Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam,
Mam problem ze zmianą danych firmy na koncie sprzedającego Allegro. Ojciec prowadzący gospodarstwo ogrodnicze posiada konto firmowe Allegro. Po notarialnym przekazaniu gospodarstwa z ojca na mnie chcę dalej prowadzić to konto allegro. Nie zmienił się profil działalności, oferty pozostają bez zmian. Niestety nie mogę zmienić danych firmy w koncie Allegro. Allegro informuje, że możliwe jest to w przypadku sukcesji z wpisem do CEIDG. Niestety jako rolnicy nie podlegamy wpisowi do KRS i CEIDG. Jako czynni płatnicy podatku VAT posiadamy obydwoje numery NIP gospodarstw. Czy możliwe jest uaktualnienie danych numeru NIP przekazanego gospodarstwa.
Bardzo nam zależy na podtrzymaniu ocen ze sprzedaży oraz aktualnych ofert.
Pozdrawiam Hyży
@HyzowieKropkaCom widzę, że przesłałeś już do nas zgłoszenie mailowe w tej sprawie, więc poczekaj teraz proszę cierpliwie na odpowiedź.
Dziękuję za odpowiedź. Niestety Allegro przekazało mi wiadomość, że nie mam możliwości kontynuowania prowadzenia konta dla mojej nowej działalności pomimo notarialnego jej przekazania na mnie przez ojca. Wydaje mi się to dosyć absurdalne. Według regulaminu Allegro śmierć mojego ojca uprawnia mnie do zmiany danych na Allegro, natomiast przekazanie notarialne, czyli zgodne z prawem już niestety nie. Proszę o pochylenie się nad moją sprawą wraz z działem prawnym.
Allegro wymaga wpisu w bazie REGON, a to powinieneś mieć (gospodarstwa rolne podlegają obowiązkowemu wpisowi do rejestru, ale nie ma żadnych kar za niedopełnienie tego obowiązku).
NIP zaś jest przypisany do osoby, a nie gospodarstwa (chyba że była to spółka).
Zacznij więc od dokonania zmian w REGON (robi się to w oddziale GUS). Dostaniesz nowy REGON dla gospodarstwa i dopiero wtedy uderz do Allegro o zmianę właściciela.
Ważne. Musisz być w tej wyszukiwarce https://wyszukiwarkaregon.stat.gov.pl/
To, że masz NIP i jesteś czynnym płatnikiem VAT-u, nie ma dla Allegro znaczenia (możesz też być w VIES, ich interesuje wyłącznie REGON).
Nowy REGON dla gospodarstwa już jest, niestety to nie pomogło. Allegro sugeruje założenie nowego konta sprzedawcy.
Czuję się oszukany. Założyłem nowe konto sprzedawcy Allegro, tak jak sugerowali konsultanci Allegro. Zachęcili mnie możliwością popularyzacji nowego konta za pomocą pakietu powitalnego Allegro. Mam w końcu nową firmę. Niestety pakiet nie został mi przyznany dla nowego konta ponieważ pracownicy Allegro wykryli powiązanie nowego konta ze starym co uniemożliwia uzyskanie pakietu powitalnego. Skoro wykryli Państwo powiązanie kont, dlaczego nie mogę dokonać cesji konta? Jestem załamany i zrezygnowany. Pracownicy Allegro lekceważą mój przypadek, a dla mnie Allegro to jedno z głównych źródeł dochodu. Dlaczego jako rolnik mam pokutować za brak możliwości wpisu do KRS?
Proszę o pomoc
@HyzowieKropkaCom rozumiem, że czujesz się rozczarowany, ale regulamin programu powitalnego jasno reguluje tę kwestię. Pakiet przysługuje wyłącznie kontom utworzonym na unikalny NIP i nie ma od tej zasady żadnych wyjątków.
NIP jest unikalny. Dlatego nie rozumiem zupełnie zaistniałej sytuacji.
Konta HyzowieKropkaCom nie pozwolili Państwo przekazać. Nie udzielili Państwo natomiast pakietu powitalnego mojemu nowemu profilowi HyzowieSzkolka, dla którego jest to nowa działalność i nowy, unikalny NIP.
Ojciec przekazał mi swoją działalność rolniczą, dla której prowadziliśmy wspólnie konto firmowe sprzedawcy Allegro. Niestety jako rolnicy nie podlegamy wpisowi do KRS. Allegro nie zgodziło się na przekazanie konta sprzedawcy na moją nową działalność (która przejęła działalność ojca, przekazaną w formie darowizny). Motywowali to także brakiem stosownego wpisu do KRS. Mieli jednak pełen wgląd do dokumentów przekazania. Konsultanci Allegro sugerowali utworzenie nowego konta sprzedawcy i skorzystanie z pakietu powitalnego Allegro, by odbudować popularność konta. W swojej kategorii byliśmy na pierwszym miejscu popularności sprzedawców. Założyłem nowe konto firmowe sprzedawcy, ale Allegro odmówiło przyznania pakietu powitalnego. Motywują to tym, iż odkryli powiązanie między starym i nowym kontem... Czuję się oszukany przez Allegro. Nie wiem jak rozwiązać tą sprawę. Brak wpływów ze sprzedaży Allegro w przypadku nowo założonej działalności może oznaczać jej rychłe zamknięcie.
Kogoś chyba ostro poje..ało. W KRS-ie wpisywanie są tylko spółki mające osobowość prawną, a w ich przypadku zmiana właściciela, nie powoduje zmiany nr REGON, NIP i KRS. Spółka to oddzielny podmiot niż jej właściciele czy udziałowcy. Ba Allegro nie powinny obchodzić zmiany właścicielskie w KRS, bo stroną umowy z Allegro jest spółka.
Tak więc doradca powołuje się na coś, co nie ma zastosowania ani w przypadku osób prowadzących działalność gospodarczą. Widać, że nie ma on pojęcia o rodzajach i metodach prowadzenia działalności w Polsce.