anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Multikonto allegro

horseman
#9 Pomysłodawca#

Payu rządach skanu dowodu. Już się naczytałem, że mogą. Nie wysyłam skanów żadnych dowodów dlatego nie mam revolut ani nie ma mnie u bukmacherów. Pytanie jest takie czy najlepszym rozwiązaniem jest założenie nowego konta bo rozumiem, że allegro dopuszcza multikonta ?

oznacz moderatorów
16 ODPOWIEDZI 16

Client:35386082
#15 Entuzjasta#

A po co Ci drugie konto?
To nie pomoże w wypłaceniu pieniędzy za sprzedaż.
Napisz z czym masz problem to może pomożemy.

oznacz moderatorów

horseman
#9 Pomysłodawca#

Nie potrzebuje pomocy w wypłacaniu pie iedzy bo nie mam zablokowanego payu. Chcą tylko skanu dowodu a jak nie to wtedy będzie blokada sprzedaży. Po 90 dniach doczytałem. Myślałem że napisałem czytelnie 🙂 czy jedynym rozwiązaniem i nahlepszym aby nie wysyłać skanu jest zakładanie nowego konta allegro.

oznacz moderatorów

MiMary
Moderatorka
Moderatorka

Cześć, @horseman. Założenie nowego konta nie stanowi rozwiązania. Również na nowym koncie możemy prosić Cię o przesłanie skanu dowodu osobistego. Potrzebujemy go wyłącznie do potwierdzenia autentyczności informacji podanych w formularzu rejestracyjnym. 

Skan usuniemy od razu, gdy potwierdzimy, że Twoje dane są poprawne.

Marysia
   Moderatorka
oznacz moderatorów

horseman
#9 Pomysłodawca#

Tylko, że weryfikacja nowego konta jest przelewem a kolejna nie szybciej niż za 3 lata wh tego co wyczytałem prawda?

oznacz moderatorów

MiMary
Moderatorka
Moderatorka

@horseman, operator płatności może zweryfikować dane w dowolnym momencie. Przeważnie robi to nie częściej niż raz na 3 lata. 

Marysia
   Moderatorka
oznacz moderatorów

horseman
#9 Pomysłodawca#

To chyba warto jednak zaryzkować nowe konto tym bardziej, ze do okazjonalnej sprzedaży wg informacji wymagana jest tylko uproszczona weryfikacja. Wraz z lokalnym 3 rzeczy sprzedałem w tym roku. Jeśli będą uciążliwości z nowymi kontami trzeba będzie wtedy sie martwić nad alternatywami. Może rozważycie jakieś inne formy płatności jak Paypal gdzie ludzi traktuje się w bardziej cywilizowany sposób?

Drugie pytanie. Myślałem nad kontem junior dla syna. Jak powinno być takie konto ustawione:

Jego dane w allegro=>moje dane do wypłat pokrywajace się z bankiem =>moje konto bankowe

czy Jego dane w allegro=>jego dane do wypłat=>moje konto w banku

@MiMary 

oznacz moderatorów

MiMary
Moderatorka
Moderatorka

@horseman, skonsultuję to i niedługo wrócę do Ciebie z odpowiedzią 🙂 

Marysia
   Moderatorka
oznacz moderatorów

MiMary
Moderatorka
Moderatorka

@horseman, osoba między między 13 a 18 r.ż. założy konto Junior na Allegro tylko jeśli posiada swoje własne konto bankowe - inaczej nie aktywuje sprzedaży na koncie. 

Marysia
   Moderatorka
oznacz moderatorów

horseman
#9 Pomysłodawca#

Ok. Jak potem wygląda weryfikacja? Czu musi robić skan legitymacji szkolej czy trzeba wyrabiać mu dowod lub paszport?

oznacz moderatorów

MiMary
Moderatorka
Moderatorka

@horseman, do weryfikacji potrzebne będzie zdjęcie/skan dowodu osobistego lub paszportu.  

Marysia
   Moderatorka
oznacz moderatorów

horseman
#9 Pomysłodawca#

Rozumiem aby sprawdzić czy 14 latek nie zagraża terrorystycznie lub czy nie ma pralni brudnych pieniędzy? Allegro ma straży będzie stało.

oznacz moderatorów

MiMary
Moderatorka
Moderatorka

@horseman, tak jak napisałam wcześniej, zdjęcie dokumentu jest nam potrzebne po to, aby potwierdzić autentyczność informacji podanych w formularzu rejestracyjnym, a skan usuniemy od razu, gdy potwierdzimy, że dane są poprawne.

Marysia
   Moderatorka
oznacz moderatorów

horseman
#9 Pomysłodawca#

To po co ten przelew 1 zł? Brak zaufania do banku? Aby potwierdzić rejestrację? Co to za przepis tego wymaga? Myślałem że to przeciwdziałanie terroryzmowi i praniu pieniędzy. 14 latek ma skanować dowód a przedstawiciele morderców, terrorystów z granicy zapraszani do sejmu. Orwellizm w czystej postaci. Jednakże dziękuję za informację.

oznacz moderatorów

horseman
#9 Pomysłodawca#

Już jestem po rozmowie rodzinnej. Aby 14 latek mógł sprzedać stare lego czy resoraka przez allegro lub lokalnie musi skanować swój dowód i wysyłać w świat przez internet. My mówimy pas. Zostawiam ku przestrodze dla potomnych.

oznacz moderatorów

pecela
#18 Luminarz#

@horseman

Skan dowodu możesz częściowo zanonimizować. Do weryfikacji powieno wystarczyć imię i nazwisko, data urodzenia, data wydania dowodu. Nr dokumentu i PESEL można zamazać. Natomiast nr CAN należy bezwzględne zamazać. 

oznacz moderatorów

horseman
#9 Pomysłodawca#

Nie rozważam, żadnych skanow dowodu więc nie ma sensu na tym debatować.

oznacz moderatorów