Dzień dobry,
mam pytanie dotyczące ustawień rękojmi dla przedsiębiorców.
W każdej mojej aukcji w zakładce Reklamacje mam zaznaczoną opcję:
„Rękojmia wyłączona dla przedsiębiorców w zakresie dopuszczalnym przez prawo”.
Problem polega na tym, że kupujący nie zawsze widzi tę informację w podsumowaniu po zakupie (w szczegółach transakcji, wiadomości potransakcyjnej itp.). Zdarza się, że ta wzmianka po prostu się nie pojawia, mimo że była widoczna w opisie oferty.
Obawiam się sytuacji, w której np. po 20 miesiącach kupujący prowadzący działalność gospodarczą zgłosi reklamację z tytułu rękojmi — mimo że rękojmia była wyłączona w ofercie. W takim przypadku jak mam udowodnić, że to wyłączenie faktycznie obowiązywało, skoro w dokumentach, które kupujący otrzymał po zakupie, informacja ta może być pominięta?
@az1rael potrzebuję numer zamówienia, żeby na to odpowiedzieć.
@reset-service-2 potwierdzam, widzę w systemie zapis: "Rękojmia wyłączona dla przedsiębiorców w zakresie dopuszczalnym przez prawo" dla tej oferty.
Kupująca była odpowiednio poinformowana.
@la_nika Może warto rozważyć dodanie takich informacji (reklamacja/gwarancja) do szczegółów zakupu dla kupującego i szczegółów zamówienia dla sprzedającego? 🙂
@la_nika dziękuję,
komis-bell fajnie by było, brakuje tej informacji i wprowadza chaos. Bo czemu wszystkie inne informacje są a tej nie ma o wyłączeniu rękojmi.
Bo to wygodne dla kupujących 🤣
@komis-bell @reset-service-2 jasne, przekażę taką sugestię.
Tak jak pisaliście wcześniej, kupujący zawsze otrzymuje komplet informacji e-mailowo.