Witam
Kupujący dokonał zakupu- etui do kluczyka, które jak się okazało mu nie pasuje.
Jako że minęły już dwa tygodnie, kupujący nie zgłosił zwrotu tylko reklamację.
Ja wysłałem dokładnie ten towar, który był na zdjęciach. W opisie oferty zamieściłem też zdjęcia, do których kluczyków to etui pasuje. Najwidoczniej kupujący wybrał niewłaściwe etui.
Polskie prawi mówi, że za odbiór reklamowanego produktu (zwrot do sprzedawcy) płaci sprzedawca, jeśli reklamacja jest zasadna. Ja tutaj nie widzę zasadności reklamacji.
Mogę przyjąć zwrot od kupującego o ile wyśle produkt na własny koszt, nie zamierzam jednak płacić za jego błędy oraz opieszałość w zgłoszeniu zwrotu(miał na to czas).
Allegro daje mi tylko opcje udostępnienia mu etykiety lub odbioru własnego. Dodam że klient jest z Czech...
@OutletTraffic zgodnie z prawem UE masz obowiązek odebrać reklamowany towar ale możesz rozpatrzyć reklamację bez odbierania, jak reklamacja jest odrzucona, możesz poprosić o wpłatę np. 30 zł na odesłanie 🙂 tu masz odpowiedź działu prawnego UOKiK
wystarczyło poprosić kupującego o zdjęcia otrzymanego produktu i odrzucić reklamację
z w/w powodu
czyli, że towar jest w pełni zgodny z umową
jeżeli kupujący konsument źle wybrał produkt ma prawo odstąpić od umowy w sposób jaki to definiuje ustawa konsumencka