Dzień dobry. Czy spotkał się ktoś z przypadkiem że wasza oferta jest kupowana 1:1 (chodzi o opis) a allegro nic z tym nie robi? Oferta konkurencji nie została usunięta ani nic z nią nikt nie zrobił. Została skopiowana dosłownie, kopiuj wklej. Po co mam pracować nad opisem jak inny sprzedawca może sobie to od tak przywłaszczyć?
@MultiSeasonStore zgodnie z regulaminem wystawiając ofertę udostępniasz innym zdjęcia - opisy i nikt tego nie usunie 😄
5.5.
Od momentu opublikowania Oferty, Sprzedający jest związany jej treścią. Sprzedający może dokonać zmian treści Oferty do czasu złożenia pierwszej oferty przez Licytanta. W przypadku Oferty z opcją Kup Teraz, Sprzedający nie może dokonać skutecznej zmiany jej treści wobec Kupujących, z którymi zawarł umowę sprzedaży w ramach Oferty. Zakazane jest dokonywanie zmian przez Sprzedającego treści Oferty, które stanowią zmianę oferowanego Towaru bądź jego właściwości. Użytkownik z chwilą wprowadzenia do Oferty treści stanowiących przedmiot ochrony prawa autorskiego, w szczególności znaków, logotypów, wizerunku, opisu oraz zdjęć („Treść”), zezwala Spółce na nieodpłatne, niewyłączne, nieograniczone czasowo i terytorialnie korzystanie z tych Treści w następującym zakresie:
a. utrwalania i zwielokrotniania wszelkimi technikami, w tym także przez dokonywanie zapisu oraz kopii na wszelkiego rodzaju nośnikach papierowych, elektronicznych, magnetycznych bądź optycznych;
b. rozpowszechniania za pośrednictwem sieci telekomunikacyjnych (w tym internet i sieci GSM) w jakikolwiek sposób i przy użyciu jakiejkolwiek technologii, w szczególności poprzez: rozpowszechnianie w taki sposób, aby każdy mógł mieć dostęp do Treści w miejscu i czasie przez siebie wybranym oraz inne sposoby eksploatacji w sieciach telekomunikacyjnych bez względu na możliwe do zastosowania sposoby ograniczania dostępu; publiczne wyświetlenie oraz odtworzenie, w tym również poprzez mechanizmy automatycznego odtwarzania Treści na stronach internetowych;
c. publicznego wykonania, wystawiania, wyświetlania, odtwarzania oraz nadawania i reemisji;
d. użyczania i wprowadzania do obrotu.
Zgoda Użytkownika obejmuje także tworzenie opracowań Treści przez Spółkę i korzystanie z tych opracowań w zakresie, w którym Spółka jest uprawniona do korzystania z Treści oraz na udzielanie dalszych zgód w zakresie odpowiadającym udzielonej Spółce zgodzie.
Użytkownik wyraża zgodę na wykonywanie autorskich praw osobistych do Treści przez Spółkę oraz oświadcza, że nie będzie wykonywał tych praw w stosunku do Spółki oraz podmiotów, którym Spółka udzieli dalszych zgód na korzystanie z Treści.
Użytkownik gwarantuje, że jest uprawniony do złożenia powyższych oświadczeń i zgód objętych Regulaminem i wprowadzenia Treści do Oferty oraz że Treści i korzystanie z Treści przez Spółkę zgodnie z Regulaminem nie narusza praw osób trzecich. Użytkownik zwolni Spółkę oraz podmioty, którym Spółka udzieli dalszych zgód na korzystanie z Treści, z wszelkiej odpowiedzialności wynikającej ze zgodnego z Regulaminem korzystania z Treści.
Ale ten produkt już był w katalogu allegro. Nie dadalem go jako pierwszy, w katalogu jest zupełnie inny opis.
Sprzedawca który wystawia produkt jeśli dobrze rozumiem powinien użyć albo opisu z katalogu albo ewentualnie stworzyć swój a nie przeglądać oferty i wybrać ten który mu się najbardziej "podoba". Może ktoś mi to wyjaśnic czy mam rację?
@MultiSeasonStore na stronie oferty znajdziesz formularz w którym możesz zgłosić kradzież zdjęć lub opisów (lub obu) > [zgłoś naruszenie]. Zachęcam Cię do przesłania zgłoszenia. Warto dodać w nim numer oferty, z której opis został skopiowany.
Już to zrobiłem oczywiście. Podałem numery ofert i nie dostałem żadnej oficjalnej odpowiedzi. Dopiero po napisaniu do allegro pracownik mi odpisał że wniosek jest odrzucony. Złożyłem więc wniosek drugi raz i czekam na odpowiedź. Mam to robić do skutku? Bo nie rozumiem czym się kieruje osoba która to weryfikuje. Oferta w katalogu jest zupełnie inna niż moja. Sprzedawca który mi ukradł opis usunął tylko jedne nagłówek i poza tym nic nie zmienił. Rozumiem jakby pozmieniał trochę i faktycznie wyglądałoby to na kradzież ale jednak ciężko to stwierdzić ale oferta jest jednak skopiowana praktycznie 1:1, poza nagłówkiem który po prostu został usunięty.
