Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Kupująca zakupiła ode mnie perfumy Tom Ford za kwotę 950 zł. Po około tygodniu od odebrania przesyłki złożyła zwrot w trybie odstąpienia od umowy, nie podając przyczyny, a paczkę odesłała w ostatnim dniu 14-dniowego terminu od wypełnienia formularza zwrotu.
Po otrzymaniu przesyłki zwrotnej stwierdziłam, że flakon jest potłuczony, brakuje nakładki na atomizer, a paczka była sucha – bez śladów zawartości, co oznacza, że towar nie został odesłany w stanie niezmienionym.
Kupująca oświadczyła, że perfumy dotarły do niej już uszkodzone oraz że próbowała złożyć reklamację w InPost, jednak została ona odrzucona z powodu rzekomo nieprawidłowego zapakowania przesyłki. Jednocześnie podkreślam, że kupująca nigdy nie zgłosiła mi uszkodzenia po odbiorze przesyłki, ani w dniu doręczenia, ani w trakcie trwania terminu na odstąpienie od umowy.
Przesyłka została zapakowana prawidłowo, z użyciem folii ochronnej i separatorów styropianowych. Pakowanie odbywa się u mnie pod nadzorem kamer, a wszystkie zwroty są otwierane przy nagrywaniu wideo, co dokumentuje stan towaru w chwili jego odbioru.
Przekazany przez kupującą protokół szkody zawiera informację o braku wypełnienia w paczce, co jest niezgodne ze stanem faktycznym i pozostaje w sprzeczności z dołączonymi zdjęciami, na których widać zastosowane zabezpieczenia. Na pytanie o powód takiego zaznaczenia kupująca odpowiedziała, że nie zrozumiała formularza oraz że — w jej ocenie — nie było to jej obowiązkiem, ograniczając się do opisu w dalszej części dokumentu.
Termin na złożenie odwołania do przewoźnika upłynął. Pomimo powyższego, kupująca żąda pełnego zwrotu kwoty 950 zł, mimo że zwrócony towar jest zniszczony, niekompletny i pozbawiony wartości handlowej, a szkoda nie powstała z mojej winy. jak wy byście postąpili mnie to już naprawdę ręce dziś opadły. 😞😪
@AlleMakijazPL Oddajesz 1zł. Towar nie jest już własnością kupującej, nie ma prawa do reklamacji. Towar jest bezwartościowy, ale 1pln oddać musisz. Taka kwota jest warta nawet negatywa, a nic ponadto kupująca Ci zrobić nie może.
tak jak @TechartGSM pisze - oddaj 1 zł, tylko wyczerpująco uzasadnij dlaczego, bo jak Pani dostanie rekompensatę z AOK to jeszcze Ciebie odciążą.
No właśnie.... Obawiam się powtórzenia sytuacji, która miała miejsce 2 tygodnie wcześniej. W innym przypadku kupujący zgłosił, że przesyłka dotarła rozcięta nożem, a perfumy o wartości 500 zł zostały skradzione. Pomimo zgłoszenia reklamacji do firmy DPD oraz jednoznacznego wskazania przez kupującego, że doszło do celowego uszkodzenia paczki, reklamacja została odrzucona z uzasadnieniem rzekomo nieprawidłowego zabezpieczenia przesyłki.
Odwołanie również zostało oddalone, a roszczenie złożone w ramach Programu Ochrony Kupujących zostało rozpatrzone na korzyść kupującego, w wyniku czego zostałam obciążona pełnymi kosztami, mimo że nie odzyskałam ani towaru, ani środków. Decyzja przewoźnika była ostateczna i niepodlegająca dalszej dyskusji.
W związku z powyższym obawiam się analogicznego rozstrzygnięcia w niniejszej sprawie, z tą różnicą, że w aktualnym przypadku nie złożono skutecznego odwołania do przewoźnika, a termin na jego wniesienie już upłynął, natomiast kupująca skorzystała z trybu odstąpienia od umowy, a nie reklamacji z tytułu uszkodzenia przesyłki.
tragedia dosłownie
@AlleMakijazPL zgłaszaj na policję oszustwo albo kradzież i się skończy rumakowanie bo sobie leca w ch....a janusze zakupów
@AlleMakijazPL odstąpienie art 34.4 zwrot 1 zł a jak uważa że zniszczone to niech wnosi reklamację jako nadawca i wyślij ją na drzewo a jak ci powiedzą że ty masz coś składać to odpisz że UK pozwala ci na 1 zł zwrotu i nie masz zamiaru się bawić w kopanie z przewożnikiem by zostać po miesiącu bez tysiaka z odpowiedzią od przewoźnika że kupujący spakować nie potrafi i dochodzić roszczeń z procesu cywilnego względem nieuczciwego kupującego
Sprawa raczej prosta w mojej opinii - traktujesz to jako odstąpienie (zgodnie ze stanem faktycznym) i oddajesz 1 zł wraz z uzasadnieniem, że kupująca nie złożyła Ci reklamacji a złożona przez nią reklamacja do przewoźnika jest w Twojej opinii nieważna bo protokół szkody zawierał informacje dotyczące pakowania towaru niezgodne ze stanem faktycznym.