienić w terminie dwóch lat, a w innym nie. Dodatkowo właściwie według mnie każdy może tak składać reklamacje. Jakie macie doświadczenia? Co z tym zrobić?

oznacz moderatorów
6 ODPOWIEDZI 6

_Likos_
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Novosan na szybko od AI

"Reklamację z tytułu rękojmi (obecnie: odpowiedzialność za zgodność towaru z umową) można zgłosić w ciągu 2 lat od wydania towaru"

Czyli klientka miała dwa lata od momentu dostarczenia towaru DO MOMENTU ZGŁOSZENIA.

Klient nie może wady wykryć pod koniec okresu rękojmi w 23 miesiącu a potem dawać sobie jeszcze rok na jej zgłoszenie.

Odpowiedzialność sprzedawcy wygasa po upływie dwóch lat. Jełsi w tym czasie kupujący nie zgłosi wad odpowiedzialność sie konczy

Pogrzeb w necie, poszukaj wykładni albo orzeczeń sądów i tyle.

oznacz moderatorów

Novosan
#9 Pomysłodawca

@_Likos_  No właśnie szukam i to nie jest takie proste. Jest sporo przykładów, w których jest podane że jednak można tak zgłaszać. Na bezprawniku znalazłem taki atrykuł, który potwierdza rację klientki: https://bezprawnik.pl/rekojmia-po-uplywie-2-lat/

oznacz moderatorów

_Likos_
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Novosan  no to cóż. Pozostaje prosić klientke niech udowodni że wade stwierdzono w czasie trwania rękojmi. Faktem jest że zgłasza już po terminie wiec moim zdaniem to po jej stronie leży ciężar dowodu że wade wykryto w terminie dwuletnim.......

Poza tym to nie musi być wada.Może to być po prostu zużycie lub nieprawiłowa konserwacja...

Nie wiem o jakim urządzeniu mówimy. 

oznacz moderatorów

pecela
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Novosan

W ustawie o prawach konsumenta mamy taki artykuł

Art. 43a. prawa konsumenta

Brak zgodności towaru z umową

1. W razie braku zgodności towaru z umową konsumentowi przysługują uprawnienia określone w niniejszym rozdziale. Do umów zobowiązujących do przeniesienia własności towaru na konsumenta, w tym w szczególności umów sprzedaży, umów dostawy oraz umów o dzieło będące towarem, nie stosuje się przepisów księgi trzeciej tytułu XI działu II ustawy z dnia 23 kwietnia 1964 r. – Kodeks cywilny (Dz. U. z 2024 r. poz. 1061 i 1237)

Czyli UoPK wyłącza stosowanie tego art KC na który powołała się klientka. 

oznacz moderatorów

Novosan
#9 Pomysłodawca

@pecela dzięki to już jest jakiś punkt zaczepienia. Sprawdzałem exif zdjęcia, które mi wysłała klientka. Zrobiła je 2 dni przed zgłoszeniem reklamacji, a nie miesiąc wcześniej. To też jakiś punkt obrony.

oznacz moderatorów

TechartGSM
#15 Entuzjasta

@Novosan Jak dla mnie masz już wszystko co potrzebujesz, a klientka nie ma żadnych szans u RPK.

oznacz moderatorów