Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Jestem producentem produktu dla dzieci. W kategorii dla dzieci wszystkie produkty mają mieć kod EAN od marca. Mój produkt nie ma i nie będzie miał kodu EAN bo go nie potrzebuję, bo nie ma miejsca na jego umieszczenie na produkcie, a produkt nie ma opakowań zbiorczych, więc też kodu EAN nie ma gdzie umieścić. Kod EAN nie jest mi do sprzedaży potrzebny. Jest sprzedawany przez moich kontrahentów i przeze mnie na allegro. Rozumiem, że nie będziemy mogli go więcej na allegro sprzedawać.
To jest chore z tymi kodami ean czy też łączeniem ofert. W moich aukcjach problem z wystawieniem ofert przez ean. Jeśli już cudem oderty się dodają to automatycznie łącza się z ich baza gdzie jest tyle błędów że głowa mała
wielu sprzedawców nie posiada eanu do swoich produktów np. niektórzy producenci nie maja tych kodów, i co teraz mamy zrobić?
@Baby_Monster Tak, albo EAN albo spadaj. Brutalne ale tak to widzi Allegro 😞 Oczywiście możesz go wyrobić za opłatą 🙂
Nie można przyznać W punkt!
@Baby_Monster, kod EAN nie zawsze jest parametrem identyfikującym produkt, wszystko zależy od konkretnej kategorii, w której wystawiasz swoje oferty. Mógłbyś je wskazać?
Wystawiam w produktach dla dzieci, a tu jest obowiązkowy EAN:
99439 | Dziecko / Karmienie dziecka / Naczynia i sztućce / Pozostałe |
99434 | Dziecko / Karmienie dziecka / Butelki i akcesoria / Akcesoria / Pozostałe |
@Baby_Monster Nie trzeba mieć certyfikatów CE dopuszczających do sprzedaży takich artykułów? Stad może być wymagany EAN aby w razie czego namierzyć producenta 😉
Nie, nie muszę mieć kodu EAN, moje produkty były badane w Sanepidzie i nie muszę mieć certyfikatu. Można mnie spokojnie namierzyć, bo adres strony internetowej jest nadrukowany na produkcie...
Co więcej zobacz sobie kategorię z obowiązkowym EANem. Dziecko / Akcesoria dla mamy i dziecka / Akcesoria dla mamy / Pozostałe. Jest tam pełno rzeczy sprowadzanych, które są na **piiip**s, bez żadnych certyfikatów, nawet bez dopuszczenie do kontaktu z żywnością. Ciekawe jak Chińczyk da im kod EAN na to.
@Baby_Monster Będziesz musiał sobie zamówić, pewnie za niedługo i tak będzie to obowiązkowe. Ma to swoje pozytywne i negatywne strony.
poczytaj tu https://www.gs1pl.org/o-nas/ecommerce
tu masz cennik http://gs1pl.com/cennik/ , może łapiesz się na darmową pulę kodu
Hej, dziękuję za info, nie umiem znaleźć darmowej puli kodów. Ja potrzebuję tylko 2 kody, bo mam dwa produkty. Podpowiesz gdzie szukać tej darmowej puli?
EDIT, chyba znalazłam sama. Super, tylko że to i tak będzie tylko na papierze, bo nie da się tego umieścić na produkcie...
Dzwoniłam tam. Nie ma czegoś takiego jak bezpłatna pula, bo nie dość, że trzeba wnieść opłatę wstępną 382 zł, to potem co roku płacić 136 zł. I trzeba wziąć 10 kodów, nawet jak potrzebne mi są tylko 2. Chyba jednak się nie zdecyduje.
@Baby_Monster No coś za coś, ale rocznie koło 150 PLN to nie tragedia, nie wiem tylko o co chodzi z tą wstępną opłatą, pełno ukrytych płatności. Poproś o ofertę handlową na te 10 darmowych co opisują w cenniku. zrób sobie screena tego cennika bo zmienią pewnie 😄 tam wyraźnie pisze do 10 a nie min 10 lub samo 10 😉 Z oferty dopiero zobaczysz co i jak to wygląda. Może się podzielisz tu potem tą wiedzą, przyda się innym
Już nie będę prosić o ofertę, bo zadzwoniłam tam i ceny jak podałam wyżej. Po co mam kupować coś czego nie potrzebuję i jeszcze pamiętać o płaceniu za to co rok. Allegro było kiedyś serwisem aukcyjnym, a teraz co się dzieje, to jakiś żart. Co chwila jakieś zmiany, podwyższanie prowizji. Za produkt w sprzedaży za 36,90 płacę prawie 15% prowizji, bo 5,46. Płacę wraz z opłatą za dostawę, a że mam umowę na wysyłki paczką w ruchu, to taniej nie mogę wysłać i tak dopłacam do wysyłki, za którą jeszcze muszę zapłacić prowizję.
Nie będę liczył dokładnie:
Opłata wstępna: 400 zł
Abonament : 140 zł
10 kodów: 140 zł
To tak z nadwyżką, ale 680 zł za dwa produkty, któte w sprzedaży rocznej zarobią podobną kwotę, to raczej kradzielnia. Tego słowa może nie wypipają, ale nie wiadomo.
@DECO-MASTER dla mnie to proste, allegro ma udziały w tej firmie od kodów i chce sobie zarobić w ten sposób dodatkową kasę. w innym przypadku nie zrozumiem np, obowiązku nadawnia kodu EAN "młodym pędom sosny", które wykorzystuje się do produkcji nalewki itp. Śmialiśmy się, że UE zasypie nas bzdurnymi przepisami i narzuci masę **piiip**ycznych nakazów. No cóż, jak na razie pomysły allegro biją na głowę te unijne 🙂
A ja z innej beczki. Kod EAN niektórych moich produktów ma tylko 7 cyfr zamiast wymaganych 8 - co w związku z tym?
@BeCoffee_pl, mogę Cię prosić o wskazanie, w jakich kategoriach wystawiasz produkty z kodem EAN, który ma 7 cyfr? Mógłbyś też podać taki kod?
@Baby_Monster wreszcie zrozumiałeś działanie serwisu
Rozumiem, że nie będziemy mogli go więcej na allegro sprzedawać.
@ZibiK30 za produkt i jego oznaczenia odpowiada wprowadzający na rynek nie producent
jedna chińska fabryka produkuje towar dla wielu różnych wporawadzających na rynek i nikt nie podaje jej nazwy