Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Drogie Allegro czy zamierzacie zrobić coś w kwestii multikont sprzedawców? To już jest jakaś plaga...
Prośbą o weryfikację działań grupy kont, które – według moich obserwacji – należą do tej samej firmy lub są ze sobą bezpośrednio powiązane. Konta te wystawiają identyczne lub bardzo podobne produkty w identycznych cenach, zalewając wyniki wyszukiwania Allegro i wypychając oferty innych sprzedawców na dalsze pozycje.
Moim zdaniem działanie to może naruszać zasady uczciwej konkurencji oraz warunki posiadania wielu kont, opisane w regulaminie Allegro.
Poniżej lista kont, które podejrzewam o współdziałanie:
Przykładowe aukcje:
Produkty te mają zwykle:
Po sprawdzeniu wpisów KRS można znaleźć informację że obie marki należą do tego samego „koncernu” Animal Care
MAX & MRAU -> https://rejestr.io/krs/765954/max-mrau
FERA -> https://rejestr.io/krs/501167/fera
Proszę o weryfikację powiązań między kontami oraz sposobu ich działania pod kątem ewentualnego naruszenia regulaminu i uczciwej konkurencji.
@taczer55 samo posiadanie wielu kont nie jest działaniem niezgodnym z naszym regulaminem. Natomiast limit ofert wystawionych na jednym koncie to 200 000 aktywnych ofert, przy czym sprzedający może połączyć maksymalnie 5 ofert z 1 produktem. Na podanych przez Ciebie przykładach nic takiego nie widać, ponieważ wskazałeś wyłącznie listingi dwóch produktów z katalogu.
Jasne że posiadanie wielu kont jest zgodne z regulaminem tylko pojawia się pytanie czy aby przebić się przez takiego sprzedawcę który założy xxx kont, ustawi widełki cenowe na każdym koncie bądź też używa bota (poza system automatyzacji cen z allegro) jedynym wyjściem jest zakup oferty wyróżnionej?
Może w takim razie to ja jestem niedoinformowany, ale wydaje mi się że taki sprzedawca sprzedając w ten sposób swoje oferty z x kont ma na celu „ukrycie” ofert innych sprzedawców.
Z drugiej strony gdyby każdy sprzedawca stosował taką politykę prowadzenia sprzedaży na Allegro skutkowałoby to jeszcze większym bajzlem.
Po trzecie po co w takim razie polegamy na opiniach sprzedaży? Jeśli na jednym koncie spadnie mi ocena, mogę założyć kolejne potem kolejne i kolejne? No trochę to nielogiczne. Jeśli budujemy jakąś historię pozytywnych opinii (tytuł super sprzedawcy) to jak miarodajne sa w takim razie opinie skoro firma „Krzak” może założyć X kont i sprzedawać ten produkt z wszystkich kont jednocześnie.
A i chyba nie do końca zostało zrozumiane w czym tkwi problem. Wchodzę w przykładowy produkt który podałem we wcześniejszej wiadomości, następnie biorę sortowanie produktu od najniższej i tu pokazuje mi się w pierwszej kolejności X ofert sprzedaży od de facto jednego sprzedawcy (ta samą firma). Uważam że takie zalewanie ofertami jest nie uczciwe względem innych sprzedających.
Pójdźmy trochę dalej...
Jaki jest problem byś Ty założył sobie jeszcze 5 kont i na wszystkich wystawiał to samo? Skoro wolno jemu, wolno Tobie. Mało tego, możesz założyć 10 kont i "zalać" listę ofert swoimi ofertami. No, to do roboty!