Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Dobrze że można wybrać jakie informacje potrzebujemy, w końcu można zobaczyć i edytować Czasy wysyłek, ale nadal te czasy wysyłek są bardzo niedokładne. Powinny mieć dokładność minutową, a nie jednodniową, ponieważ wiele przedmiotów pakuję i wysyłam w kilkanaście minut, ale nie natychmiast. Czemu to jest takie niedokładne? Nie można podać wysyłki w jedną godzinę, tylko albo natychmiast, albo 24h.
Drugi problem który nadal występuje - po zleceniu zakończenia promowania kompletnie nie widać że takie zakończenie zostało zaplanowane. Brakuje daty zakończenia promowania, zmiany koloru z zielonego na żółty dla tych promowań, które zakończą się w danym cyklu i nie będą wznawiane.
Obecnie jak kliknę zakończenie promowania w kilku ofertach, to po godzinie już nie wiem w której ofercie to zrobiłem a w której nie. Nie ma o tym żadnej informacji w Mój Asortyment i nie można dodać takiej informacji.
@nikl To są ciekawe pomysły. Możesz je zgłosić na tej stronie.
Nie chce mi się, bo pomysły zgłaszane przez tą stronę i tak nikogo nie obchodzą. Wdrażane są tylko te rzeczy, które w jakiś sposób są wygodne dla Allegro i były wcześniej planowane. Komfort pracy Sprzedawców, oszczędność czasu i ergonomia nikogo tam nie interesuje. Tak samo wypełnienie setek ankiet nie ma sensu, bo nikt z tego nie wyciąga właściwych wniosków. Jak będzie ktoś chciał to sobie tu przeczyta, ale wątpię czy go to zaciekawi.
Natomiast pochwaliłem możliwość wyświetlenia Czasów wysyłek w Mój Asortyment, bo dzięki temu od razu wykryłem na liście błędnie ustawione czasy. W końcu mogę też czasy dostaw poustawiać. Ale żeby uzyskać tak prostą rzecz to było 8 lat błagania o tą zmianę i kilkadziesiąt wniosków i odrzucanych pomysłów. Brakuje tu nadal bardzo ważnej funkcji: Jeśli wpiszę Czas wysyłki 14 dni, bo za tyle spodziewam się dostawy towaru, to nie da się ustawić aby automatycznie każdego dnia ten czas wysyłki zmniejszał się o 1 dzień. Trzeba to robić ręcznie. Chory system.
Więc ja już położyłem kreskę na Allegro i bardziej interesuję się innymi platformami, które na prawdę pomagają Sprzedawcom, naprawiają zgłaszane błędy, nie są skomplikowane. Upadek Allegro bardzo by pomógł w rozwoju lepszych platform, ale to tylko pomarzyć można. Allegro nigdy nie naprawia błędów projektowych i logicznych utrudniających pracę użytkownikom za wyjątkiem tego jednego przypadku, gdzie coś faktycznie poprawiono. Ale ile to wymagało perswazji, próśb, wniosków, to aż ręce opadają. Na 1000 beznadziejnych, przeszkadzających w pracy lub niepotrzebnych zmian robicie jedną zmianę przydatną.
@nikl Czytam i mam zagwostkę ...może zdradzisz nam sposób na spełnienie deklaracji wysyłki ,, w kilkanaście minut ,,
Proste: Paczkomat mam w budynku, a struny do gitary pakuję w 5 minut. Tak wiem, że teoretycznie "nadanie" to jak kurier zabierze paczkę z paczkomatu, ale ten Matrix też wymaga naprawy. Nie żyjmy w zakłamaniu. Zmieniłbym więc definicję Czasu wysyłki, bo to jest coś absurdalnego i traktował ten czas bardziej jako czas potrzebny na spakowanie i wezwanie kuriera, lub włożenie do paczkomatu. Czyli czas tych czynności, które faktycznie zależą od Sprzedawcy. To mogę deklarować bardzo precyzyjnie dla każdej oferty. Wręcz z dokładnością minutową.
Dlaczego obecny system z tabelą wysyłek tego samego dnia nie ma sensu, nie sprawdza się? Dlatego że właśnie nie odróżnia ofert. Struny mogę spakować w 5 minut, ale gitarę jak robię regulacje to już 3 godziny, a jak zamówi ktoś z personalizacją to 5 godzin. Jeśli nie wiem co zostanie zamówione, to nie mam jak wypełnić tabel wysyłek tego samego dnia. Muszę brać pod uwagę 5 godzin, choć większość paczek robię w 5 minut. Gigantyczna wada!
Dlatego właśnie tabela wysyłek tego samego dnia powinna być zastąpiona edytowalną tabelą czasów granicznych kurierów. Edytowalną, bo ktoś może mieć dogadane z kierowcą czasy lepsze niż deklarowane przez przewoźnika. Wtedy wszystko mielibyśmy uporządkowane. Sprzedawca podawałaby precyzyjnie ten czas za który faktycznie odpowiada na przygotowanie wysyłki. Kurierzy mieli by swoje dokładne czasy graniczne. Przy takim uporządkowaniu danych można by super precyzyjnie określać czy dana paczka trafi na sortownię tego samego dnia. A wtedy dzień dostawy w końcu byłby określany i wyświetlany bardzo dokładnie. Na ile to możliwe z uwagi na błędy kurierów.
Allegro mogło by w końcu dokładnie podać w ofercie przewidywania kiedy paczka dojdzie. Zakładając że zamówienie jest o 14:00, w ofercie ustawiam czas wysyłki 2 godziny (z zapasem), godzina graniczna paczkomatu jest 16:00. Bardzo prosto i logicznie można dla każdej oferty określić czy na 99% trafi na sortownię w tym samym dniu i na 99% czy będzie dostarczone następnego dnia.
Tabele wysyłek tego samego dnia są bezużytecznym koszmarem, bo nie odróżniają przedmiotów szybko pakowalnych od wolno pakowalnych, a dodatkowo wchodzą w kompetencje kurierów. Wymagają aby Sprzedawca sam nieustannie sprawdzał i śledził godziny graniczne i odpowiednio wyliczał dane do tych tabel. Chory system, nikt tego nie będzie robił co kilka dni. To bardzo pracochłonne.
Tak samo te niedokładne czasy wysyłek mają w sobie element niezależny od Sprzedawcy, a bardziej od kuriera. To powinno być uporządkowane. Sprzedawca powinien określać czasy tylko te na które ma wpływ, czyli tak na prawdę czas pakowania i wezwania kuriera lub włożenia w paczkomat dla każdej oferty. Drugi ważny czas, to czasy graniczne kurierów i to ten parametr powinien być tabelowany. Tylko takie podejście daje możliwość precyzji i przewidywalności. Rozdzielone dane o czasach - te na które ma wpływ wyłącznie sprzedawca (z uwzględnieniem rodzaju oferty) i te na które ma wpływ kurier. Obecnie to jest kompletny galimatias i brak precyzji.
Tak. To zdarza się raz na 100 tysięcy paczek. Dlatego piszę o precyzji 99%, a nie 100%. Chodzi mi o absolutne podstawy i profesjonalizm budowania systemu. Tak żeby Sprzedawca deklarował dokładnie ten czas na który ma wpływ, a kurier deklarował ten czas na który on ma wpływ. Teraz jest wszystko pomieszane, poplątane, a jedna oferta o powolnym czasie pakowania potrafi spowolnić znacznie wszystkie inne wysyłki, bo tak wadliwa jest konstrukcja tabeli wysyłek tego samego dnia.