anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Klient odesłał drabinę na zły adres (wirtualna siedziba biura) be żadnej wiedzy

drabiny_wnm
#7 Wielbiciel#

Dzień dobry, Pierwszy raz się z czymś takim spotkałam Klient odesłał towar bez żadnej informacji, na zły adres ( wirtualna siedziba biura) my tego towaru nie mamy na magazynie. Najlepsze jest to, że nikt o tym nic nie wiedział a ten odzywa się po 2 i pol miesiąca, kiedy mu zwrócimy środki.

co zrobić w takiej sytuacji?

oznacz moderatorów
17 ODPOWIEDZI 17

komis-bell
#21 Demiurg#

@drabiny_wnm Z jednej strony można powiedzieć, że odstąpienie od umowy jest nieskuteczne - towar nie został odesłany na adres do zwrotów i nie miałeś możliwości zapoznania się z oświadczeniem kupującego.

Jednak z drugiej strony (aczkolwiek nie mam co do tego pewności) towar został odesłany jakby nie patrzeć - do siedziby firmy. Ktoś (kto?) musiał to odebrać i się z tym zapoznać więc patrząc z tej strony odstąpienie można by uznać za skuteczne.

W danych sprzedającego dodaj informację, że jest to adres siedziby firmy i nie jest tam prowadzona sprzedaż oraz, że adres do zwrotów jest podany w zakładce ZWROTY.

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

odstąpienie jest nieskuteczne skoro nikt o tym nie wiedział tzn że włożył papier z odstąpieniem do paczki i wysłał czort wi gdzie

oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg#

@az1rael Osobiście uważam, że odstąpienie od umowy jest nieskuteczne ale jednak paczka poszła na oficjalny adres siedziby firmy więc można tu się nieco spierać czy faktycznie skuteczne czy nie.
Może ktoś mądrzejszy się wypowie.

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

@komis-bell skutecznośc poinformowania sprzedawcy o czynności prawnej leży, jeśli nie zaznaczył w allegro zwrotu to sprzedawca nie dostał maila, nie szukał paczki, nie dociekał co się z nią dzieje i nigdy nie dostał papieru z potwierdzeniem odstąpienia od umowy na nośniku twałym. A jeśli nie oznaczył w systemie allegro to już dawno nie ma takiej możliwości bo 14 dni minęło dawno

oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg#

@az1rael Tak, tylko konsument ma prawo włożyć oświadczenie do przesyłki. Sprzedający odbiera paczkę, widzi oświadczenie i jest skutecznie o nim poinformowany.

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

@komis-bell masz rację, ale czy sprzedający dostał paczkę? nie (nie wiem co to jest to biuro wirtualne komórka na węgiel?), a według ustawy kto odpowiada za zwrot? kupujący. A jeśli paczka wyparowała to czy sprzedajacy dostał oświadczenie o odstąpieniu od umowy? nie. Wszystko jasne.

oznacz moderatorów

drabiny_wnm
#7 Wielbiciel#

No właśnie ja się go pytam, a czemu nam Pan daje znać po 6 tygodniach, że odesłał towar a on, ściemnia, że chory był 🙂 narazie nie ma żadnej dyskusji ani nic bo sama jestem jak się zacznie jak się allegro do tego odniesie.

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

A skąd wziął ten adres?

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

a do czego się ma odnieść? nie ma w systemie? odstąpienie dla allegro nie istnieje. ciekawe czy po tych paru miechach on ma nr paczki jaką to odesłał... wątpie

oznacz moderatorów

vonNogay
#17 Koryfeusz#

@drabiny_wnm a odebrali tam tę drabinę?

Najlepiej nie mieć "siedziby" w wirtualnym biurze, bo klienci często odsyłają towar na adres zarejestrowania firmy i nie ma na to rady.

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

dobra ale co sprzedawcę obchodzi że kupujący nie umie czytać i odsyła towar czort wi gdzie? ma zakładkę zwroty ma etykiety zwrotu smarta a ten tu prawdopodobnie odesłał własnym sposobem z odstąpieniem w paczce czyli odstąpienie jest nieskuteczne

oznacz moderatorów

vonNogay
#17 Koryfeusz#

Może i jest nieskuteczne (nie wiem jak to prawnie wygląda), ale niestety odsyłanie towaru na adres zarejestrowania firmy to norma, więc lepiej unikać takich problemów i mieć firmę zarejestrowaną na jakiś normalny adres (taki, pod którym ktoś jest i może ewentualnie odebrać). Po co się później wykłócać z klientami w dyskusjach i dostawać negi..

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

a odstąpił w systemie allegro?
tak odstąpienie jest skuteczne ale możesz się wstrzymać z zwrotem aż nie trafi do ciebie towar
nie odstąpienie jest nieskuteczne
w obu przypadkach niech se szuka towaru sam

oznacz moderatorów

drabiny_wnm
#7 Wielbiciel#

Panowie dziękuję za pomoc 🙂 jestem Kobietą a nie facetem, ale mniejsza z tym 🙂 to towar za ponad 1000 pln. Po prostu kiedyś tam mieszkałam i założyłam firmę pod tym adresem i tyle mnie z nim łączy. Przez ponad 2 lata sprzedaży zdążyła mi się jedna taka sytuacja, ale towar odzyskałam. A teraz ten klient...Nie on nic nie odstępywał znaczy teraz dopiero 🙂 Wysłał drabinę pod mój były adres  początkiem czerwca, bez, żadnego sygnału  i końcem sierpnia pisze jak gdyby nigdy nic, że odesłał towar i chce teraz zwrot środków po 6 tygodniach. Pare dni mu dałam formularz zwrotu i wypełnił go, proszę o numer listu a tam mój były adres pod którym kiedyś mieszkałam. Co prawda może wspólnik się skontaktuje z osoba która teraz tam mieszka, ale to już 3 miesiące, mam nadzieje, że jej tylko nie używał chodzi od drabinę. Tak we zwrotach mamy czarno na białym podany adres magazynu :(.

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

moment a po co mu dałaś formularz zwrotu? mógł odstąpic w systemie allegro teraz ma opcję zablokowaną a ty nie otrzymałaś skutecznego odstąpienia bo było w paczce na papierze, paczce która zaginęła... działasz na swoją szkodę a jak tylko gada że odesłał? albo w paczce była cegła lub pustą kopertę wysłął by mieć list przewozowy? 

oznacz moderatorów

drabiny_wnm
#7 Wielbiciel#

Ten formularz wypełnił z datą 10.09.2023. Ja mu najpierw napisałam co ma zrobić, że przez allegro itp itd, to poprosił o formularz. Jak pisałam wcześniej pierwszy raz mam taką sytuacje. Nie widziałam w tym nic złego.

oznacz moderatorów

drabiny_wnm
#7 Wielbiciel#

Dodam, że jeszcze wtedy nie wiedziałam gdzie odesłał tą drabinę, myślałam, że może gdzieś się zapodziała na magazynie itp itd, ale nie jak się okazuje 🙂 przesłał mi potem list przewozowy z czerwca, i to odstąpienie z datą wrześniową.

oznacz moderatorów