anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

OSTRZEŻENIE PRZED OSZUSTAMI - NOWY SPOSÓB

ForSecondLife
#8 Zapaleniec#

Przestrzegam całą społeczność Allegro! Oszuści wzięli się na nowy sposób, wczoraj o mało nie włamali mi się na konto. Opiszę sytuację:

Otóż wieczorem ktoś zadał mi pytanie o przedmiot na allegro lokalnym smsem. Nie widziałem w tym nic dziwnego ponieważ dane mojej firmy są ogólno dostępne. Dobrze, że było póżno i pomyślałem sobie, że czas na pracę już minął inaczej pewnie dał bym się zrobić oszustą. Koleś zapytał mnie czy oferta jest jeszcze aktywna. Odpowiedziałem, że tak po czym on powiedział, że chce kupić przez allegro i żebym podał mu e-mail. Podałem mu swój e-mail po czym poszedłem spać a on jeszcze wypytywał smsowo czy sprawdziłem pocztę, po czym wyciszyłem telefon bo pomyślałem sobie, że już póżno i rano zrobie to z firmy z komputera a nie w domu.

Rano przyszedłem do firmy, był nieciekawy e-mail dobrze, że mam wykupioną licencję na antywirusa i komputer nie przepuścił mnie dalej, gdybym zrobił to z telefonu i kliknął w czerwony przycisk zapewne już dziś nie miał bym środków na koncie allegro, przestrzegam przed takimi sztuczkami z icloud.com 

Rano jakimś cudem nie było nawet śladu po chacie SMS, sam nie wiem co mam o tym myśleć. Myślę, że to próba wyłudzenia danych.

Oczywiście po całym fakcie zresetowałem hasła i wziąłem 2 stopniowe logowanie, polecam koledzy po fachu, abyście szczelnie pozabezpieczali swoje konta.

ForSecondLife_1-1714712264112.png

ForSecondLife_0-1714712815912.png

oznacz moderatorów
4 ODPOWIEDZI 4

br.
#21 Demiurg#

@ForSecondLife   Nic nowego, to bardzo stare metody wyłudzeń.

Takie zgłoszenia moderatorki wrzucają do jednego worka, ten wór zgłoszeń jest już trochę przepełniony:

https://spolecznosc.allegro.pl/t5/sprzedaj%C4%85cy-o-allegro-lokalnie/czy-kupuj%C4%85cy-potrzebuje-m...

oznacz moderatorów

ForSecondLife
#8 Zapaleniec#

Wolałem odświeżyć temat, ja sprzedaje na allegro od 2 tygodni, może ktoś jak ja natknie się na mój post i pomyśli dwa razy zanim napali się na szybką sprzedaż przedmiotu, klikając na niebezpieczne przyciski.

oznacz moderatorów

ko_alka
Była Moderatorka
Była Moderatorka

@ForSecondLife Cześć! Tę wiadomość  mejlową prześlij nam proszę na adres phishing@allegro.pl (za pomocą opcji przekaż dalej). Zgłosimy linki, które znajdują się w wiadomości, do zablokowania. 

oznacz moderatorów

AnnaG-Antyki
#19 Nestor#

Naprawdę musiałeś być śpiący. Po mailu oferty na allegro nie wyszuka. Smsem czasem piszą, zwykle podaję im numer oferty i każę wkleić w wyszukiwarkę allegro. Ewentualnie nick sprzedawcy i też sobie znajdzie. Najbezpieczniejsza opcja dla obu stron.

oznacz moderatorów