Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
witam, chciałbym wiedziec od kiedy allegro zmieniło wielkosc prowizji od sprzedazy? Sprzedałem rzecz w katergorii ceramika za kwote 1500 zł i allegro naliczyło mi prowizje od sprzedazy 190 zł. Przeciez to granda w biały dzień. Niektóre domy aukcyjne maja takie prowizje a nie internetowe platformy handlowe. Dotychczas było tak że maksymalna prowizja w kategorii antyki nie mogła przekroczyć 80 zł. Jak to wygląda obecnie?
@andrzejklim1 Zmiany opłat są w zasadzie co miesiąc, musisz sprawdzić kategorie w której wystawiłeś.
Kilkanaście % prowizji to standard na allegro, dodatkowe dopłaty do smarta, prowizja od kosztów przesyłki, abonamenty lub 1zł dopłaty można wyliczać.
Tragedia. Kilkanaście %prowizji za nic? Kiedys chociaz to była transakcja kupna sprzedazy, a dzis za nic nie biorą dpowiedzialności wygodnie okreslajac sie tylko platformą do kojarzenia kupujacych i sprzedajacych. Dobrze ze wystawiłem rzecz za 1500 zł a nie za 15 000. Tak się zastanawiam kto tu za chwile bedzie cokolwiek wystawiał na sprzedaz bo ja po 20 latach przygody z Allegro juz nic.
@andrzejklim1 Prowizje nie są niskie to fakt ale nie można mówić, że są one "za nic" - dostajesz dostęp do "milionów klientów" i za to właśnie płacisz.
Jeśli aukcja była "kup teraz" to przed wystawieniem, w podsumowaniu widać kwotę prowizji jaka zostanie naliczona od takiej sprzedaży. Nie ma tego w przypadku licytacji ale jest ogólnie dostępny kalkulator prowizji.
aukcja była w systemie licytacji od 1500 zł. Dostep do milionów klientów dostaje nawet za darmo w innych serwisach (np FB), a nie za taką zbójecką prowizję
@komis-bell napisał(a):
@andrzejklim1 Prowizje nie są niskie to fakt ale nie można mówić, że są one "za nic" - dostajesz dostęp do "milionów klientów" i za to właśnie płacisz.
Jeśli aukcja była "kup teraz" to przed wystawieniem, w podsumowaniu widać kwotę prowizji jaka zostanie naliczona od takiej sprzedaży. Nie ma tego w przypadku licytacji ale jest ogólnie dostępny kalkulator prowizji.
Szkoda że nie ma szacunkowej kwoty (z znaczeniem że jest obliczona od wyjściowej ceny) jak przy opcji "kup teraz" pewnie @andrzejklim1 nie wystawiłby i uniknęłoby się takiego nieporozumienia.
M.in o takie rzeczy można mieć pretensje do allegro
..co i tak ostatecznie nie usprawiedliwia nie czytania regulaminu. 😞
@komis-bell co do kalkulatora to kiedykolwiek go użyłeś?
Pewnie 99,9% użytkowników nie wie gdzie się znajduje a nawet że jest takie narzędzie jak kalkulator prowizji.
@ALL-DA "Szkoda że nie ma szacunkowej kwoty" tylko jak pokazać tą szacunkową kwotę?
Np. 9 zł za każde wylicytowane 100 zł było byłoby teoretycznie ok ale za chwilę będziemy mieli tu na forum 69 wątków PROWIZJA MIAŁA BYĆ 9 ZŁ A DO ZAPŁATY MAM 190 POMOCY.
Co do kalkulatora - o pewnego momentu używałem jedynie sporadycznie kiedy wystawiałem coś w nowej kategorii itp.
Pewnego razu nie sprawdziłem i wystawiłem na licytację bez ceny minimalnej retro konsolę z bardzo dużym zestawem gier - sobie myślę "niezły rarytas", damy wyróżnienie itp. to się ładnie sprzeda.
No i się sprzedało ale zdecydowanie poniżej moich oczekiwań (370 zł) i koniec końców przez wyróżnienia, prowizje od sprzedaży wyróżnionej oferty itp finalnie opłaty wyszły mnie jakoś 81 zł.
Także nauczony błędem teraz już wszystko sprawdzam i się upewniam ale pretensje mogłem mieć tylko do siebie.
