Dzień dobry. Czy spotkał się ktoś z przypadkiem że wasza oferta jest kupowana 1:1 (chodzi o opis) a allegro nic z tym nie robi? Oferta konkurencji nie została usunięta ani nic z nią nikt nie zrobił. Została skopiowana dosłownie, kopiuj wklej. Po co mam pracować nad opisem jak inny sprzedawca może sobie to od tak przywłaszczyć?
Ale jakie mam mieć dowody na to że napisałem opis skoro ja go pisałem przy wystawianiu opisu allegro? Ja rozumiem udostępniam zdjęcia i opis do katalogu jeśli tej oferty nie ma w katalogu ale ona była z zupełnie innym opisem. Więc poświęciłem cały dzień i napisałem swój opis a konkurencja po prostu weszła na moją ofertą skopiowała wszystko i sobie sprzedaje. Jakie ma mam mieć dokumenty? Jeśli nie dowodem jest to że moja oferta była pierwsza to co? Jak ja mam to w przyszłości dokumentować? Iść do notariusza z opisem allegro żeby przyklepał jako dowód? Napisz mi proszę jakie mam mieć dowody żebym w przyszłości się przed tym uchronił bo z tym widzę że nikt już nie zrobi. Specjalistyczne narzędzia allegro nie widzą że mój opis był pierwszy i jest identyczny. A sprzedawców którzy sprzedają ten produkt jest 3, dwóch ma taki sam opis, co za przypadek.
@MultiSeasonStore, tak jak wspomniała Alicja - posiadamy narzędzia, które pozwalają nam wykryć kradzież zdjęć i opisów w ofertach. Zweryfikowaliśmy podesłane przykłady i nie mieliśmy podstaw do działań na wskazanych ofertach.
Tak jak napisałam wyżej, do zgłoszenia mailowego powinieneś załączyć oświadczenie o posiadaniu wyłącznych autorskich praw majątkowych do wskazanego tekstu.
A jak wygląda takie zaświadczenie w takim razie? Jeśli wspomagałem się AI przy tworzeniu opisu to to wystarczy? Zrzut ekranu z chatu?
Oświadczenie nie stanowi zrzutu ekranu. Wyjaśnianie, w jaki sposób takie oświadczenie powinno wyglądać, wykracza poza zakres naszych kompetencji.
Natomiast jeśli chcesz zapoznać się z jego formą, proponuję wpisać w przeglądarce hasło: "oświadczenie o posiadaniu wyłącznych autorskich praw majątkowych".