anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Poczta Polska nie nadaje się do wysyłek.

nikl
#14 Krzewiciel#

Przynajmniej u mnie tak jest, bo może macie lepsze doświadczenia. To jedyny przewoźnik, który:

1. Nie przychodzi po swoje paczki, albo żąda za to milionów
2. Nie pozwala na nadawanie w punktach takich jak Żabka, co by znacznie ułatwiło sprawę
3. W Urzędach Pocztowych utrzymuje gigantyczne kolejki i niemiłą obsługę.
4. Ich system komputerowy jest trzy razy wolniejszy niż ręczne wypisywanie kwitów
5. Można tam kupić święte księgi, obrazy, gacie i rajtuzy, a nadawanie paczek jest akurat najmniej ważne.

Stale wyłączam wszelkie metody Pocztowe, a Allegro stale mi je włącza, np. teraz do przesyłek zagranicznych. Co muszę powyłączać, pozaznaczać, jak powiadomić Allegro, żeby nigdy, przenigdy nie korzystać z Poczty Polskiej?

oznacz moderatorów
16 ODPOWIEDZI 16

Crow_Empire
#14 Krzewiciel#

Prawidłowo, PP to najgorszy obecnie dostępny syf, ale wiecznie zdziwiony, skąd coroczne miliony strat 🙂

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg#

@nikl 

1. każda firma liczy za podjazd, podpisz umowę i zawoź na pocztę 

2. InPost też nie pozwala 

3. wróć do 1

4. nadawaj przez EN i wróć do 1

5. taki model biznesowy 

6. nie mam z nimi żadnych problemów 😄

________
Κώστας
oznacz moderatorów

nikl
#14 Krzewiciel#

Nie każda firma liczy za podjazd, a umowy z Pocztą są kuriozalne i równie egzotyczne jak sprzedaż gaci w Urzędach. Oto przykład:

poczta.jpg

oznacz moderatorów

drekenzes
#17 Koryfeusz#

@nikl Poczta ma swoje plusy i minusy. Na podjazd nie licz, w urzędzie nadasz paczki poza kolejką (tak naprawdę jest to ekspres jak wiesz jak to działa). Masz jasno podane wymiary i jak się ich trzymasz, to nie dostaniesz dodatkowych opłat, co ma masowo miejsce u innych przewoźników (patrz choćby DPD). Jak masz dostawę kuriera do domu i się z nim rozminiesz, to wiesz że paczka będzie do odebrania w urzędzie pocztowym, który znajdziesz. Z innymi przewoźnikami często wygląda to tak, że c...j wie gdzie zaniosą ta paczkę (info od kupujących).

co więcej jest coś, czego nikt nie docenia. Jak była powódź, to prywatne firmy wykosiły dostawy i odbiory na terenach zalanych. A poczta jeśli nie pływała pod woda, to placówki działały. I nadanie liczy się od razu.

pecela
#17 Koryfeusz#

@nikl 

Akurat paczka o długości 71 cm mieści w gabarycie XL? Tam masz 60x60x70 cm plus 5% tolerancji. 71 cm mieści się w 5% tolerancji dla najdłuższego boku (§ 10 ust. 12 regulaminu usługi Pocztex).

oznacz moderatorów

fox_paws
#14 Krzewiciel#

@kostas11 

1. DHL nie liczy, InPost też
2. InPost pozwala na nadawanie w POP i paczkomatach, których są tysiące, bez kolejki

oznacz moderatorów

drekenzes
#17 Koryfeusz#

@nikl Gdybyś podpisał umowę z pocztą i nawet z niej nie korzystał, to byś miał dostęp do opiekuna. A  ten ci by wyjaśnił jak w danym urzędzie pocztowym nadać bez czekania paczkę poza kolejką, bo tak są traktowani klienci co mają gotowe etykiety.

