Witam. Otrzymałam e-mail: "Sprzedaż na Twoim koncie rośnie, co nas bardzo cieszy. Ze względu na obowiązujące przepisy prawa, musimy zweryfikować Twoje konto."
Nie mam kamerki w monitorze (komputer stacjonarny) i nie mieć nie będę a to jest wymagane do weryfikacji konta. Nie podoba mi się to. W telefonie nie używam żadnych aplikacji, choć skorzystałam z możliwości skanowania kodu QR w tym przypadku, i nic (czy trzeba coś robić po zeskanowaniu kodu QR?). Weryfikacja nieudana, zablokowane 820zł.
Zamknęłam wszystkie ponad 500 aukcji i nie będę już tutaj sprzedawała, jeśli nie odblokujecie wypłat.
Rozumiem Twoje obawy związane z weryfikacją konta. Weryfikacja jest wymagana ze względu na obowiązujące przepisy prawa i ma na celu bezpieczeństwo transakcji.
Po zeskanowaniu kodu QR proszę postępować zgodnie z instrukcjami wyświetlanymi na ekranie telefonu. Jeśli nie pojawiły się dalsze kroki, proszę upewnić się, że skanowanie zostało wykonane poprawnie i spróbować ponownie.
Środki w wysokości 820 zł zostały zablokowane do czasu pomyślnego zakończenia weryfikacji. W przypadku braku weryfikacji wypłaty nie mogą zostać odblokowane.
Postępowałam zgodnie z instrukcjami ale nie mam kamerki w komputerze, nie mam żadnych aplikacji z możliwością weryfikacji. Chciałam przesłać skany d.o. ale to nie dało się bo NIE MAM KAMERKI, żenada. Zwróciłam wszystkie wpłaty kupującym. Adieu...
Zupełnie nie rozumiem Twojej postawy i niepotrzebnych nerwów. Zamykanie aukcji i ucieczka z serwisu to zwykłe obrażanie się na rzeczywistość. Dodatkowa weryfikacja danych to nie jest wymysł Allegro, który ma na celu zrobienie Ci na złość, ale nasz bezwzględny obowiązek prawny. Wynika on bezpośrednio z ustawy o przeciwdziałaniu praniu pieniędzy oraz finansowaniu terroryzmu, a operatorem płatności jest w tym przypadku Allegro Finance. Przepisy te obowiązują każdego sprzedającego.
Co do Twoich problemów technicznych: wcale nie potrzebujesz kamerki w komputerze stacjonarnym. Do weryfikacji w ogóle nie jest wymagane wysyłanie skanów dowodu. Masz do wyboru aplikację mObywatel lub eDO App, przy których w ogóle nie musisz przesyłać zdjęcia dokumentu tożsamości.
Jeśli nie chcesz korzystać z tych aplikacji, pozostaje weryfikacja biometryczna. Skoro zeskanowałaś kod QR smartfonem, proces po prostu przenosi się na ekran telefonu. Używasz w nim aparatu, aby odczytać dane z dowodu w czasie rzeczywistym i zrobić zdjęcie twarzy, dokładnie podążając za instrukcjami. Brak kamerki w PC to zatem żaden problem i nie blokuje Ci to weryfikacji.
Po drugie i najważniejsze: forum publiczne to absolutnie nie jest miejsce do przesyłania jakichkolwiek skanów dowodów osobistych. Wszelkie problemy z weryfikacją i ewentualne dokumenty należy przekazywać wyłącznie bezpośrednio, korzystając z formularza kontaktowego.
Wiele osób nie korzysta z żadnych aplikacji i nie udostępnia swoich danych w ŻADEN sposób (jak ja) i mam spokój ze wszystkimi reklamami i włamaniami na konta, w tym bankowe. Np. właściciel sieci DINO korzysta z telefonu numerycznego, komórkę ma dla najbliższych. W tej UNII to już powariowali a Wy dajecie się w to wciągać. Jestem TERRORYSTKĄ? Sprzedaję tutaj od wielu lat. Piorę brudne pieniądze? Nie, piorę co tydzień serwety a co dwa tygodnie pościel. Codziennie piorę też.
Porównywanie wymogów prawnych do prania pościeli niczego nie zmieni. Przepisy o przeciwdziałaniu praniu pieniędzy obowiązują każdego bez wyjątku - niezależnie od stażu na Allegro i tego, z jakiego telefonu korzystasz.
Użycie mObywatela czy bezpiecznej weryfikacji nie ściągnie na Ciebie spamu ani włamania na konto. To oficjalne, szyfrowane procedury.
Prawo nie podlega dyskusji na forum. Bez weryfikacji wypłata środków będzie zablokowana. Temat uważam za zamknięty, a pytania o konto kieruj wyłącznie przez formularz kontaktowy.
Adieu...