anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Nieodebrana przesyłka i zwrot pieniędzy

BULWAzGdyniPL
#8 Zapaleniec

Drodzy,

Dawno nie miałem by kupujący nie odebrał paczki, a tu dwie takie sytuacje. Obie z dostawą Paczkomaty InPost. Jedna dostawa płatna (bez smart) i druga ze smartem. Na specyfikacji od InPost mam naliczone za zwrot pierwszej paczki 11.49. Co do drugiej przesylki oczekuję na specyfikację od nich.

Chciałbym dokonać zwrotu kupujacej nr 1 - rozumiem, że mogę jej oddać tylko za produkty minus koszt zwrotu?

Jak będzie w sytuacji nr 2 gdy przesyłka była smart? Z Waszego doświadczenia inpost wtedy także naliczy opłatę? 

oznacz moderatorów
7 ODPOWIEDZI 7

la_nika
Moderatorka Allegro Gadane

@BULWAzGdyniPL podaj proszę numery tych zamówień. 
Nieodebrane przesyłki Allegro Paczkomaty InPost powinny wrócić za darmo. 

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów

Client:35386082
#16 Inspirator

@BULWAzGdyniPL jeżeli kupujący nie odstąpił od umowy to nie masz podstaw, żeby oddać pieniądze. Formalnie towar należy do kupujących.
Zanim oddasz pieniądze może zapytaj kupujących.

oznacz moderatorów

BULWAzGdyniPL
#8 Zapaleniec

Kupująca milczy na moje pytanie do niej 😔

oznacz moderatorów

la_nika

@BULWAzGdyniPL kupująca musi odstąpić od umowy. Możesz wysłać do niej wiadomość i wyznaczyć czas na kontakt z zaznaczeniem, że jeśli się nie skontaktuje do tego dnia, uznajesz, że odstępuje od umowy i wtedy zwrócisz jej wpłatę (nie potrącając kosztu dostawy). 

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów

BULWAzGdyniPL
#8 Zapaleniec

Pierwsze zamówienie:

badd6401-b367-11f0-a27e-5f1335caafd4 

Do niego InPost naliczył mi 11.49 za zwrot

Drugie zamówienie które jest w trakcie powrotu:

d23618a0-bb4a-11f0-8b96-3786b24368ed

oznacz moderatorów

la_nika

@BULWAzGdyniPL, 11,49 zł to opłata za nadanie przesyłki w zamówieniu nr badd6401-b367-11f0-a27e-5f1335caafd4. W jaki sposób nadałeś tę przesyłkę? Przez Wysyłam z Allegro czy w narzędziu przewoźnika? Takiego naliczenia nie ma na Twoim billingu z nami. 
Czy nie jest tak, że nadałeś przesyłkę w narzędziu i zapłaciłeś za nią 11,49 zł, ale tę kwotę tak naprawdę opłaciła kupująca, ponieważ za zamówienie zapłaciła 41,47 zł, czyli koszt towaru (29.98 zł) i koszt dostawy (11,49 zł), a przesyłka wróciła do Ciebie bezpłatnie?

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów

BULWAzGdyniPL
#8 Zapaleniec

Paczki InPost generuje z ich menagera przesyłek. Spróbuję skonsultować to z moją opiekunką konta w InPost, ponieważ w specyfikacji widzę kwotę 11.49 i opis zwrot do nadawcy i tu nr przesyłki zwrotowej.

oznacz moderatorów