Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam. Pierwszy raz mam sytuację:
- kupujący odstąpił od umowy 21 lutego 2023r.
- czas na wysyłkę i ważny kod zwrotu paczkomat do 7 marca 2023r. nie zdążył nie odesłał
- allegro "Kupującemu został wygenerowany przez dedykowany dział nowy kod do odesłania towaru"
To miał 28 dni i nie miał czasu odesłać bez żartów.
Prawo jest prawem, kupujący ma czas 14 dni na odesłanie zwrotu, i żadne wygenerowanie przez Allegro nowego kodu do paczkomatu tego nie zmienia. Punto.
TechartGSM
Właśnie o tym wiem. Allegro odpisało:
"odstąpienie pozostaje wiążące nawet jeśli klient przekroczy czas na odesłanie towaru. Jeśli klient odsyła towar po dłuższym terminie to może go Pan obciążyć kosztem bezumownego korzystania z przedmiotu" według działu prawnego.
Ma 14dni ale od chwili odstąpienia od umowy zakupu. Napisz mu ze czas minął ale ty także masz czas na zwrot środków 14dni
LEW433 Tak wiem.
Poproś Allegro o podanie podstawy prawnej.
TechartGSM nie ma podstawy prawnej Dział Prawny allegro napisał:
"Działu Prawnego.
Nigdzie w ustawie nie ma, że zwrot rzeczy jest warunkiem bezwzględnym do odstąpienia od umowy. Każdy sąd jest niezależny i tak na prawdę inny mógłby orzec inaczej w podobnej sprawie.
Naszym zdaniem brak zwrotu rzeczy nie przyczynia się do braku skuteczności oświadczenia o odstąpieniu od umowy. Klient jednak korzysta z tej rzeczy już w sposób bezumowny za co może Pan go obciążyć kosztem."
Odpisz że nie są sądem i ich interpretacja przepisu Cię nie interesuje.
ooooo prosze, może opinie allegrowego działu prawnego należało by rozgłośnić i sugestie, że konsument allegro może jednocześnie odstąpić od umowy, towaru nie odsyłać i żadać zwrotu pieniędzy.
Trzeba by uprzedzić innich sprzedających o nowych wymaganiach, które muszą spełnić.
Halfrunt kupujący odstąpił od umowy i termin odesłania się skończył, allegro wygenerowało mu kod ponownie, żeby mógł odesłać towar w sumie po 44 dniach (14 odstąpienie+14 czas odesłania + 14 dni jeszcze trzymał towar. Kupujący odesłał towar wczoraj doszedł.
@led_provider OTRZYMAŁEŚ PRAWIDŁOWĄ ODPOWIEDŹ od konsultanta , klient ostąpieniem od umowy prawo do własności przedmiotu przeniósł z powrotem na Ciebie , a za to ,że korzystał czy był w jego posiadaniu dłużej niż określa to Ustwodawca nie zmienia faktu ,że to Ty jesteś właścicielem przedmiotu i jak komsultant pisze możesz ,,obciążyć kosztem bezumownego krzystania z niego . ,,
mdrogeria Dzięki.
?
A ktoś w ogóle czytał ten fragment ustawy?
@TechartGSM tak zgodnie z prawem odstąpienie jest ważne mimo nie odesłania paczki w ciągu 14 dni od odstąpienia, sprzedawca dalej musi przyjąć taką przesyłkę ale może potrącić za bezumowne posiadanie produktu nie należącego do konsumenta 🙂
Świetnie. Teraz w takiej sytuacji - ile może potrącić? Kto to ocenia? Przykład: Załóżmy że jest to zestaw VR. Zestaw VR kosztuje jakieś załóżmy 2500zł. W sieci są ogłoszenia wypożyczenia takiego sprzętu, powiedzmy za 100zł/doba (realna cena). Załóżmy że klient zwraca towar po 14 dniach, jak w wypadku który rozpatrujemy - czyli mogę sobie potrącić 1400zł i oddać 1100zł klientowi?
@TechartGSM jesteś przedsiębiorcą i jak mniemam znasz specyfikę produktu , przynajmniej powinieneś znać i określić w jakim stopniu klient przyczynił się do obniżenia jego wartości swoim zaniedbaniem . Tak , jeśli produkt jest wypożyczany na rynku , a Ty masz działalność o takim charakterze możesz jak najbardziej potraktować taki przypadek jako wypożyczenie oraz obciązyć klienta zgodnie z cennikiem , z którym miał możliwość się zapoznać dokonując zakupu .
To teraz załóżmy że towar wrócił nowy, fabrycznie zapieczętowany, nawet nie wyjęty z pudełka. Na podstawie czego w takim razie mam obciążyć klienta za przetrzymanie towaru? Towar nic nie stracił na wartości i wrócił nienaruszony, a prawo mówi że mogę go obciążyć. Nie prowadzę wypożyczalni takiego sprzętu, nie mogę go obciążyć za wypożyczenie. Mam sobie z palca wyssać kwotę, czy może lepiej - może w takiej sytuacji nic nie mogę żądać, nawet jak klient odeśle towar po pół roku??
@TechartGSM bardzo prosto, nie masz towaru który mógł byś sprzedać ? ile w tym czasie jesteś w stanie sprzedać i kupić ponownie produkt, ile masz marży x sztuki ? wchodzisz na stronę https://kalkulatory.gofin.pl/kalkulatory/kalkulator-odsetek-ustawowych i wyliczasz 😄
Nie jest
art 34 ust 1 ustawy o prawach konsumenta