Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Chcę kupić pojazd za ponad 10.000 zł. Sprzedawca zaoferował transakcję w ramach allegro, dla mojego bezpieczeństwa. Dostałam e-mail z danymi gdzie i co wpłacić, nr transakcji, że niby pieniądze będą bezpieczne i dopiero po potwierdzeniu że wszystko ok - pójdą do sprzedającego.
Czy tak faktycznie jest?? Gdzie mogę sprawdzić, że podany nr konta to allegro a nie nr sprzedawcy, albo potwierdzić, że taka transakcja faktycznie została zarejestrowana?? Mail od
Witamy w Allegro Program Ochrony Kupujących! W wolnej chwili zapoznaj się z poniższymi informacjami, a dowiesz się jak możesz w bezpieczny sposób sfinalizować transakcję korzystające Allegro Program Ochrony Kupujących. JAK TO DZIAŁA?
|
Za kwotę 37.000,00 PLN Sprzedawca "AN...... " decyduje się sprzedać i dostarczyć Kupującemu "Grzegorz G..." na adres .......1, 05-620 Błędów, Woj. Mazowieckie, Polska - poniższa ładowarka:
Instrukcje dotyczące płatności: Płatność za powyższą transakcję należy dokonać poprzez przelew bankowy na regionalne konto bankowe Allegro. Allegro zabezpieczą płatność do czasu otrzymania, sprawdzenia i zaakceptowania ładowarką przez Kupującego. W przeciwnym razie Allegro zwróci przelaną kwotę Kupującemu. |
@aga8844 To typowy przekręt, nic nie wpłacaj. Program Ochrony Kupujących nie obejmuje pojazdów - samochodów. Na Allegro nie kupuje się samochodów, to tylko ogłoszenia.
@aga8844 Już sama domena z której przyszedł ten mejl (czyli pl-platnosc.eu) powinna włączyć Ci czerwoną lampkę i doprowadzić do wniosku, że to przekręt😏
Co do numeru konta, to może spróbować sprawdzić je tutaj https://jakitobank.pl/ (jeśli ktoś użył - bądź nadal używa - go do przekrętów, to jest szansa, że ktoś inny zostawił na ten temat komentarz).
PS Oczywiście nie klikałaś w żaden link z mejla?
"złote myśli" xyz96: "Sprzedawcy zawsze byli, są i będą moimi wrogami na AG."😄
I ta piękna polszczyzna 🙂
W nic nie klikałam, od początku to było jakieś nie jasne. Bankowy nr konta nie miał żadnych komentarzy
@aga8844 Ta wiadomość oczywiście nie pochodzi od nas, dlatego będę wdzięczna za przesłanie jej na adres phishing@allegro.pl. Z góry bardzo dziękuję!
@aga8844 Zdaje się że wczoraj się ktoś na niego już złapał, chyba ten sam sprzęt Ładowarka Kramer 380 co Ty chcesz kupić i podobna metoda oszustwa.
Możecie pomóc zgłaszając na policje jeśli macie kontakt z nim, to może poprzedni kupiec odzyska kasę o ile to ten sam oszust i ten sam sprzęt 😉
@ZibiK30 Nie, ona chce kupić Weidemann 1280 PLUS 🙂 Ale się wyjaśniło o co chodziło w tamtym wątku.
@aga8844 Oszustwo na 10000000%
Gdzie znalazłaś ofertę tej ładowarki? Na Allegro czy w jakimś serwisie ogłoszeniowym?
Walek na 100%😉 oszusci robia sie coraz bardziej pomyslowi😉
znalazłem ładowarkę na marketplacefacebook wszystko wyglądało elegancko. sprawdziłem dane sprzedającego w rejestrze działalności gospodarczej i on tam figurował, płatność chciał realizować po przez allegro ale ja skontaktowałem się z konsultantem allegro bo chciałem się upewnić czy numer transakcji jest w ich ewidencji. I całe szczęście bo bym dał się oszukać. Oszuści są coraz sprytniejsi, z pozoru wszystko wygląda dobrze, ale w rzeczywistości tak nie jest. korespondencję ze sprzedającym wysłałem na phishing@allegro.pl