anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Niesłuszne zawieszenie konta – brak jasnych podstaw decyzji Allegro

LineaGlobal
#7 Wielbiciel#

Dzień dobry,

Zwracam się do społeczności Allegro, ponieważ moje konto LineaGlobal zostało zawieszone bez jasnego uzasadnienia, a kolejne odpowiedzi Allegro są niespójne i nie dają żadnych konkretnych informacji o przyczynie tej decyzji.

Początkowo Allegro powołało się na art. 2.12 oraz 8.7 Regulaminu, twierdząc, że "zdjęcie ograniczeń z konta wiązałoby się ze zbyt dużym ryzykiem dla bezpieczeństwa przyszłych transakcji". Nie podano jednak, jakie konkretne działania lub naruszenia spowodowały blokadę.

Następnie automatyczna wiadomość od bota Allegro wskazała, że zawieszenie wynika z rzekomego naruszenia pkt. 10.1 Regulaminu Allegro, czyli wysyłania spamu. To dla mnie zupełnie niezrozumiałe, ponieważ nigdy nie wysyłałem niechcianych wiadomości. Nasza firma komunikuje się z klientami wyłącznie w zakresie obsługi zamówień i nie prowadzi żadnych działań, które mogłyby zostać uznane za spamowanie.

Jesteśmy małą/średnią firmą, ale nasza działalność jest w pełni transparentna.
- Spełniliśmy wszystkie wymogi weryfikacyjne Allegro – dostarczyliśmy dowód tożsamości, zdjęcie z napisem na kartce, faktury potwierdzające oryginalność produktów.
- Nasze opinie są w 100% pozytywne, za jednym wyjątkiem, gdzie problem wynikał z opóźnienia przewoźnika, a nie z naszej winy.
- Zamówienia realizujemy na czas, opłacamy faktury terminowo i działamy zgodnie z regulaminem.

Zaczyna to wyglądać na sytuację, w której nieuczciwa konkurencja odgrywa rolę w blokadzie konta. Przez długi czas nasz sklep był notowany na miejscach 30-100 w rankingu sprzedaży elektroniki i nie było żadnych problemów. Dopiero gdy osiągnęliśmy niższe pozycje w rankingu, nagle pojawiła się weryfikacja, a potem blokada bez podania realnych powodów. Przypadek? Czy może mechanizm eliminowania mniejszych sprzedawców przez duże firmy?

Czy ktoś z Was miał podobną sytuację? Czy Allegro faktycznie może blokować konta bez przedstawienia dowodów i konkretnych podstaw decyzji? Czy istnieje jakaś realna ścieżka odwoławcza?

Będę wdzięczny za każdą poradę.

oznacz moderatorów
0 ODPOWIEDZI 0