anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Kopiowanie opisu aukcji przez innego sprzedającego

zoneczka
#1 Nowicjusz#

Dzień dobry wszystkim,

Temat poruszyłem w bezpośredniej wiadomości do serwisu jednakże jestem ciekaw doświadczeń innych sprzedających. 

Klasyka: nowy (inny) sprzedający na portalu Allegro zwąchał interes i korzystając z opisów moich aukcji oraz umieszczonych zdjęć wystawił ofertę takich samych produktów - rzecz jasna w niższej cenie. Nie mam do nikogo pretensji za sprzedawanie takich samych rzeczy po obniżonej cenie - prawo rynku. Natomiast... wk*** fakt, iż ktoś kopiuje opis moich aukcji nad którymi jednak bądź co bądź spędziłem trochę czasu, w tak zwanym międzyczasie współpracując z serwisem Allegro aby opisy w najwyższym stopniu spełniały standardy... żywcem kopiuje opis oraz ściąga grafiki w niej umieszczone i udaje, że nikt tego nie zauważy.

I pewnie uważa, że nikt nic z tym nie robi.

Opis skopiowany bezczelnie, z zachowanym układem akapitów, wyboldowania, interpunkcji, itp. Przygotowując grafiki do aukcji korzystałem z ogólnodostępnych źródeł i materiałów marketingowych producenta (do których mam legalny dostęp) z tym, iż formatowałem je do potrzeb mojej/moich aukcji więc w takich wersjach nie są ogólnie dostępne w sieci - a w aukcji "kopisty" zapożyczone 1 do 1. Rozumiem: regulamin, pewne rzeczy "można"...

Pytanie, czy według Was jakiekolwiek działanie z mojej strony ma sens? Mimo wszystko czuję się osobą poszkodowaną.

Pozdrawiam - liczę na odzew (administratorów również 😉

oznacz moderatorów
4 ODPOWIEDZI 4

az1rael
#21 Demiurg#

@zoneczka on sobie te opisy wziął od allegro a ty  tworząc produkty dałeś je allegro więc on to zrobił legalnie [edycja]

oznacz moderatorów

pinsplash
#21 Demiurg#

@zoneczka jest tu ktoś, kto wyjasni Ci dlaczego jest to dla Ciebie korzystne ( tzn że ty się napracowałaś a ktoś za darmo może korzystać z owoców twojej pracy) : @k_owczarek1 

_______
BRÓSLI
oznacz moderatorów

budowlaniec2019
#10 Popularyzator#

Ów jegomość korzysta tylko z dobrodziejstw serwisu, nie powinieneś mieć do niego żalu.

"I pewnie uważa, że nikt nic z tym nie robi." Dobrze uważa 😉

oznacz moderatorów

mwmonety
#21 Demiurg#

@zoneczka Nie dość że legalnie to jeszcze musisz się liczyć z tym że on sprzeda a Ty niekoniecznie bo masz drożej ,a opinie jakie dostaną jego produkty (być może gorszej jakości) tobie też zaszkodzą. Wszystko tak się dzieje od czasu wprowadzenia słynnego "katalogu allegro" i tworu zwanego "produktyzacja" . Na allegro najlepiej mają ci co umieją nic nie robić .

oznacz moderatorów