Cześć,
Zarejestrowałem swój znak towarowy słowny.
Mam towary własnej marki.
Gościu podpiął się ze swoimi dwoma sklepami pod moje oferty - po zanizał ceny. Przejmuje część zamówień.
Od kilku dni walczę z nim i Allegro, żeby usunąć lub chociaż odpiąć jego oferty od moich.
Zgłaszałem ze strony oferty. Pisałem przez formularz dwa razy. Pisałem na jakiś adres meilowy WOP i odpisywałem. Gościu niszczy mnie w biały dzień i nic naprawdę nie da się zrobić mimo to, że mam zarejestrowany znak towarowy?
Z tego co rozumiem zgłosiłeś nam już to do weryfikacji, więc proszę o cierpliwość. Sprawdzimy to i podejmiemy odpowiednie działania.
@Pawliki_sprzedaz najgorsze jest, jeżeli pod Twoimi produktami pojawią się niepochlebne opinie dotyczące innego towaru, który został opisany w allegro jeden i ten sam produkt.
Zgłosiłeś portalowi ten fakt, nic nie zostało zrobione,
przypominam, że za "weryfikację" odpowiada allegro, także prawnie, np: z całą mocą ustawy o nieuczciwej konkurencji
https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/download.xsp/WDU19930470211/U/D19930211Lj.pdf
miłej lektury
Jeżeli chodzi o znak towarowy "Różne kolory Pawlików", to postępowanie rejestracyjne nadal jest w toku. 20 stycznia zakończył się okres sprzeciwu i teraz musisz czekać na oficjalną publikacje twojego znaku w Biuletynie Urzędu Patentowego RP. Dopóki to nie nastąpi twoja nazwa nie jest nazwą chronią.
Spodziewaj się publikacji swojego znaku gdzieś w kwietniu. Zazwyczaj następuje to po 90 dniach od zakończenia okresu sprzeciwu.
Zgłoś sprawę do prokuratury i spróbuj postarać się o sądowy zakaz sprzedaży dla tamtego sprzedawcy. Allegro nie jest organem ścigania i ma tu ograniczone możliwości udowodnia, że tamten sprzedawca narusza twoje prawa (w Polsce i reszcie UE obowiązuje domniemanie niewinności, oficjalnie trzeba udowodnić, że tamten sprzedawca sprzedaje podróbki twoich produktów).
Rozumiem, ale czy nie jest tak, że znak chroniony jest już od momentu zgłoszenia?
Musisz mieć oficjalną decyzje
Urząd Patentowy RP udziela prawa ochronnego
tu fragment decyzji , od dnia wydania decyzji twój znak jest chroniony
Mam taką decyzję wstępną.
musisz przesłać razem z opłatą
podaj maila wyśle gotowy wzór pisma
@grafikalin chodzi Ci o wysłanie do Allegro?
Wysłałem im, tylko bez opłaty.
Mail : pawliki.sprzedaz@gmail.com
Dzięki
Nie od wydania decyzji, lecz od opublikowania w BUP. Dopóki to nie nastąpi, tylko ty wiesz, że masz ochronę i nie możesz nikomu zarzucić ewentualnego naruszenia znaku towarowego, bo nie ma obowiązku pytać każdego mieszkańca Polski (wniosek o ochronę znaku może złożyć każdy) czy zastrzegł jakąś nazwę. Nie ma w wykazie jako znak chroniony, to znaczy że na obecną chwilę nie jest on chroniony.
Ps. Okres sprzeciwu dla twojej nazwy zakończył się w listopadzie. Trochę długo trwa publikacja znaku jako zastrzeżonego w BUP. A to najważniejszy element rejestracji.
napisałem maila do ciebie
uRZĄD PATENTOWY UDZIELA PRAWA I TO JEST JUŻ PRAWOMOCNE
Na moje zgłoszenia allegro usuneło już kilkaset aukcji z pijawkami cwaniakami .
Niech wystawią aukcje kilkanascie nieraz tysi zainwestują w adsy i promowania a ja też chętnie się do nich dopnę bez kosztów cena 20% w duł
Rejestracja znaku towarowego wymaga opublikowania w Wiadomościach Urzędu Patentowego RP. Sama decyzji to za mało, bo tylko ty i niej wiesz. To jak z aktami prawnymi czy wyrokami sądów, muszą być jeszcze opublikowane.
A jak sprawdza się czy twoja marka jest chroniona, to zwraca, że jest w trakcie rejestracji, ale chroniona nie jest. Musisz dostać nr rejestracji znaku, on od R się zaczyna. Nr zaczynający się od Z, to tylko zgłoszenie.
A decyzję masz pewnie warunkową. Urząd czeka na wniesienia opłaty za ochronę znaku towarowego, a póki co, ta nie wpłynęła.
Ps. WUP wychodzi w każdy poniedziałek lub pierwszy roboczy dzień tygodnia. A bazy danych UPRP aktualizowane są o 20:00.
Tak warunkową a wpłata wpłyneła w grudniu 2025
Wszystko miałem opłacone w lutym - przesłałem potwierdzenie.
Pierwsze usunięte - muszę zrobić dłuższą listę, bo z automatu reszta nie poszła.