Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Dzień dobry moja żona prowadzi sprzedaż od kilku lat na allegro aczkolwiek ze względów osobistych żona będzie musiała zrezygnować z prowadzenia sklepu. Pytanie brzmi czy ja jako małżonek mogę się tym zająć i dalej to kontynuować, niestety otwarcie drugiego nowego konta jest zbyt ryzykowne obawiam się że nie mogę sobie pozwolić na czekanie aż nowy profil się ponownie wy pozycjonuje do sensowych sprzedaży
@-BOKA- czy zamyka działalność ? a Ty otwierasz - niech Ci sprzeda przekaże notarialnie firmę i konto 🙂
Czy tylko przejmujesz prowadzenie a dalej bedzie na żonę - niech Cię doda do konta jako osoba uprawnienia - pracownik 🙂
żona zamknie działalność a ja chciałem otworzyć na siebie lub w najgorszym wypadku utworzyć spółkę
Zmiana danych firmy na koncie Allegro możliwa jest w przypadku zbycia przedsiębiorstwalub wtedy, gdy zmianie nie ulega numer NIP i/lub numer KRS.
Tak czytałem ale z tego wynika że można przekształcić tylko w spółkę.
@kostas11 ale firma nazywa się "BOKA Otylia Pawlak Basińska" , więc trochę głupio by było jak by przejął firmę po żonie😉
@KOGIEL_T nie przejął firmę tylko przejął prowadzenie firmy jak pracownik 🙂
Chodzi o przejęcie konta a nie firmy
No tak to wiem ale nie oto mi chodzi żona i ja pracujemy dodatkowo na etacie, Zona chce zrezygnować ze sklepu i skupić się na pracy a ja jestem gotów pójść w drugą stronę i zrezygnować z pracy a zająć się sklepem
@-BOKA- tak jak Ci napisałem na początku, nie ma oficjalnej opcji aby przejąć konto żony, za to są dwie alternatywne, możesz na nim sprzedawać nie zgodnie z regulaminem, lub legalnie będąc pracownikiem
Czyli tak czy siak dwa razy ZUS ☹️
@-BOKA- jak pracujecie, to ZUS nie jest taki wysoki😉, a poza tym, żona może zatrudnić Cię na umowę o dzieło
@-BOKA- nie ma takiej opcji😔
Na infolinii uzyskałem info że nie ma możliwości przejęcia konta osoby która prowadzi jednoosobowa działalność tylko i wyłącznie można przekształcić firmę w spółkę zoo i dopiero w tedy mogę odkupić udziały No trudno chyba pozostanie mi otwarcie nowego sklepu na nową firmę i powoli uśmiercić starą firmę ☹️
@-BOKA- nie no już nie przesadzaj, daj żyć starej😉
😉
Przy JDG nie ma rozdzielczości pomiędzy osobą właściciela a firmą. Właściel to firma, firma to właściciel. Dlatego nie można ani przekazać, ani sprzedać takiej firmy (bo sprzedawało by się osobę, a to jest zbrodnią).
A co do przekształcenia w spółkę, to nie musi być to od razu spółka z ograniczoną odpowiedzialnością. Są też inne typu spółek, które mają osobowość prawną.
Tylko chciałem przypomnieć że pytanie brzmi czy można przejąć konto na Allegro a nie firmę. Kiedyś firma mojej żony była spółką i bez problemu jak wspólnik się wycofał przejęła konto jako jednoosobowa działalność później pozmieniały się jakieś przepisy unijne odnośnie przejmowania kont i od tej pory już tego nie można zrobić. Zmiana bodajże została wprowadzona w 2023 roku