anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

pomyłka podczas zwrotu środków

Rokart
#9 Pomysłodawca#

Dzień dobry

przez pomyłkę zwróciłem pieniądze niewłaściwemu kupującemu czy można to odkręcić ?  (status w realizacji)

oznacz moderatorów
3 ODPOWIEDZI 3

accadia
#13 Ambasador#

Najprościej się po prostu z nim skontaktować, wyjaśnić sprawę i poprosić o zwrot.
Każdy chociaż trochę inteligentny człowiek powinien bez problemu pieniądze zwrócić - jeśli odmówi podchodzi to już pod bezpodstawne wzbogacenie się. 

Banki niestety nie dają możliwości anulowania zatwierdzonej transakcji (a powinni przez jakiś czas od jej zatwierdzenia, ponieważ nie jest to niewykonalne z punktu widzenia tego, jak działa w Polsce system rozliczeń). 

EDIT: Status w realizacji na 99% oznacza, że w banku rozpoczęło się już przetwarzanie nocne i transakcja zostanie zaksięgowana rano. 

oznacz moderatorów

Rokart
#9 Pomysłodawca#

Też tak myślę, ale myślałem ze może jest jakaś procedura na wypadek takich pomyłek.

Dzięki

oznacz moderatorów

accadia
#13 Ambasador#

Niestety nie - prawnie rozwiązanie takie nie jest narzucone, więc bankom się nie opłaca ponosić kosztów z racji obsługi takich wyjaśnień (mam na myśli anulowanie zatwierdzonej już transakcji). 

Jedyna droga (poza polubowną) to prawna/sądowa z powództwa cywilnego. Wydaje mi się, że nawet policja nie odmówiłaby takiego postępowania. 

Banki mają procedury na przypadek już zrealizowanego błędnie przelewu - musisz wystąpić do banku z odpowiednim pismem, bank kontaktuje się z bankiem odbiorcy  i wyjaśniają sprawę - ale to też zależy od dobrej woli osoby, która otrzymała pieniądze... no i schodzi pewnie meeeeega długo. 

oznacz moderatorów