@MultiSeasonStore podaj proszę ofertę, w której jest skopiowany opis i Twoją, spojrzę na sytuację.
Skopiowana: 18237281217
Numer mojej oferty: 18235069899
Jeśli jest jakiś powód odrzucenia tego naruszenia to napisz mi tutaj proszę bo od Allegro w mailu nie dostaje żadnej odpowiedzi.
Dziękuję
@MultiSeasonStore dzięki, już to weryfikuję. Co do informacji, jeżeli Twoje zgłoszenie zostało odrzucone, oznacza to po prostu, że zespół weryfikujący zgłoszenie nie zauważył nieprawidłowości (tu kradzieży opisu).
Ale jak mógł tego nie zauważyć skoro ona jest identyczna? Jak to się mogło stać? Ślepy by to zauważył że to jest TO SAMO 😅
Ta oferta nic się nie różni, kompletnie niczym.
Jakie warunki musi w takim razie spełnić taka oferta skoro jest identyczna jak moja jeśli chodzi o opis?
Napisz mi jeśli to zweryfikujesz dlaczego może być odrzucona. Jest TAKA SAMA.
Jaka by musiała być ta oferta żeby została usunięta? Albo żeby zmusić sprzedawcę żeby użył oferty z katalogu lub po prostu użył mózgu i użył swoje. To jest plagiat dosłownie.
@MultiSeasonStore zespół weryfikujący zgłoszenia posługuje się specjalnymi narzędziami, które pomagają w wykryciu kradzieży. Samo to, że tekst na pierwszy rzut oka wygląda na skopiowany, nie wystarczy. Potrzebne jest potwierdzenie, że był to Twój tekst/zdjęcie i ten sprzedający je przywłaszczył. Tutaj narzędzia tego nie potwierdziły, dlatego też zgłoszenie zostało odrzucone.
Trzech sprzedawców sprzedaje ten produkt i dwóch ma taki sam opis, jakie narzędzia są potrzebne żeby stwierdzić że jeden wziął od drugiego opis? Drugie pytanie, czy jak stworze swoje unikalne miniaturki i zdjęcia to też allegro będzie korzystało z narzędzi i stwierdza że nie mogą nic zrobić? Jakich dowodów na potrzebuję żeby ochronić się przed kradzieżą zdjęć i opisu? Jeśli chodzi o zdjęcia wystarczy zrzut ekranu z canvy i plik jpg z datą utworzenia czy co ja potrzebuję?
Możesz mi w takim razie jak mam się bronić przed czymś takim? Bo to dość oczywista sprawa a ja potrzebuję dowodów. Jakie dowody są mi potrzebne w przyszłości żeby to obronić? Jeśli chodzi o opis. Jeśli chodzi o zdjęcia to wystarcza moje pliki jpg które mają datę utworzenia i zrzuty ekranu np z Canvy? Sam wszystko robię
"
Nie możesz po prostu skopiować materiałów z katalogów, stron internetowych lub ofert, które należą do innych sprzedających. Aby wykorzystać cudze materiały, potrzebujesz pisemnej zgody właściciela praw autorskich. Dotyczy to między innymi tekstu, zdjęć i grafik. Dlatego najlepiej samodzielnie opisz i przedstaw wizualnie produkt, który oferujesz. "
Po co w ogóle jest ten zapis?
Cześć, @MultiSeasonStore. Jeśli uważasz, że inny sprzedający naruszył Twoje prawa autorskie i posiadasz odpowiednie dokumenty, które to potwierdzą, to proszę, podeślij je na adres: program.wop@allegro.pl. Zgłoszenie zawierać musi numery/linki do konkretnych ofert, w których występuje naruszenie. Podaj także precyzyjne informacje dotyczące podstawy prawnej wniosku działania na ofertach.
buhahaha prawa autorskie i mówi to Allegro :D:DD: Oczywiście w ironii bo wszystko zrobiliście zgodnie z regulaminem - szkoda ,że tak bezczelnie
Narobiłem się jak łoś - robiąc fotki itd - wszystko mi to - nie powiem co - katalog Allegro - i teraz co drugi ma za friko fotki - wypieszczonej letniej pracy.
Od tej pory mam w d.. dokładanie cegiełki do tego portalu - na łatwiznę, byle jak.....
@MiMary napisał(a):Jeśli uważasz, że inny sprzedający naruszył Twoje prawa autorskie i posiadasz odpowiednie dokumenty, które to potwierdzą
O jakich dokumentach mowa?
@aprilandmay, do zgłoszenia mailowego powinno zostać załączone oświadczenie o posiadaniu wyłącznych autorskich praw majątkowych do wskazanego tekstu i materiałów zdjęciowych.
Sam tekst, będący przedmiotem zgłoszenia, również powinien zostać dołączony do oświadczenia. Dokument powinien zostać podpisany przez właściciela praw i dodany jako załącznik do zgłoszenia.
Podkreślę, że zgodnie naszym Regulaminem (dokładnie 5.5) z treści wprowadzonych do Katalogu Produktów mogą korzystać inni sprzedający.
Podkreślę, że zgodnie naszym Regulaminem (dokładnie 5.5) z treści wprowadzonych do Katalogu Produktów mogą korzystać inni sprzedający.
Czyli ostatecznie nie ma sensu tego wysyłać.