anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Nieuczciwa praktyka klienta - zwrot Auta RC z brakującą częścią

skleptodi_pl
#1 Nowicjusz#

Cześć, mam taką sytuację: Klient zwrócił samochód RC z adnotacją, że jest to reklamacja, bo nie działa jedno z kół.

Auto ma napęd 4x4 i jedno koło miało nie działać. 

Po otrzymaniu auta serwis stwierdził, że brakuje w aucie półosi która łączy koło z napędem.

Serwis twierdzi, że nie jest możliwe, żeby półosi brakowało w samochodzie.

Musiała zostać wyjęta lub wypadła podczas gdy auto uderzyło w przeszkodę.

Klient twierdzi, że półosi brakowało od początku i autko w nic nie uderzyło.

I TUTAJ NASTĘPUJE ZWROT AKCJI:

Serwis odszukał historię klienta, który w grudniu 2024 zakupił takie same auto u innego sprzedawcy.

W styczniu 2025 klient złożył dokładnie taką samą reklamację jak u mnie: nie działa jedno z kół, brak w nim napędu. Reklamacja została odrzucona, a klient nie odesłał auta ani nie zakupił brakującej części.

Zachodzi zatem uzasadnione podejrzenie, że klient wyjął brakującą część z auta zamówionego u mnie, aby uzupełnić w swoim aucie zakupionym wcześniej i odesłał jako zwrot.

Jak byście zareagowali na taką sytuację? Jak byście postąpili z klientem w takim przypadku?

oznacz moderatorów
2 ODPOWIEDZI 2

Client:44052296
#21 Demiurg#

@skleptodi_pl jeżeli masz pewne dowody i jeżeli to zwrot pomniejsz kwotę zwrotu jak to reklamacja odrzuć z powodu ingerencji w przedmiot i na to wszystko przedstaw zdobyte dowody.

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

@skleptodi_pl masz na papierze odpowiedź z serwisu na temat wcześniejszej reklamacji? Odrzuć reklamację i poinformuj że zgłosisz na policji art 286 kk próba niekorzystnego rozporządzenia mieniem / oszustwo ponieważ istnieją uzasadnione przesłanki że próbuje dokonać przestępstwa w przypadku jeśli allegro obciąży cię w jakikolwiek sposób zgłoszenie wpłynie także przeciwko ich firmie. A dowody na policję i niech sprawdzą próbę oszustwa będą musieli

oznacz moderatorów