anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Klient notorycznie kupuje ten sam produkt w dużej ilości i oddaje go przetrzymując maksymalny okres

PORAMKI
#9 Pomysłodawca

Cześć,

mam problem z kupującym, który wielokrotnie kupuje ten sam produkt i dokonuje zwrotu, przy czym zawsze:

• zgłasza odstąpienie w ostatnim dniu ustawowego 14-dniowego terminu,

• wysyła paczkę dopiero w ostatnim dniu kolejnego 14-dniowego terminu na nadanie,

• nie podaje przyczyny zwrotu ani nie udziela wyjaśnień.

Taka praktyka powoduje dla mnie realne koszty:

• opakowania użyte do zwrotu (16 zł),

• prowizje od kosztów wysyłki,

• podatki i opłaty związane z transakcją,

• czas pracy i komplikacje logistyczne.

Czy istnieje jakakolwiek forma ochrony sprzedawcy w takim przypadku w regulaminie Allegro lub przepisach prawa?
Czy ktoś spotkał się z sytuacją, gdy kupujący notorycznie zwraca produkty i w jaki sposób można to skutecznie zgłosić lub ograniczyć straty?

Z góry dzięki za wszelkie wskazówki!

oznacz moderatorów
5 ODPOWIEDZI 5

PORAMKI
#9 Pomysłodawca

Ktoś pomoże? 

oznacz moderatorów

szymela54
Maestra

@PORAMKI Jeżeli klient robi to notorycznie, to można go zaszczycić umieszczeniem na liście MNK (moi nieaktywni kupujący). 

oznacz moderatorów

gdvorek
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@PORAMKI 

Sprawdziłem, że zgłosiłaś to nam mailowo, dlatego nie będę powielać konsultacji w tej sprawie. Proszę o cierpliwość, dostaniesz od nas odpowiedź mailowo.

Grzesiek
   Moderator Allegro Gadane
oznacz moderatorów

Client:28769449
#9 Pomysłodawca

Ustawienia sprzedaży > nieaktywni kupujący. Nie czekaj na Allegro, tylko zablokuj go sama, po roku musisz zablokować znowu, bo Allegro wspaniałomyślnie znów pozwoli mu robić zakupy u Ciebie. 

oznacz moderatorów

TechartGSM
#15 Entuzjasta

@Client:28769449 Po 180 dniach.

oznacz moderatorów