Dzień dobry.
Na wstępie zaznaczę, że sprzedajemy tylko na rynku krajowym. Mamy rejestrację w VAT-UE, więc możemy wystawiać faktury z odwrotnym obciążeniem, nie spełniamy jednak wymagań EPR.
Mamy taką prośbę od klienta: "Proszę o wystawienie faktury z VAT 23% na moją czeską firmę, numer NIP (IČO) to w Czechach: xxxxxxxx, fakturę proszę przesłać w wiadomości allegro". Zakup dokonany przez Polaka, wpłata w złotówkach, dostawa na terenie kraju.
Nasz program do fakturowania nie przepuszcza w ogóle takiego NIPu, więc normalnej (polskiej) faktury nie wystawię. Nie jest zarejestrowany w VAT-UE (sprawdziłem w VIES), więc odwrotne obciążenie również odpada.
Pozostaje mi chyba spławić go i zaproponować zwykły paragon. Czy może coś pomijam, o czymś nie wiem? Jest jakieś inne wyjście?
@ogryz7 liczy się kraj dostawy, wystawiasz normalną naszą fakturę na dane czeskie, jako odbiorca lub uwagi podajesz adres dostawy PL 😄
@kostas11 Dzięki. Przyznaję trochę spanikowałem, bo nie zauważyłem zabezpieczenia w programie do faktur (weryfikacja poprawności NIP). Włączyłem odpowiednią opcję i faktycznie mogę wystawić taką fakturę. No i zapomniałem, że liczy się kraj dostawy.
Wysłałem jeszcze podgląd do księgowej, bo jednak to ona jest dla mnie wyrocznią w tych tematach, a klient poczeka do poniedziałku 🙂