anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Podwójny zwrot wpłaty za brak towaru

OlijkaP-48
#7 Wielbiciel#

Hej, pytanko. Mam klienta który jakiś czas temu zakupił część na naszym sklepie. Niestety okazało się że skończył się towar i kolejna dostawa za okolo 45 dni. Próby kontaktu z klientem nie przynosiły rezultatu więc zwróciłam kwotę za nieudany zakup. Po jakimś czasie klient się odzywa i żąda podwójnej kwoty zwroty za nieudany zakup grożąc negatywem. Czy jest to poparte jakimś przepisem?

oznacz moderatorów
6 ODPOWIEDZI 6

az1rael
#21 Demiurg#

Tak jest z kk osiągnięcie korzyści majątkowej kosztem drugiej osoby do zgłoszenia na policję. Zgłoś sprawę do allegro jak masz screeny może bana wyłapie

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

Nie jest poparte żadnym przepisem, tak nie może być to próba wyłudzenia, niektórzy sprzedający dają jakieś bonusy za komentarz, więc może ktoś go do tego przyzwyczaił.

oznacz moderatorów

_Likos_
#21 Demiurg#

@OlijkaP-48  nie jest poparte żadnym przepisem. Lecz jeśli nie anulowal zakupu systemowo to może go ocenić. Wystawi negatyw i dwa razy po 1 gwaizdce , bez opisu i nikt tego nie usunie.

Po prostu najnormalniej w świecie Cie zaszantażował. Mozesz to zgłosić na policje czy cos z tym zrobią? nie wiem.

Natomiast Twoja decyzja czy przyjmiesz negatyw na klate ( skądinąd sluszny) czy tez bedziesz sie targować z klientem i coś mu zapłącisz za jego "dobrą wole"

oznacz moderatorów

pinsplash
#21 Demiurg#

@_Likos_ Nawet po "zapłaceniu za dobrą wolę" nie ma gwarancji ze nega nie wystawi...

_______
BRÓSLI
oznacz moderatorów

_Likos_
#21 Demiurg#

@pinsplash  a to prawda no ale w takim przypadku ryzyko jednak spada. Przynajmniej częsci etego typu kupujących zalezy na zysku a nie na wystawieniu negatywa. 

oznacz moderatorów

OlijkaP-48
#7 Wielbiciel#

Dzięki za odpowiedź, właśnie chodziło mi jak to wygląda ze strony prawnej. Bo pierwszy raz słyszę że mam oddać dwukrotnie pieniądze za nieudany zakup. A pracuje w ten sposób ładnych kilka lat. Negatywow się raczej nie boje ale właśnie ta kwestia mnie zirytowała i widać nie bez przyczyny jeśli gość nie ma racji.

oznacz moderatorów