U mnie nadanie paczki w urzędzie niezależnie od kolejki to: otwarcie drzwi, dzień dobry, kładę paczki w odpowiednim miejscu, dziękuję, do widzenia, wychodzę. Max 30 sek 🙂

nikl
#14 Krzewiciel#

Mam umowę z Pocztą, ale w moim Urzędzie to zawsze 30 minut, a nie 30 sekund. W dodatku mój asortyment to podłużne paczki, które u każdego przewoźnika są w najniższej cenie, a na Poczcie w najwyższej. Tak jak podałem w przykładzie. Za paczkę o 30 razy mniejszej objętości pobierają 3 razy większą opłatę tylko dlatego że jest podłużna i przekracza 70 cm. To jest największy mankament.

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg#

@nikl ale skoro Ci nie pasuje to w czym problem, możesz wybrać do smarta dwóch dowolnych  🙂

Metody dostawy do drzwi
  • Allegro One (Punkt, Box, Kurier) (Allegro Delivery)
  • Allegro Kurier DPD
  • Allegro Kurier DHL
  • Allegro Kurier UPS
  • Allegro Kurier Pocztex lub Allegro Przesyłka polecona lub Allegro MiniPrzesyłka
________
Κώστας
oznacz moderatorów

nikl
#14 Krzewiciel#

Po pierwsze Allegro chciało by wiedzieć jakie użytkownicy mają problemy z Pocztą, aby je naprawić. Po drugie Allegro samo mi włącza co jakiś czas usługi pocztowe, np. ostatnio pod tajemniczą nazwą Odbiór w Punkcie Packeta ukryli akurat nadanie przez Pocztę Polską. Nie spodziewałem się tego.

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg#

@nikl Ale to są przesyłki zagramaniczne 😄 i faktycznie na tych rynkach dodają co róż dostawy i kombinują 😞

________
Κώστας
oznacz moderatorów

brakestop
#16 Inspirator#

3. W Urzędach Pocztowych utrzymuje gigantyczne kolejki i niemiłą obsługę.

*** potwierdzam. Byłem trzeci w kolejce w dniu wczorajszym i 25 minut pani wklepywała paluszkiem czynsz i opłatę za telefon starszej osoby.
4. Ich system komputerowy jest trzy razy wolniejszy niż ręczne wypisywanie kwitów

*** oni ponoć pracują nadal na modemach wdzwanianych 022122 ...
5. Można tam kupić święte księgi, obrazy, gacie i rajtuzy, a nadawanie paczek jest akurat najmniej ważne.

*** atlas kotów przejrzałem cały czekając w kolejce. Po to te książki 🤣

Urząd Pocztowy Kiepury 5, Lublin. Jedna pani na całe osiedle.

--------------------------------------------------------------------------------------------
oznacz moderatorów

nikl
#14 Krzewiciel#

U nas inaczej - pracuje 6 osób - jedna obsługuje kolejkę. 1 okienko czynne, 3 zamknięte. Kiedyś usłyszałem, że robią to specjalnie aby wydłużyć kolejkę. Klienci mają iść do innych urzędów, żeby był święty spokój. Myślenie jeszcze z PRLu. No i to kuriozum że paczka 30 razy mniejsza niż XL jest 3 razy droższa, bo ma 71 cm długości. Zarząd też myśli kategoriami PRLu.

oznacz moderatorów

drekenzes
#17 Koryfeusz#

@brakestop Nie czepiaj się systemu informatycznego Poczty Polskiej w liczbie pojedynczej ..... bo gdyby był jeden, to by działał (może). Nawet nowy prezes stwierdził, że tam jest 30 różnych systemów, które jakoś tam ze sobą współdziałają od archaicznych począwszy... Ogólnie przez lata problemy zamiatano pod dywan i mamy rezultat. Ale tragedii nie ma, bywały gorsze firmy.

Mniejsze rozmiary paczek też są wynikiem sprzątania.

brakestop
#16 Inspirator#

@drekenzes Tragedii nie ma. Zostały tylko dwa miejsca w Polsce, gdzie można usłyszeć huk topora w rzeźni i huk pieczątki stemplującej "na poczcie" 🤣

--------------------------------------------------------------------------------------------
oznacz moderatorów

drekenzes
#17 Koryfeusz#

@brakestop Nie śmiej się z pieczątek, bo w nowoczesnej Japonii nic bez papierka z pieczątką nie załatwisz w urzędzie 😄