anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Proszę o pomoc Allegro Protec [235285-1763124416]

k-kari
#9 Pomysłodawca

Dzień dobry,

Kupująca  złożyła wniosek Allegro Protect nr 235285-1763124416, który został przez Państwa uznany, a kwotą ma zostać obciążona na moim rachunku.

Proszę o wyjaśnienie, dlaczego mam zostać obciążony tą kwotą, skoro kupująca nie odesłała towaru zakupionego ode mnie, lecz zupełnie inny produkt — co dokładnie opisałem zarówno w decyzji dotyczącej zwrotu, jak i w dyskusji? 

W związku z powyższym proszę o ponowne przeanalizowanie sprawy oraz anulowanie wskazanego obciążenia.

oznacz moderatorów
7 ODPOWIEDZI 7

N_Nitka28
Moderatorka Allegro Gadane
Moderatorka Allegro Gadane

@k-kari W tego typu sprawach, kontaktuj się proszę przez formularz. Nasi doradcy wyjaśnią sprawę. 

Nicol
   Moderatorka
oznacz moderatorów

k-kari
#9 Pomysłodawca

@N_Nitka28 

Co się złego ostatnio dzieje w Allegro, jest coraz gorzej?

Kupująca odesłała inny przedmiot niż ten, który zakupiła - ewidentnie nie był to zakupiony towar. Zrobiłem zdjęcia, odmówiłem zwrotu pieniędzy i dokładnie opisałem sprawę w dyskusji. Dla mnie wygląda to jak klasyczne oszustwo, podmiana używanego towaru na nowy, na odstąpienie od umowy.

I mimo tego Allegro wypłaciło kupującej rekompensatę… i obciążyło nią mój rachunek.

Jak to możliwe?

W jaki sposób mam się bronić, skoro dostarczam dowody, a mimo to pieniądze są ode mnie pobierane?

Czy takie traktowanie sprzedających ma być teraz standardem na Allegro? Przecież to zachęca nieuczciwych kupujących do nadużyć i przerzuca odpowiedzialność na sprzedawcę, który działa zgodnie z zasadami.

Czy inni sprzedający też mają takie doświadczenia?

oznacz moderatorów

Client:44052296
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@k-kari to był zwrot czy reklamacja?

Brałeś czynny udział w "dyskusji" i wszystko na czas?

oznacz moderatorów

k-kari
#9 Pomysłodawca

@Client:44052296 @N_Nitka28 

Odstąpienie od umowy: 

- otrzymałem towar 13 października o godzinie 9:58, sprawdzam i otwieram po kamerami,

- stwierdziłem ze zwracany towar został podmieniony na inny stary, używany,

- poprzez formularz allegro 13 października o godzinie 13:54 - odmówiłem zwrotu pieniędzy, ponieważ nie otrzymałem towaru który kupująca zakupiła, tylko inny, wszystko dokładnie opisane w decyzji do zwrotu. 

Kupująca założyła dyskusje: 

- w dyskusji znów dokładnie wszystko napisane i wyjaśnione, 

Dyskusja otworzona 13 października o godzinę 14:00, moja odpowiedz 14:11, dyskusja zamknięta przez pracownika Allegro o 14:27. 

Kupująca ponownie otwiera dyskusje 14 listopada 11:08, moja odpowiedz 14:27, dyskusja zamknięta przez pracownika Allegro o 11:40. 

13:47 - email - Zaakceptowaliśmy wniosek w ramach Allegro Ochrony Kupujących [235285-1763124416] - Wypłaconą kwotę doliczymy do Twojego rozliczenia z Allegro zgodnie z Załącznikiem nr 9 Regulaminu Allegro, cz. IV pkt. 9. 

Wszystkie moje odpowiedzi w terminie i zgodnie z przepisami prawa. 

Tak chyba nie powinno działać allegro, to jakiś absurd, to ja padłem ofiarą oszustwa, a allegro to jeszcze to wspiera i mnie obciąża kosztami oszustwa! 

oznacz moderatorów

Client:44052296
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Rzeczywiście dziwne zachowanie Allegro.

oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Client:44052296 @W dziwnym zachowaniu Allegro nie ma nic dziwnego.

oznacz moderatorów

pecela
#20 Guru ⭐⭐

@k-kari 

W takim przypadku złóż zawiadomienie o próbie oszustwa przez kupującego na policji lub prokuraturze.

oznacz moderatorów