anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Ostrzeżenie bez podania konkretów prośba o weryfikację

oportuna
#7 Wielbiciel#

Na moim głównym koncie dostałam ostrzeżenie, ale bez wskazania konkretnych ofert. Jest to zastanawiające tym bardziej, ponieważ nie dodawałam nowych ofert od dłuższego czasu, a dotychczas wystawione starałam się dobrze weryfikować. Czy drodzy moderatorzy mogliby zerknąć na moje konto i uzasadnić konkretny powód otrzymania ostrzeżenia z dnia dzisiejszego?

"Opisy Twoich ofert ponownie naruszały zasady Allegro. Ostrzeżenie zostało wysłane automatycznie. Dotyczy ono wszystkich dostępnych rynków.

Zgodnie z regulaminem (artykuł 8, punkt 8.4) działania użytkowników muszą być zgodne z zasadami serwisu.

W opisach ofert nie możesz umieszczać:

• danych kontaktowych (np. numerów telefonów, adresów mailowych, numerów do komunikatorów typu Gadu Gadu),

• zapisów zachęcających do kontaktu przed zakupem lub do negocjowania ceny (np. “przed zakupem prosimy o kontakt w celu sprawdzenia dostępności”, “przed kliknięciem kup teraz proszę o kontakt”, “cena do negocjacji”),

• linków do stron prowadzących sprzedaż poza Allegro (linki w opisie oferty mogą tylko i wyłącznie poszerzać wiedzę o oferowanym produkcie),

• reklam działalności prowadzonej poza allegro lub niedotyczącej przedmiotu sprzedaży (np. reklama działalności i sprzedaży prowadzonej poza Allegro, reklama towarów i usług niedostępnych aktualnie w naszym serwisie,

• informacje o możliwości wystawienia przedmiotu na życzenie),

• informacji o możliwości sprzedaży towaru poza Allegro oraz w innych mediach.

Edytuj opisy swoich ofert w taki sposób, aby były zgodne z obowiązującymi zasadami.

Nie chcemy podejmować radykalnych działań, jednak w przypadku powtórzenia się podobnej sytuacji może dojść do ograniczenia sprzedaży, a w dalszej konsekwencji nawet do zawieszenia konta w naszym serwisie.

Dodatkowe informacje:
Sprzedaż poza Allegro i omijanie opłat
Jakie są zasady dotyczące wystawiania i opisu?
Co powinien zawierać dobry opis oferty
Kiedy możemy zawiesić Twoje konto lub ograniczyć jego funkcjonalność?
Załącznik numer 2 do Regulaminu Allegro

Jeśli chcesz się z nami skontaktować skorzystaj z formularza - jeśli napiszesz w odpowiedzi na to powiadomienie, Twoja wiadomość do nas nie trafi. Jeśli chcesz odwołać się od naszej decyzji, sprawdź jak możesz to zrobić."

oznacz moderatorów
4 ODPOWIEDZI 4

Syrena_zT
Moderatorka
Moderatorka

@oportuna zgodnie z otrzymanym ostrzeżeniem, w opisach ofert znajdowały się niedozwolone dane kontaktowe. Zweryfikuj usunięte dzisiaj oferty pod tym kątem, zwróć uwagę na dane z końcówką .com lub @, szczególnie w opisie w sekcji producent. 

Alicja
   Moderatorka
oznacz moderatorów

oportuna
#7 Wielbiciel#

Dziękuję za odpowiedź.

Faktycznie z opisów hurtowni zaciągnął się niepożądany aders e-mail, ale bez nakłaniania do zakupu. Zresztą, kto by to kupił u Chińczyka, jeśli trudno sprzedać nawet na samym Allegro?

Niemniej jednak, pytanie o to dlaczego ostrzeżenie a nie upomnienie?

Przy kilku tysiącach ofert w dropshippingu, w którym podejrzewam sami Państwo funkcjonujecie mogą się zdarzyć pewne sprawy do korekty, ale spodziewałabym się upomnienia  i możliwości poprawy opisu.

Proszę o zmianę kwalifikacji tej sytuacji z ostrzeżenia na upomnienie.

Ostrzeżenie praktycznie zabije mój biznes, a sądziłam, po kwotach, które już na mnie Państwo zarobili, że korzyści są wymierne dla obu stron.

Proszę o interwencję. Działając w ten sposób blokują Państwo praktycznie możliwość zaistnienia małym przedsiębiorcom. 

oznacz moderatorów

Syrena_zT
Moderatorka
Moderatorka

@oportuna niestety nie mamy możliwości zmiany ostrzeżenia na upomnienie. Decyzję w tej sprawie podejmuje odpowiedni zespół, a zasady są jednakowe dla wszystkich sprzedawców. Na moment kiedy zostały podjęte działania, w ofertach były niedozwolone treści, działania były więc zasadne. 

Alicja
   Moderatorka
oznacz moderatorów

oportuna
#7 Wielbiciel#
Jeśli dobrze rozumiem, przypadkowo zaciągnięty adres mailowy z opisu hurtowni w sekcji z danymi producenta produktu, w której to nie występowało nakłanianie do kupna poza serwisem, sprawił przyznanie drugiego ostrzeżenia w ostatnich kilku dniach na moim koncie. Proszę mi logicznie uzasadnić, jaki miałabym mieć interes nakłaniając na zakupy u producenta z Chin, z którym nie mam żadnej relacji, ponieważ towar zamawiam z polskiej hurtowni. Jeśli adres mailowy zawarty w opisie oferty stanowi dla Państwa problem, to proszę nałożyć filtry usuwające adresy mailowe.

Zarobiliście na mnie tysiące złotych w niecałe dwa miesiące i konto było na fali wznoszącej mimo kilku wpadek z terminowością wysyłki. Teraz, gdy poukładałam współpracę z hurtowniami, dostosowałam cenniki dostaw, nawiązałam kontakty, zainwestowałam w systemy informatyczne, ubijacie Państwo ten biznes, a moglibyście zarobić dużo więcej, bo dokładam starań do obsługi klienta i jakości sprzedaży mimo niełatwego modelu dropshippingowego.

To ostrzeżenie zniweczy całą pracę, bo z jakością spadnę na poziom, na którym nie tylko nie będzie zamówień, ale dodatkowo stracę status super sprzedawcy. Wyrażam ogromne rozczarowanie.

Szukam dobrej motywacji do dalszych starań, ale takim działaniem nie zachęcają państwo do współpracy. 
oznacz moderatorów