Cos tam przynajmniej zyskałeś. Wystawiłem kiedys rzecz na sprzedaz w systemie licytacji od 1 pln na 10 dni od kwoty 500 pln na drugi dzień zalicytował jakis pajac. Mineły kolejne dni i licytacja sie zakonczyła (nikt wiecej nie licytował), ale nabywaca nie płaci. Pisze do niego dlaczego nie płaci a on na to ze przeszła mu ochota na zakup rzeczy. Pytam dlaczego nie poprosił o anulowanie swojej oferty (miał przeciez jeszcze 8 dni trwajacej licytacji) a on na to ,że mu sie nie chciało. Allegro naliczyło mi oczywiscie prowizję od sprzedanej rzeczy. Pisze wiec do nich z prosbą o zwrot poniesionych kosztów i go otrzymuje ale tylko prowizji bo nie zwracaja opłat dodatkowych jak podswietlenie i wyróznienie itp. Suma sumarum straciłem mnóstwo nerwów, około 30 PLN i to co najcenniesze czyli swój czas. I do kogo mam mieć pretensje ? do siebie że nie czytałem regulaminu?
@andrzejklim1 Niestety tak - tylko do siebie (oraz oczywiście kupującego).
Allegro oferuje usługi, realizuje je i pobiera za nie opłaty a ich zwrot w przypadku braku realizacji zamówienia po jakiejkolwiek ze stron to kwestia całkowicie dobrowolna (można dochodzić swoich racji z kupującym na drodze cywilnej).
Generalnie allegro mogłoby w ogóle nie zwracać prowizji ale jak dobrze wiemy takimi działaniami bardzo szybko straciliby bardzo wielu klientów.
@andrzejklim1 niestety takie są warunki sprzedaży na allegro 😞
czy to jest zgodne z regulaminem? niestety tak
czy nie zwracanie dodatkowych opłat w opisanej przez Ciebie sytuacji jest po ludzku uczciwe? moim zdaniem oczywiście nie
..ale co zrobisz?
sugerowanie przepychanek z potencjalnym kupującym @komis-bell chyba nie ma sensu ja bym to odebrał jako złośliwość (nie znam osoby która by dla 20 zł racjonalnie myśląc podjęła decyzje otwarcia sprawy cywilnej)
@ALL-DA Nie No oczywiście, że nie ma sensu, niczego nie sugeruję, nie zachęcam i też sam nigdy bym takich kroków nie podjął.
Wskazuję tylko, że jest taka możliwość bo jakby nie patrzeć umowa kupna-sprzedaży jest prawnie wiążąca dla obu stron.
@komis-bell napisał(a):
@ALL-DA "Szkoda że nie ma szacunkowej kwoty" tylko jak pokazać tą szacunkową kwotę?
Np. 9 zł za każde wylicytowane 100 zł było byłoby teoretycznie ok ale za chwilę będziemy mieli tu na forum 69 wątków PROWIZJA MIAŁA BYĆ 9 ZŁ A DO ZAPŁATY MAM 190 POMOCY.
Co do kalkulatora - o pewnego momentu używałem jedynie sporadycznie kiedy wystawiałem coś w nowej kategorii itp.
Pewnego razu nie sprawdziłem i wystawiłem na licytację bez ceny minimalnej retro konsolę z bardzo dużym zestawem gier - sobie myślę "niezły rarytas", damy wyróżnienie itp. to się ładnie sprzeda.
No i się sprzedało ale zdecydowanie poniżej moich oczekiwań (370 zł) i koniec końców przez wyróżnienia, prowizje od sprzedaży wyróżnionej oferty itp finalnie opłaty wyszły mnie jakoś 81 zł.
Także nauczony błędem teraz już wszystko sprawdzam i się upewniam ale pretensje mogłem mieć tylko do siebie.
@komis-bell tak jak napisałem szacunkowa kwota "od kwoty wystawienia" dawałoby ogląd bo pokazywałoby % prowizji i poza przypadkami kiedy wystawiamy od 1zł gdzie % pobranej prowizji jest znacznie WIĘKSZY to nie byłoby większych niezgodności.
Nie rozumiem dlaczego dobre rozwiązania są ignorowane (takie wyliczenia pokazywane przy wystawianiu są bardziej funkcjonalne niż kalkulator który może funkcjonować równolegle)
To że są dodatkowe dopłaty za wyróżnienia, dodatkowe prowizje pobierane od takich aukcji i wielu doświadczonych allegrowiczów się w tym gubi to tylko dowodzi tylko tego że regulaminy allegro są skomplikowane i "przeciętny" użytkownik może się w nich gubić i mieć pretensje do portalu.
