anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Negatywny komentarz

MAMY ROZWIĄZANIE!
april-time
#8 Zapaleniec

Dzień dobry. Klient zakupił towar 08.06, deklarowany termin nadania to 12.06. Klient wystawił negatywa 09.06.2026 Paczkę nadałam przed czasem, dnia 10.06 Treść komentarza zarzucająca brak wysyłki mija się z prawdą i wprowadza w błąd innych kupujących. Proszę o usunięcie. 

oznacz moderatorów
15 ODPOWIEDZI 15
TechartGSM
#15 Entuzjasta

Szczęścia życzę, tudzież powodzenia, bo odpowiedź Allegro będzie - no przykro nam, ale nie.

oznacz moderatorów
april-time
#8 Zapaleniec

Ale ja poczekam jednak na odpowiedź Allegro, bo akurat kiedyś miałam szczęście i Allegro usunęło. Więc z pewnością są tu życzliwi ludzi 😊

oznacz moderatorów
MiMary
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

Cześć, @april-time. Przykro mi, nie mamy podstaw do usunięcia tego komentarza, jednak jest to pierwszy negatyw w ciągu 30 dni, więc ocena nie wlicza się do Twoich statystyk.  

Marysia
   Moderatorka Allegro Gadane
oznacz moderatorów
TechartGSM
#15 Entuzjasta

@april-time Oj! Kopnęło Cię samo szczęście od życzliwej osoby! Komentarz nie będzie się liczył do statystyk... Mega. Dodam że od 27.07 takie komentarze nie będą w żaden sposób wpływały na statystyki... 🙂

oznacz moderatorów
april-time
#8 Zapaleniec

Jednostronne traktowanie wcześniej lub później odbiję się na Allegro negatywnie.  Np. nie podoba mi się, że czasami jestem traktowana przez klienta jako biblioteka lub wypożyczalnia. 28 dni na zwrot książki jest nieuczciwą zasadą. Teraz jeżeli będą w ten sposób traktować kaprysy i nie wspierać sprzedawców,  to przeniosę się np. do Empiku lub skorzystam ze wsparcia innych stron 🙂

oznacz moderatorów
april-time
#8 Zapaleniec

Jak to nie ma podstaw? Deklaruję wysyłkę w ciągu kilku dni roboczych, bo nie stoję cały czas z towarem przed paczkomatem. Klient nie czyta zasad. Na następny dzień  po zakupie dla zabawy wystawia negatyw, który w żaden sposób nie ocenia mnie jako sprzedawcę jest zgodne z regulaminem Allegro? Jeżeli ja, jako sprzedawca mogę deklarować dowolną liczbę dni na realizację, to chyba powinniście mnie chronić? Po co w takim razie zasady? Dlaczego tylko ja mam dotrzymywać deklarowanych terminów? Czy ja siedzę w głowie klienta? 

oznacz moderatorów
TechartGSM
#15 Entuzjasta

@april-time Przykre zderzenie z rzeczy... tfu! z allegrowością?

oznacz moderatorów
TechartGSM
#15 Entuzjasta

@april-time Jak to mówią: Allegro nie jest obowiązkowe. Przenoś się.

oznacz moderatorów
april-time
#8 Zapaleniec

Szanowni Państwo, co zgodnie z regulaminem Allegro zrobiłam nie tak jako sprzedawca, na jakiej podstawie nie zgadzacie się usunąć negatywną opinię? Dopuszczając takie praktyki pozwalacie na zniesławienie sprzedawców. Klient dla zabawy kupuję. Dzisiaj nie odebrał przesyłki od kuriera, Jutro być może nie odbierze ponownie. Zamówienie wróci do mnie. Kto na tym straci? Tylko ja, czy wy również? Może jednak trzeba reagować na takie działanie. Sądząc po ilości takich sytuacji ten problem jest obszerny. Pamiętam czasy, kiedy sprzedawcy również mogli ocenić klienta. I zwrotów było zdecydowanie mniej.  Wystawienie kłamliwej negatywnej opinii, która uderza w dobre imię firmy, to zniesławienie oraz naruszenie dóbr osobistych przedsiębiorcy  jest odpowiedzialność (art. 23 i 24 Kodeksu cywilnego oraz art. 212 Kodeksu karnego). Działanie klienta wykracza poza granice dozwolonej, subiektywnej oceny konsumenckiej. Proszę na poważnie nad tym się zastanowić i usunąć negatywną opinię. 

oznacz moderatorów
gdvorek
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@april-time 

Wyjaśnialiśmy tę kwestię na forum już wielokrotnie.

