Przyszła informacja o zapisach do Allegro Days 06‑16.03.2026. Czytam warunki i opłaty. W drugiej rameczce
W trzeciej rameczce oprócz prowizji od sprzedaży zapłacisz prowizję od sprzedaży w Kampanii (dodatkowo 60% prowizji
Pokręcone z pomieszaniem. Jak dla mnie przelewanie z jednej kieszeni allegrowej do drugiej, czy to ma na celu byleby zmylić sprzedawcę? Bo przecież dużo łatwiej i jaśniej napisać, pobierzemy dodatkowo 20% prowizji więcej.
To o zmyłce sprzedawcy napisałam celowo, bo jeśli gdzieś są jakieś ukryte koszty od których allegro również nalicza swoje prowizje to przy dużej sprzedaży może okazać się, ze powstaje różnica pomiędzy prowizjami z dwóch obliczeń. Podobno od kwietnia macie nam rozjaśnić koszty, mam nadzieję , że również i te.
Szczególnie, że zwrot z drugiej rameczki
nie precyzuje czy zwrot 40% to od całości prowizji czy tylko od tej normalnej a potem doliczą do tego 60%
@AptekaNatolinska według mnie to bedzie wygladało tak
1) płacisz pełną prowizje podstawową plus pełną prowizje od sprzedaży w kampanii ale allegro zwórci Ci 40% z tej drugiej prowizji
A po co taki zabieg?
Ano bo ludziom sie łatwiej przyswaja kiedy maja napisane że ktoś im coś daje/zwraca itd.
Jakby Ci napisano że płacisz prowizje plus 20% prowizji dodatkowej - nie byłaby to dobra wiadomość i mogłoby to Cie zniechęcić do udziału w kampanii
Ale jeśli otrzymujesz wiadomość że - otrzymasz zwrot 40% no to w głowie sie układa że jak promocja to trzeba korzystać........bo nie "zarobisz" tych 40%
Oczywiście że mozna byłoby dać poprostu mniejsza prowizje dodatkową ale wówczas głowy sprzedawców kodowałyby ze ponoszą dodatkowy koszt a tak to mają zakodowane że zapłacą mniej ( no bo jest rabat na prowizje)
A Allegro i tak ma to wyliczone aby zebrać co swoje .....
To tylko marketingowy sposób przedstawienia oferty.
@AptekaNatolinska 40% rabatu od dodatkowej prowizji 60%, to nie finalnie 20% dodatkowej prowizji, tylko jakieś 36%.
Teraz jasne dlaczego tak napisali? Żeby inni pomyśleli tak jak Ty... 🙂
Dodatkowo wspomnę, że w marcu nie pobieramy tej dodatkowej prowizji.