anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Klient kupił u mnie nową książę, ale zwrócił ją z widocznymi śladami użytkowania.

yumezora
#9 Pomysłodawca#

Klient kupił nową książkę (podręcznik do nauki języka), czekał z oddaniem 2 tygodnie, w końcu jak paczka do mnie dotarła, widać, że podręcznik ma ślady używania. Pierwsze kilkanaście stron zagiętych wraz z okładką. Czy należy mu się zwrot kwoty mimo śladów użytkowania?

oznacz moderatorów
21 ODPOWIEDZI 21

mdrogeria
#21 Demiurg#

@yumezora przeczytał i oddał .... jeśli jesteś przedsiębiorcą , a klient konsumentem , owszem , należy mu się zwrot środków w takiej wysokości ile jest aktualnie warta książka .

oznacz moderatorów

yumezora
#9 Pomysłodawca#

Ok, czyli zwracam niepełną kwotę, którą ja ustalam. Dzięki za pomoc 🙂

oznacz moderatorów

mdrogeria
#21 Demiurg#

@yumezora tak , w decyzji zwrotowej napisz dlaczego obniżyłeś kwotę 

oznacz moderatorów

yumezora
#9 Pomysłodawca#

Mam jeszcze zdjęcie zwróconej książki, to może dołączę.

oznacz moderatorów

mdrogeria
#21 Demiurg#

@yumezora nie , ale zachowaj je , przyda Ci się jak pac...klient będzie się burzył

oznacz moderatorów

yumezora
#9 Pomysłodawca#

Aaa racja, racja. Dzięki! Nigdy nie wiadomo...

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

@yumezora masz max 14 dni od zgłoszenia zwrotu na oddanie kasy bo towar wrocił mozesz zrobić wycenę ile teraz ta książka warta i pomniejs,yć zwrot zgodnie z art 34.4 uk lub wystawić na szybką licytację od 1 zł i oddać tyle za ile się sprzeda. Nie musisz przyjąć zwrptu jeśli podręcznik posiadał treści cyfrowe plus ograniczyłeś zwrot w ofercie jako wykluczony

oznacz moderatorów

yumezora
#9 Pomysłodawca#

Dzięki za pomoc!  🙂 Klient od razu po otrzymaniu paczki zgłosił zwrot, ale z wysyłką czekał 2 tygodnie (do ostatniego możliwego dnia, kiedy mógł odesłać). Faktycznie podręcznik ma kod QR z plikami do pobrania... I w takiej sytuacji nie mam obowiązku oddać mu pieniędzy?

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

Zwrot musisz przyjąć jak zakup konsumencko, ale  zwracasz tyle ile teraz jest go wartość, taki pomniejszony zwrot musisz uzasadnić.

oznacz moderatorów

yumezora
#9 Pomysłodawca#

Ok, rozumiem. Dzięki wielkie! Dokładnie wypożyczył, nauczył się i oddał... Co za ludzie...

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

Co za ludzie.. trudno odpowiedzieć jednoznacznie.

oznacz moderatorów

br.
#21 Demiurg#

@yumezora   Z tymi plikami to raczej się nie wychylaj.  Jeżeli te pliki mają jakąś konkretną wartość handlową to teoretycznie mógłbyś je wykazać w kalkulacji zużycia książki, ale pozostaje pytanie czy  było cokolwiek  zastrzeżone w ofercie sprzedaży o zawartości cyfrowej. 

Jeżeli w ofercie nie było wzmianki o zawartości cyfrowej to nie traktuj tego kodu  jak coś wartościowego.

oznacz moderatorów

yumezora
#9 Pomysłodawca#

Masz rację, dzięki za podpowiedź. Faktycznie nie mam wzmianki o plikach i ich zastrzeżeniu... Ok, czyli po prostu redukuję wartość podręcznika i kwotę uzależniam od jej aktualnego stanu. Klientowi wysyłam powód redukcji kwoty zwrotu.

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

👍

oznacz moderatorów

mdrogeria
#21 Demiurg#

@yumezora tak , a klient otwiera Ci dyskusję w żywe oczy kłamiąc ,że książki nawet nie wyjął z opakowania , i tu przyda Ci się zrobione zdjęcie i link do tego wątku . Pamiętaj o zasadach postępowania w dyskusji .

oznacz moderatorów

yumezora
#9 Pomysłodawca#

dokładnie...

oznacz moderatorów

yumezora
#9 Pomysłodawca#

dokładnie tak się stało. Klient otworzył dyskusję i twierdzi, że ledwo co dotknął podręcznika... A zdjęcie widział. Nadal twierdzi swoje...

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

Zrób mu zwrot za tyle ile to warte i niech się goni (samo się wzieło i zużyło krasnoludki zadziałały)

oznacz moderatorów

yumezora
#9 Pomysłodawca#

racja, dzięki za odp 🙂 jak nie chce przyjąć zwrotu, to już chyba nic mu nie poradzę

oznacz moderatorów