anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Kupujący zwraca uszkodzony towar

CERAMTRANS2
#10 Popularyzator#

Mam taką sytuację, pierwszy raz mi się zdarza. Szanowny pan kupuje 2 szt produktu, od nas wychodzi to zabezpieczone, ofoliowane - stan idealny. 

Niestety towar jest zwracany w całości, nie pasuje podobno - ok.

Otrzymuję zamiast towaru w pudełku którym była wysyłka, w jakimś brudnym worku budowlanym, 1 szt jest zafoliowana nadal tak jak była przez nas, druga natomiast jest rozfoliowana i rzucona co tego wora po ziemniakach.

Efekt jest taki, że zafoliowany towar jest ok, poza kurzem wszechobecnym , a druga jest tak zmasakrowana, porysowana, zniszczona, z odklejoną naklejką (po co?), że oczom własnym nie wierze. 

Szybka korespondencja z kupującym i jest zgoda że drugiego przedmiotu mu nie przyjmę bo nadaje się do śmieci.

Natomiast jaja zaczynają się gdy pytam Allegro czy gdy zwrócę za 1 szt oni przypadkiem po 2 tyg nie zrobią zwrotu za drugą sztukę, nie otrzymuję jasnej odpowiedzi, kręcenie jest, coś nie na temat. A bo to , a bo tamto. Ostatecznie że mam zwrócić za drugi produkt (haha) w obniżonej cenie, pytam się w jakiej bo towar jest zgruzowany bo wygląda jakby wpadł pod lądujący samolot, wstyd byłoby mi coś takiego oddać ale widzę, że jeszcze się takie historie zdarzają. Tak więc czy ktoś mi łaskawie odp normalnym językiem dlaczego mam coś zwracać za towar który został zniszczony ?

oznacz moderatorów
9 ODPOWIEDZI 9

komis-bell
#21 Demiurg#

@CERAMTRANS2 Jeśli to odstąpienie od umowy to nie możesz odmówić przyjęcia takiego zwrotu.
Jeśli towar nadaje się do utylizacji to zwracasz symboliczne 1 zł i tyle.

oznacz moderatorów

CERAMTRANS2
#10 Popularyzator#

a jak nie oddam tej 1 zł to co ? Automatycznie zwrócą mu całość czy przyjdzie CBA o 6 rano do mnie ?

oznacz moderatorów

Ziolko39
#21 Demiurg#

@CERAMTRANS2 Wtedy może napisać wniosek do AP > oni oddadzą całość, a Ciebie obciążą

oznacz moderatorów

CERAMTRANS2
#10 Popularyzator#

no dobrze ale sam kupujący stwierdził że ugnoił towar w sposób nieludzki i godzi się na zwrot za 1 szt

oznacz moderatorów

KOGIEL_T
#17 Koryfeusz#

@CERAMTRANS2  jak masz to na piśmie, to będziesz mógł wkleić w dyskusji, wówczas, może mu nie oddadzą, ale mi nie chciało by się szarpać za głupią złotówkę

oznacz moderatorów

CERAMTRANS2
#10 Popularyzator#

nie no oczywiście nie bede się szarpał o te grosze , tylko zastanawia mnie kto wymyślił takie prawo 😄

oznacz moderatorów

Ziolko39
#21 Demiurg#

@CERAMTRANS2 Zgodnie z zasadą :

Kupującemu wszystko wolno
- Może Ci nas.... na głowę
- A Ty masz się grzecznie ukłonić i podać mu papier

oznacz moderatorów

sl-aw-ek
#17 Koryfeusz#

@CERAMTRANS2 możesz też oddać 0,01zł - tak czy inaczej ustawa przewiduje, że możesz jedynie pomniejszyć kwotę o utratę wartości a nie odmówić przyjęcia zwrotu. 

oznacz moderatorów

Ziolko39
#21 Demiurg#

@CERAMTRANS2 Jest tak napisał Ci @komis-bell > musisz przyjąć > zwróć za ten zniszczony 1 zł

A oddać musisz choć 1 zł, bo tak stanowi regulamin Allegro > a tego nie przeskoczysz

oznacz moderatorów