Ostatecznie i tak użytkownik zapłaci prowizję co najwyżej odejdzie z poczuciem że został wykiwany.
Taka polityka ma raczej krótkie nogi i nie sadzę by portalowi o to chodziło.. choć mogę się mylić i może portal zakłada że użytkownik zapomni i tak wróci.
@andrzejklim1 tak wygląda jak piszesz ... hmmm... tak mi się nasunęło tylko jedno pytanie 😁 - ----dlaczego przed wystawieniem oferty nie zapoznałeś się z cennikiem usługi ?----
@mdrogeria napisał(a):
@andrzejklim1 tak wygląda jak piszesz ... hmmm... tak mi się nasunęło tylko jedno pytanie 😁 - ----dlaczego przed wystawieniem oferty nie zapoznałeś się z cennikiem usługi ?----
nie dziw się 🙂
Stali sprzedawcy bywają zaskoczeni opłatami bo coś przegapią a co dopiero ktoś kto parę razy w roku coś wystawi 🙂
ścigając kolejną aplikacje czytasz każdorazowo regulamin?
To samo jest z allegro szczególnie jak nie jest Twoim narzędziem pracy.
@ALL-DA ja widzę co się dzieje , wielu sprzedawców / nawet firmowych / w dalszym ciągu jest przekonanych ,że allegro pobiera prowizje jednocyfrowe , tym bardziej sprzedawca okazjonalny powinien choćby w przybliżeniu się zapoznać w jakiej wysokości będzie musiał odprowadzić haracz .
@mdrogeria napisał(a):
@ALL-DA ja widzę co się dzieje , wielu sprzedawców / nawet firmowych / w dalszym ciągu jest przekonanych ,że allegro pobiera prowizje jednocyfrowe , tym bardziej sprzedawca okazjonalny powinien choćby w przybliżeniu się zapoznać w jakiej wysokości będzie musiał odprowadzić haracz .
@mdrogeria Oczywiście powinien ..ale realia są inne Ty i ja też nie czytamy wszystkich regulaminów.
Allegro ma skomplikowany regulamin, masę załączników wszytko się zmienia i jest drogim portalem.
Ostatecznie chcąc sprzedawać trzeba to zaakceptować i się dostosować.
@ALL-DA tak.... tylko znowu mi się tłucze pytanie - do kogo pretensje ? , jest jak jest i choć w części jesteś świadom wysokości opłat , albo w którymś momencie wykoleisz się lub jak autor watku nabijasz sobie siniaka na brodzie analizując naliczone przez portal opłaty .
@mdrogeria to nie jest sytuacja biało czarna, allegro ma swoje za uszami więc jakieś uzasadnione pretensje można mieć.. choć ostatecznie prowizję zapłaci sprzedający bo taki był regulamin.
Równie dobrze mógłbyś nie winić polityków z parlamentu za absurdalne przepisy i nieżyciowe, czasami sprzeczne prawo jakie uchwalają które utrudnia życie i prowadzenie działalności
Założyłeś działalność więc bezkrytycznie akceptuj to co ustalą.
Konsekwencje ponosisz ale pretensje można mieć.
@ALL-DA aaaa... Ty handlu nie znasz , dlaczego / prosty przyklad / wchodząć do marketu po chleb musisz przejść cały sklep , a logicznym by było aby stał tuż przy wejściu lub w stefie kasy choćby po to żeby nie robić zbędnego tłoku .O to w tym wszystkim chodzi im mniej wiesz tym lepiej zarabia sprzedawca .
@mdrogeria napisał(a):
@ALL-DA aaaa... Ty handlu nie znasz , dlaczego / prosty przyklad / wchodząć do marketu po chleb musisz przejść cały sklep , a logicznym by było aby stał tuż przy wejściu lub w strefie kasy choćby po to żeby nie robić zbędnego tłoku .O to w tym wszystkim chodzi im mniej wiesz tym lepiej zarabia sprzedawca .
@mdrogeria wydaje się mi ze znam handel bo działam w nim od ponad 15 lat co nie znaczy że muszę wszytko akceptować
co do chleba wybiorę taki sklep w którym nie marnuję czasu na spacery
podobnie z allegro jak mi utrudnia przepisami to szukam innego miejsca lub się dostosowuje wyciągając wnioski i wyrabiając sobie opinie o portalu