Cześć wszystkim,
Zakładam ten wątek, bo chcę podzielić się swoją sytuacją i dowiedzieć się, czy inni sprzedawcy mieli podobne doświadczenia — a przede wszystkim, czy komuś udało się odzyskać pieniądze.
Jestem małym sprzedawcą, wysyłam 2–3 paczki dziennie, wyłącznie w standardowych kartonowych pudełkach. Bez żadnego wcześniejszego ostrzeżenia ani możliwości zakwestionowania, Allegro potrąciło mi z konta 3 391 PLN jako dopłatę DPD za „trudne przesyłki".
Nie otrzymałam żadnego wykazu paczek, żadnych dat, żadnych konkretnych powodów dla każdej pozycji. Allegro odpowiedziało ogólnymi zasadami pakowania DPD — i zakończyło sprawę stwierdzeniem, że nie ma więcej informacji do przekazania.
Kwota 3 391 PLN jest matematycznie niemożliwa do uzasadnienia przy naszym wolumenie wysyłek. To poważna strata finansowa dla małej firmy.
Moje pytania do Was:
Wszelkie rady bardzo mile widziane. Ta praktyka musi zostać nagłośniona.
Dzień dobry, mam podobny problem. Dodatkowa opłata wynosi aż 122 PLN za ponad kilkanaście paczek. Złożyłam reklamację do Allegro, ale kazali mi skontaktować się z DPD. Gdy napisałam do DPD, odesłali mnie z powrotem do Allegro.
Po otrzymaniu odpowiedzi od DPD i przekazaniu wszystkich informacji o naliczonych opłatach Allegro odpisało mi, że:
Podobnie jak wszyscy przewoźnicy, DPD ma określone wymagania dotyczące pakowania przesyłek w Ogólnych Warunkach (GTC). Jeśli przesyłka nie spełnia tych wymagań – na przykład jest nieprawidłowo zapakowana, niewystarczająco zabezpieczona albo użyto czarnej folii lub innych niestandardowych materiałów – DPD ma prawo naliczyć dodatkową opłatę. Najczęstsze powody takich dopłat to:
użycie czarnej folii
nieprawidłowo zapakowane opony
przesyłki o nieregularnym kształcie
niewystarczające opakowanie
DPD nie ma obowiązku oceniać poprawności opakowania w momencie przyjęcia przesyłki ani dostarczać dowodów fotograficznych nieprawidłowego opakowania, jeśli paczka nie została otwarta.
Tymczasem w poprzednich miesiącach moje przesyłki nie miały żadnych problemów – dopłaty pojawiły się dopiero w grudniu. Wiele osób zgłasza podobny problem i dotyczy to tylko DPD w Polsce, w innych firmach kurierskich takich sytuacji nie ma.
Podejrzewam, że może to być błąd systemu po stronie DPD. Napisałam do Allegro z prośbą o pomoc w wyjaśnieniu sprawy, ale otrzymałam odpowiedź, że przekazali już wszystkie informacje i nie chcą już otrzymywać ode mnie żadnych kolejnych maili w tej sprawie.
Jeśli ktoś planuje zgłosić tę sprawę do Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów (UOKiK), chętnie dołączę do takiego zgłoszenia i podpiszę się pod nim. Mieszkam w Czechach i również planuję zgłosić sprawę do tutejszej inspekcji handlowej (COI).
@Mini Home Mart I disabled all DPD delivery options. My payment was charged in one lump sum, not in multiple installments. Therefore, I have no idea which packages this applies to, and Allegro clearly doesn't want to tell me.
jeśli faktycznie zaczęli ci liczyć od grudnia to sprawdź wagi przesyłek - bo w tym czasie jakoś wprowadzili opłatę za nadwagę paczek, oraz za weryfikację wagi
Pobierają od nas tysiące PLN bez żadnego wyjaśnienia ani jakichkolwiek dowodów. To naprawdę absurdalne.
@MiniHomeMart @PERFEKTNI-RETRO
To były przesyłki Allegro DPD czy Allegro Delivery DPD? Formalnie to dwie różne firmy kurierskie.
ps. Do UOKiK-u nie masz co zgłaszać. Ustawowo nie podlega to ich jurysdykcji (tu chodzi o przesyłki, a to obszar podległy UKE).
Cześć, też nie jestem pewien, który DPD. Załączam informacje o jednej przesyłce, za którą pobrano opłatę w wysokości 121 PLN. Opłaty już sięgnęły kilku tysięcy PLN. Jestem w szoku, potrącili zbyt dużo pieniędzy i wciąż rośnie. Czy masz jakiś sposób, aby mi doradzić? Bo moje konto jest już na minusie, tyle pieniędzy nie jestem w stanie pokryć.

@pecela I have no idea because it was one lump sum. No reference to delivery, nothing. They claim they don't have to provide any proof and that it's written in the terms and conditions. That's obviously because the fee is made up.
Tak, Allegro deklaruje brak ukrytych opłat. Jednak w rzeczywistości pobierają wiele dodatkowych opłat. Gdy proszę o wyjaśnienie, odsyłają mnie do DPD. DPD z kolei mówi, żebym pytał Allegro. A Allegro twierdzi, że opłaty zostały naliczone przez DPD i nie muszą podawać żadnego wyjaśnienia ani powodu dla tych opłat sięgających tysięcy PLN. Na końcu napisali jeszcze, że nie chcą już otrzymywać ode mnie wiadomości w tej sprawie.
Czy zamierzasz złożyć pozew? Nie znam dobrze procedur, ale mogę zrobić tak jak Ty. Bo te opłaty są naprawdę bardzo wysokie i zupełnie nieuzasadnione.
@Mini Home Mart To ma sens, żeby to się nigdy więcej nie powtórzyło. Pamiętaj tylko, żeby zostawić jedną opcję płatności przy odbiorze, aby inny przewoźnik mógł zatrzymać inteligentny identyfikator. Nie mogę tego tak zostawić. Będę badać wszystkie możliwości i podzielę się swoimi odkryciami.
Jak sprawdzić czy dowalili dopłaty do przesyłek DPD?
U mnie pojawiła się seria opłat po 122 PLN w ciągu jednego dnia, dopiero wtedy je zauważyłem, wcześniej były pobierane po cichu, bez żadnego powiadomienia i automatycznie potrącane z konta.
@ Star Wars The financial report only shows "sales fees." Again, zero transparency.