Allegro nie jest sądem. Nie mamy narzędzi ani prawnych uprawnień, by rozstrzygać, czy subiektywna ocena klienta pokrywa się z prawdą, czy faktycznie stanowi zniesławienie. Możesz cytować paragrafy, ale weryfikacja takich zarzutów to wyłączna kompetencja sądów. Jakiekolwiek samodzielne orzekanie z naszej strony w tym zakresie byłoby dużym przekroczeniem naszych kompetencji jako platformy.

Jeśli uważasz, że kupujący naruszył Twoje dobra osobiste, musisz rozwiązać ten spór z nim bezpośrednio na drodze prawnej. My usuwamy oceny wyłącznie w ściśle określonych przypadkach regulaminowych (np. gdy zawierają wulgaryzmy, reklamy czy dane osobowe).

Grzesiek
   Moderator Allegro Gadane
oznacz moderatorów
april-time
#8 Zapaleniec

Grzesiek, jak to nie macie narzędzi , jeżeli akurat ta sytuacja jest klarowna i jest możliwości sprawdzenia deklarowanego terminu nadania oraz rzeczywistego.  Zgodnie z regulaminem, cytuję : 11.6 Oceny Sprzedającego i odpowiedzi powinny być zgodne z rzeczywistym przebiegiem Transakcji, nie mogą naruszać obowiązujących przepisów prawa (w tym praw podmiotów trzecich, dóbr osobistych, praw własności intelektualnej, danych osobowych, stanowić czynu nieuczciwej konkurencji) . 

Rzeczywisty bieg transakcji był zgodny z zasadami sprzedawcy oraz Allegro. Łamiecie regulamin odmawiając usunięcia komentarza. 

oznacz moderatorów
gdvorek
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@april-time 

Ja w tej sprawie napisałem wszystko co wiem i co jest zgodne z regulaminem. Oczywiście jeśli się z nami nie zgadzasz to możesz złożyć reklamację przez formularz kontaktowy.

Grzesiek
   Moderator Allegro Gadane
oznacz moderatorów
april-time
#8 Zapaleniec

No to mało wiesz, bo jest jeszcze kontynuacja

11.8.

Spółka nie ingeruje w treści Oceny Sprzedającego. W uzasadnionych przypadkach Spółka może usunąć Ocenę Sprzedającego albo uniemożliwić Kupującemu jej wystawienie, gdy: f. Kupujący wystawił Ocenę Sprzedającego a następnie Transakcja została anulowana z powodów wskazanych w art. 5.12(a).

Czyli, jeżeli klient nie odbierze przesyłki i tak musicie usunąć komentarz

oznacz moderatorów
april-time
#8 Zapaleniec

11.8.

Spółka nie ingeruje w treści Oceny Sprzedającego. W uzasadnionych przypadkach Spółka może usunąć Ocenę Sprzedającego albo uniemożliwić Kupującemu jej wystawienie, gdy:

a. jest sprzeczna z przepisami prawa lub narusza postanowienia Regulaminu, w szczególności art. 11.6 lub 11.7

oznacz moderatorów
VOYAR1
#7 Wielbiciel

Właśnie mieliśmy podobną sytuację. Zamówienie z 08.06. Deklarowana wysyłka w ciągu 3 dni roboczych. Zamówienie dotarło do klienta 10.06. a kupujący wystawia negatywa że nieterminowa dostawa. 

Oczywiście konsultant na czacie powiedział że usunąć opinii nie może ale może ją wykluczyć z jakości sprzedaży.  Ale jaki w tym cel i sens, skoro zaraz będzie zmiana i polecenia od kupujących nie będą liczone do jakości sprzedaży? Czyli nawet jak negatyw niesłuszny, nie można liczyć na żadną pomoc ze strony portalu. Może warto te warunki jednak zaktualizować drogie Allegro? Zwłaszcza w przypadku jak już niedługo wprowadzacie zmiany w panelu. A negatywy dostajemy bo klienci nie rozumieją definicji "przewidywana dostawa". My wpływu na wyświetlanie tej informacji nie mamy.

oznacz moderatorów