Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Dzień dobry, zobaczyłem na Allegro opcję "potwierdzam zapoznanie się ze stanem kupowanych produktów".
Moje pytanie brzmi, czy jak ktoś to klika to z automatu nie może dokonać zwrotu ze względu na stan?
Jak uruchomić taka opcje, bo prowadzę sprzedaż produktów uzywanych.
Pozdrawiam!
@lombardi_sien jeśli sprzedajesz jako firma zwrot musisz zawsze przyjąć nie mają tu znaczenia żadne opcje 😄
A po drugie to są testy allegro i nie zawsze i każdemu się wyświetlają 😄
Dziękuję za odpowiedź, oczywiście nie muszę przyjąć każdego zwrotu, wie to każdy kto zna prawo handlowe. Odnośnie zaznaczonej opcji, mam nadzieję, że będzie dostępna. Pozdrawiam
@lombardi_sien oczywiście są produkty wyłączone ze zwrotu 🙂 Odniosłem się do zapytania o okienko do zaznaczenia 🙂
A zwrotów nie reguluje prawo handlowe tylko Ustawa Konsumencka 😉
Jako przedsiębiorca nie możesz pozbawić konsumenta prawa do odstąpienia od umowy.
Nowe, używane, sprawne czy niesprawne - nie ma znaczenia.
Są oczywiście wyjątki i rzeczy których zwrócić nie można ale to raczej margines.
Nie prawda, jako przedsiębiorca mogę nie uznać reklamacji albo zwrotu z wielu powodów, nie uznanie reklamacji albo nie przyjęcie zwrotu nie ogranicza prawa konsumenta, to tylko odpowiedź przedsiębiorcy na określone sytuacje, w których konsument korzysta ze swojego prawa, a my jako sprzedawcy ze swojego.
Nie sądzę aby to był przedmiot tej dyskusji, nie tego dotyczyło moje pytanie, nie wiedzę też powodu aby wywoływać mnie do tablicy. Każdy podejmuje swoje, zgodne z prawem decyzje, należy to uszanować.
Życzę miłego dnia
@lombardi_sien zwrot odstąpienie o ile nie są to produkty wyłączone, musisz przyjąć nawet jak przyjdzie używane, uszkodzone itp. możesz pomniejszyć kwotę zwrotu, to też jest w ustawie, reklamacja to inna sprawa.
Doszkol się bo kilka dyskusji i po zabawie na allegro 😄
Po kilkunastu latach na Allegro wiem jedno, wystarczy dobry dział prawny w firmie.
Reklamacji owszem uznawać nie trzeba - decyzja jest Twoja.
Odstąpienie od umowy w ciągu 14 dni to już zupełnie inna czynność i przyjąć trzeba niezależnie od stanu towaru (sprzedanego jak i tego który wrócił jeśli ten stan się zmienił, np. pogorszył).
Zwracana kwota może ulec zmianie jeśli towar stracił na wartości.
Jak wspomniałem, nie tego dotyczy temat więc proszę zostawić dla siebie komentarze dotyczące ewentualnych zwrotów, każda sprawa jest indywidualna. Tyle
"Moje pytanie brzmi, czy jak ktoś to klika to z automatu nie może dokonać zwrotu ze względu na stan?"
Trochę jednak dotyczy 😉
Miłego dnia 🙂
@komis-bell @kostas11 niby 10 lat na allegro ... hmmm. zerknijcie w zakładkę ,,o sprzedającym ,,
Mamy dziesiątki kont, firma istniej od kilkunastu lat, mnie interesuje temat testowanej opcji, nic więcej.
Ja tylko wskazuję, że ta opcja tak na prawdę niczego nie zmienia.
Kupujący tak czy inaczej ma obowiązek zapoznania się z treścią oferty.
Super.
@lombardi_sien przepraszam, że musiałeś czekać na moją odpowiedź, ale dostałam już potwierdzoną informację, że w tej chwili nie ma możliwości włączenia tej opcji we własnych ofertach.
@lombardi_sien Potwierdzam, obecnie to rozwiązanie jest w fazie testów i nie u wszystkich kupujących je wyświetlamy. Zapytałam już zespół, czy istnieje możliwość dodania go do konkretnych ofert i jak tylko dostanę odpowiedź, wrócę do Ciebie z informacjami.
Bardzo dziękuję za odpowiedź, to fajna opcja, która ułatwi nam pracę.