anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Przejęcie konta sklepu małżonka

-BOKA-
#7 Wielbiciel

Dzień dobry moja żona prowadzi sprzedaż od kilku lat na allegro aczkolwiek ze względów osobistych żona będzie musiała zrezygnować z prowadzenia sklepu. Pytanie brzmi czy ja jako małżonek mogę się tym zająć i  dalej to kontynuować, niestety otwarcie drugiego nowego konta jest zbyt ryzykowne obawiam się że nie mogę sobie pozwolić na czekanie aż nowy profil się ponownie wy pozycjonuje do sensowych sprzedaży 

oznacz moderatorów
22 ODPOWIEDZI 22

kostas11
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@-BOKA- czy zamyka działalność ? a Ty otwierasz - niech Ci sprzeda przekaże notarialnie firmę i konto 🙂

Czy tylko przejmujesz prowadzenie a dalej bedzie na żonę - niech Cię doda do konta jako osoba uprawnienia - pracownik 🙂

-BOKA-
#7 Wielbiciel

żona zamknie działalność a ja chciałem otworzyć na siebie lub w najgorszym wypadku utworzyć spółkę 

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@-BOKA- 

Kiedy i jak możesz zmienić dane przedsiębiorstwa na koncie firmowym

Zmiana danych firmy na koncie Allegro możliwa jest w przypadku zbycia przedsiębiorstwalub wtedy, gdy zmianie nie ulega numer NIP i/lub numer KRS.

-BOKA-
#7 Wielbiciel

Tak czytałem ale z tego wynika że można przekształcić tylko  w spółkę. 

oznacz moderatorów

KOGIEL_T
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@kostas11  ale firma nazywa się "BOKA Otylia Pawlak Basińska" , więc trochę głupio by było jak by przejął firmę po żonie😉

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@KOGIEL_T nie przejął firmę tylko przejął prowadzenie firmy jak pracownik 🙂

-BOKA-
#7 Wielbiciel

Chodzi o przejęcie konta a nie firmy

oznacz moderatorów

KOGIEL_T
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@-BOKA-  no to tak jak napisał @kostas11 , zatrudniasz się u żony jako pracownik, Ona daje Ci uprawnienia do konta i od tego momentu możesz legalnie sprzedawać na jej koncie Allegro😉 

oznacz moderatorów

-BOKA-
#7 Wielbiciel

No tak to wiem ale nie oto mi chodzi żona i ja pracujemy dodatkowo na etacie, Zona chce zrezygnować ze sklepu i skupić się na pracy a ja jestem gotów pójść w drugą stronę i zrezygnować z pracy a zająć się sklepem

oznacz moderatorów

KOGIEL_T
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@-BOKA-  tak jak Ci napisałem na początku, nie ma oficjalnej opcji aby przejąć konto żony, za to są dwie alternatywne, możesz na nim sprzedawać nie zgodnie z regulaminem, lub legalnie będąc pracownikiem

oznacz moderatorów

-BOKA-
#7 Wielbiciel

Czyli tak czy siak dwa razy ZUS ☹️

oznacz moderatorów

KOGIEL_T
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@-BOKA-  jak pracujecie, to ZUS nie jest taki wysoki😉, a poza tym, żona może zatrudnić Cię na umowę o dzieło

oznacz moderatorów

KOGIEL_T
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@-BOKA-  nie ma takiej opcji😔

oznacz moderatorów

gdvorek
Moderator Allegro Gadane
Moderator Allegro Gadane

@-BOKA- 

Padła już tu odpowiedź, ale pozwolę sobie jeszcze raz wspomnieć.  Zmiana danych firmy na koncie Allegro możliwa jest w przypadku zbycia przedsiębiorstwa lub wtedy, gdy zmianie nie ulega numer NIP i/lub numer KRS.

Więcej dowiesz się tutaj.

Grzesiek
   Moderator
oznacz moderatorów

-BOKA-
#7 Wielbiciel

Na infolinii uzyskałem info że nie ma możliwości przejęcia konta osoby która prowadzi jednoosobowa działalność tylko i wyłącznie można przekształcić firmę w spółkę zoo i dopiero w tedy mogę odkupić udziały No trudno chyba pozostanie mi otwarcie nowego sklepu na nową firmę i powoli uśmiercić starą firmę ☹️ 

oznacz moderatorów

KOGIEL_T
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@-BOKA-  nie no już nie przesadzaj, daj żyć starej😉

oznacz moderatorów

-BOKA-
#7 Wielbiciel

😉

oznacz moderatorów

pecela
#20 Guru ⭐⭐

@-BOKA-

Przy JDG nie ma rozdzielczości pomiędzy osobą właściciela a firmą. Właściel to firma, firma to właściciel. Dlatego nie można ani przekazać, ani sprzedać takiej firmy (bo sprzedawało by się osobę, a to jest zbrodnią).

A co do przekształcenia w spółkę, to nie musi być to od razu spółka z ograniczoną odpowiedzialnością. Są też inne typu spółek, które mają osobowość prawną.

oznacz moderatorów

-BOKA-
#7 Wielbiciel

Tylko chciałem przypomnieć że pytanie brzmi czy można przejąć konto na Allegro a nie firmę. Kiedyś firma mojej żony była spółką i bez problemu jak wspólnik się wycofał przejęła konto jako jednoosobowa działalność później pozmieniały się jakieś przepisy unijne odnośnie przejmowania kont i od tej pory już tego nie można zrobić. Zmiana bodajże została wprowadzona w 2023 roku

oznacz moderatorów