Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Dzień dobry, po jakim czasie przychodzą opłaty dodatkowe od DPD? Wysłałem 2 paczki które przekraczają wagę gabarytową o 1 centymetr na jednym boku lecz ich waga to jakieś 2kg. Wysłałem 2 tyg temu i jeszcze nic nie przyszło. Myślicie że za takie przekroczenie o jeden centymter na długości przyjdzie opłata dodatkowa?
@Hurtownia-PL1 Cześć. Jeśli korzystasz z metody dostawy Allegro DPD bez podpisywania umowy z przewoźnikiem w narzędziu Wysyłam z Allegro, to opłaty za usługi dodatkowe doliczane są do Rozliczeń z Allegro (https://allegro.pl/moje-allegro/moje-konto/rachunki/rozliczenia-z-allegro) najpóźniej miesiąc po miesiącu, w którym odbyła się realizacja dostawy.
Trudno powiedzieć, czy to przekroczenie będzie wiązało się z doliczeniem opłaty dodatkowej. Pamiętaj jednak, że możesz reklamować naliczenie opłaty dodatkowej (jeśli uważasz, że została doliczona niesłusznie).
Dzień dobry, dziękuję za odpowiedź. Nie wiem czy dobrze rozumiem wysłałem 12 stycznia to do 12 lutego mogę maksymalnie dostać opłatę dodatkową?
@Hurtownia-PL1 Jeśli przesyłka była realizowana w styczniu, to opłata dodatkowa może pojawić się najpóźniej do końca lutego.
Dzień dobry,
a mianowicie w jaki sposób i gdzie mogę złożyć taką reklamację ?
Mam bardzo poważny problem z tymi naliczeniami ,
a paczki mam zawsze zgodne .
dziękuję za odpowiedź.
@tablicedlaCiebie W zależności od tego o jakie przesyłki dokładnie chodzi, w tym artykule znajdziesz wszystkie informacje dotyczące reklamacji u przewoźników.
@tablicedlaCiebie
W tym artykule nie jest jednak napisane, że reklamacje dotyczące przesyłek z przedrostkiem "Allegro ...", a w szczególności reklamacje opłat naliczanych Sprzedającym przez Allegro - najlepiej składać bezpośrednio do Allegro, a nie np. korzystać z pełnomocnictw Allegro do złożenia reklamacji u "podwykonawców" Allegro.
To po prostu nie jest prawda. Mi się niejednokrotnie zdarzyło dostać dopłatę po 2-3 miesiącach.
Dokładnie. Ja ostatnią paczkę (akurat UPS, ale opłaty dodatkowe dopisują w ten sam sposób) wysłałem 25.01.2022, a jeszcze 08.04.2022 potrafili mi coś doliczać :))
Mnie UPS doliczył 21,50 za "weryfikację adresu" adresu który to klient w Smart wpisuje, na szczęście i o dziwo, dziś Allegro uznało reklamację i zrobiło korektę na tę kwotę.
Jednakże trzeba ślęczeć nad tymi bilingami i wypatrywać tych dopłat.
Ja również opłaty dodatkowe dostaję nawet po 3 miesiącach...
I sprawy ciąg dalszy...
Doliczenia są w kwietniu i paczki pochodzą z nadań w kwietniu.
Złożyłem reklamację do allegro na doliczenia do wszystkich 19 przesyłek ( 19x19,99 = 379,81 zł).☹️
Dziś mam odpowiedź:
------------------------------------------
Przewoźnik napisał, że paczki zostały oznaczone jako niestandardowe z powodu kształtu.
-----------------------------------------
Wszystkie moje paczki są prostopadłościanami o regularnych kształtach np 85x65x8 cm bez stretchu , dość lekkie , zgodne z tym co wpisuję z rubrykach przy nadawaniu przesyłki. W/g mnie jest to jawne oszustwo ze strony albo allegro , albo DPD . Dzwoniłem też do DPD , ale z botem ciężko się dogadać...
Na pewno tego tak nie zostawię , jeśli macie jakieś doświadczenia w "walce" o swoje dobro to dajcie znać proszę , każda rada mile widziana.
Witam. Właśnie też otrzymałem odpowiedź na zgłoszoną reklamację w DPD. Zasłonili się regulaminem ale odpowiedzi co było dokładną przyczyną nie ma, wydaje się jakby faktycznie DPD szło w śladu Inpostu i dodają od tak se dopłaty. jedna dopłata dla firmy w skali kraju to już konkretne przesyłki. Dzisiaj dodatkowo od DPD dostałem dopłatę za przekierowanie przesyłki. Dziwna praktyka gdyż każdy klient może sobie sam przekierować przesyłkę w dowolne miejsce, a dopłatę otrzymuje nie kto inny niż sprzedawca. I z pseudo darmowego SMARTA robi się przesyłka droższa niż standardowy kurier. Czas pomysleć nad zmianą kuriera....