Chciałbym zgłosić poważny problem, którego brak rozwiązania może w praktyce zmusić mnie do wycofania się ze sprzedaży na Allegro. W ostatnim czasie automatyczne algorytmy Allegro weryfikują, czy zdjęcie główne oferty (miniaturka) jest podobne do zdjęcia produktu w katalogu. Jeśli zdjęcie zostanie uznane za niepodobne (tj. mogłoby przedstawiać inny produkt), oferta jest automatycznie odłączana od produktu z katalogu, a w konsekwencji zamykana. W przypadku starterów telefonicznych oferowanych przez głównych polskich operatorów telekomunikacyjnych szata graficzna opakowania zmienia się średnio co kilka miesięcy. Operatorzy regularnie aktualizują nadruki marketingowe (np. hasła, promocje, elementy oferty), przez co — mimo że jest to od lat ten sam produkt z identycznym kodem EAN — na rynku równocześnie funkcjonuje kilka wariantów opakowań, często znacząco różniących się wyglądem, ale zawsze z tym samym EAN. Startery mają zwykle długą ważność (2–3 lata), więc starsze wersje opakowań pozostają w obiegu przez długi czas. W swoich ofertach zamieszczam zdjęcia wariantu opakowania, który aktualnie posiadam. W ostatnich dniach kilka lub kilkanaście moich ofert zostało odłączonych od produktu (i zamkniętych) mimo tego, że na zdjęciach wyraźnie widać prawidłowy kod EAN — różni się jedynie wygląd opakowania względem zdjęcia w katalogu. Teoretycznie mógłbym zgłosić zmianę zdjęcia głównego w katalogu, jednak takie działanie najprawdopodobniej spowoduje odłączanie ofert innych sprzedawców, którzy posiadają ten sam produkt, lecz w innym wariancie opakowania. W tej kategorii nie da się skutecznie wymusić zgodności wyglądu opakowania z jednym zdjęciem katalogowym, ponieważ operatorzy zbyt często zmieniają projekty pudełek, a różnice między wersjami bywają radykalne (zależnie od aktualnych promocji, regulaminów, cenników i komunikatów marketingowych). Poniżej podaję przykłady ofert dotyczących tego samego produktu (ten sam EAN), lecz w różnych wariantach opakowania — co widać na zdjęciach: moje oferty: 17101112328, 17101109772, 14983739001 (dwie z nich zostały odłączone/zamknięte z powodu rzekomej niezgodności produktu, mimo że to ten sam produkt), oferty innych sprzedawców, ale nadal ten sam produkt: 14596211675, 18178557346 - łącznie mamy tutaj już 5 wersji opakowań, a to nie koniec, bo dla produktu o EAN 5907791700360 posiadam dodatkowo jeszcze ok. 3 inne warianty opakowania (starsze dystrybucje), wciąż ważne i zgodne EAN, inne niż te zaprezentowane powyżej. Analogiczny problem dotyczy starterów wszystkich pozostałych operatorów — w razie potrzeby mogę to udokumentować. Proszę o pilną interwencję w tej sprawie.
Cześć @SztukaBiznesu, zgłosiłem sprawę do odpowiedniego zespołu.
Wrócę, gdy otrzymam odpowiedź. Z racji, że dziś jest niedziela, może się ona pojawić dopiero na początku przyszłego tygodnia.
Dziękuję za reakcję i czekam na rozwiązanie lub odpowiedź.