anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Kolejne nieodebrana paczka pobraniowa - obciążenie mojego rachunku kosztami wysyłek w obie strony

MAMY ROZWIĄZANIE!
czesciauto
#8 Zapaleniec

Zamówienie nr: b091aea0-109e-11f0-853d-1159e70b958d, "Kupujący": haski240781 - kolejna nieodebrana przesyłka pobraniowa i kurier obciąża mój rachunek. Kiedy będzie można liczyć na wsparcie ze strony Allegro i eliminowanie "Kupujących" dopuszczających się takich praktyk, lub chociaż częściowe pokrywanie kosztów? Tylko nie piszcie Państwo: "NIGDY"... 😉

oznacz moderatorów
14 ODPOWIEDZI 14
_HolaOla_
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@czesciauto na tę chwilę nic takiego nie planujemy, więc jedyne co mogę Ci poradzić, aby zapobiec temu typu sytuacjom to wyłączenie opcji za pobraniem. 

Ola
   Moderatorka Allegro Gadane
oznacz moderatorów
czesciauto
#8 Zapaleniec

Albo nie sprzedawać na Allegro.

oznacz moderatorów
KOGIEL_T
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@czesciauto  naprawdę wierzysz w to, że po za Allegro, częściej będą odbierać pobraniówki 😁

oznacz moderatorów
czesciauto
#8 Zapaleniec

Ostatnią nieodebraną przesyłkę pobraniową wysłaną w ten sposób miałem w zeszłym roku - zamawiający był w szpitalu i poprosił o wysyłkę raz jeszcze w późniejszym terminie. Jakoś tak bardziej odpowiedzialnie ludzie podchodzą do tematu, mam wrażenie... Oprócz Allegro sprzedajemy inne przedmioty stacjonarnie, wysyłkowo, przez Ovoko, itp... Fajnie byłoby mieć partnera w tym małym biznesiku, który nie tylko pobiera prowizję ale też myśli o dobrostanie wszystkich stron transakcji. Tak - z 17000 aukcji, które miałem, mam już tylko 7000. I powolutku dalej usuwam te ekonomicznie nieopłacalne...

oznacz moderatorów
Monika__L
#18 Luminarz

Ale na co czekasz? Wyłącz pobrania 

oznacz moderatorów
czesciauto
#8 Zapaleniec

Czekam na rozwiązanie, które zweryfikuje "Kupujących" notorycznie nie odbierających przesyłek pobraniowych - zamawiają ten sam przedmiot u 5 sprzedawców i 4 paczek nie odbierają. Nie ponoszą żadnych konsekwencji i to jest smutne. I generuje niepotrzebne koszty i tracimy przez nich czas. Nie sztuka "uwalić" 1/5 wysyłek (tyle mam za pobraniem) i wylać dziecko z kąpielą - może warto zadać sobie trud i pomyśleć nad jakimś innym rozwiązaniem. Kiedyś była możliwość oceniania się nawzajem i przegląd opinii o Kupującym dawał pewien obraz kto zacz. Jeżeli taka osoba miała kilkadziesiąt komentarzy z przewagą tych negatywnych o treści "Nie odebrał/odebrała przesyłki pobraniowej" lub "Żąda zwrotu kosztów dojazdu ze zwrotem do paczkomatu" - to wiadomo - trzeba unikać... Ale to raczej nie generuje zysku dla Allegro - nikt się nad tym raczej nie pochyli.

oznacz moderatorów
_HolaOla_
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@czesciauto jeśli masz login kupującego, który "(...) "Kupujących" notorycznie nie odbierających przesyłek pobraniowych - zamawiają ten sam przedmiot u 5 sprzedawców i 4 paczek nie odbierają." - to podaj mi go proszę. 

Ola
oznacz moderatorów
czesciauto
#8 Zapaleniec

Nie mam takiej wiedzy i czasu żeby "weryfikować zakupy" konkretnych Kupujących. Natomiast Pani i Allegro - ma. Nie chodzi mi o ten konkretny przypadek, ale o jakieś systemowe rozwiązanie. Po to jest ta społeczność, żeby wspólnie eliminować patologie i będę sygnalizował takie przypadki. Jeżeli nie będziecie mieli Państwo wiedzy jaka jest skala - nie będzie w ogóle chęci zauważenia problemu i tacy mali sprzedawcy jak ja będą Wam w końcu uciekali. Nakładacie na nas (sprzedawców) całą masę obostrzeń, a nic by się nie stało jak by pojawił się zapis w regulaminie, że np. 3 nieodebrane paczki pobraniowe będą skutkowały zawieszeniem konta Kupującego/Kupującej na np. 30 dni. To tylko taki pomysł, Przesadnie rozgarnięty nie jestem i pewnie inni mają lepsze propozycje, ale warto coś z tym zrobić.

oznacz moderatorów
_HolaOla_
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@czesciauto na Allegro miesięcznie zakupów dokonuje ponad 18 mln kupujących i nie weryfikujemy zakupów konkretnych kupujących jeśli nie mamy ku temu żadnych podstaw. Natomiast gdy dostajemy konkretne zgłoszenie o potencjalnych nadużyciach to oczywiście sprawdzamy, czy są słuszne. Jeśli mówisz o skali takich nadużyć to już same płatności za pobraniem jej nie stanowią, bo w tej chwili płatności za pobraniem to minimalny procent wszystkich transakcji na Allegro. 

Ola
oznacz moderatorów
czesciauto
#8 Zapaleniec

Jeżeli to minimalny procent jak, Pani twierdzi, to może warto przeanalizować pokrycie kosztu wysyłki zwrotnej - będziemy współdzielić straty. Partycypujemy w kosztach wysyłek "za darmo" w Smarcie, dajcie Państwo też coś od siebie w pobraniówkach.

oznacz moderatorów
_HolaOla_
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@czesciauto przekażę Twoją sugestię do osób decyzyjnych w tej kwestii, ale rezultatów obiecać Ci  nie mogę. 

Ola
oznacz moderatorów
czesciauto
#8 Zapaleniec

Miło. Dziękuję. Dobrego weekendu. Adam.

oznacz moderatorów
Monika__L
#18 Luminarz

bo to jest wyścig kurierów. odbiera tę peirwszą najwcześniejszą

oznacz moderatorów
GaleriaAV
#12 Orędownik

Brak możliwości oceniania kupujących jest krzywdząca i bezsensu. Doszło do tego że im już wolno wszystko i wszystko się należy (bo nie ma żadnego bata w postaci choćby opinii) a sprzedawca ma się gimnastykować i uprawiać magię  nawet gdy Allegro obiecuje (np terminy), przewoźnik tego samego nie gwarantuje .Problem w tym że nawet jak byś wiedział kto z kupujących jest mocno problematyczny, to Allegro i tak zablokowało ci możliwość wyłączenia  takiego kogoś ze sprzedaży jeżeli tamten nie ma udowodnionych naruszeń regulaminu czy prawa - nie masz prawa odmówić i tyle  w temacie. Wg mnie to nie równa gra.  Jak to się mówi w kasynie : stół zawsze wygrywa...

oznacz moderatorów