Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Jak wyżej w temacie. W załączniki jest cała droga do KUPUJĄCEGO razem z jego inicjałami przy odbiorze. Kupujący twierdzi ze nie dostał i założył spór. DPD zaraz pewnie odpowie że dostarczyło. Co dalej ? Pozdrawiam wszystkich
@HABICH-PULAWSKA uzyskaj od DPD potwierdzenie dostarczenia przesyłki i załącz w trwającej dyskusji i reklamacje odrzuć
Zgłoś do DPD, ja zrobiłem to do swojego opiekuna bo miałem podobną sytuację. Wysłali kuriera, który to doręczał do wyjaśnienia sprawy i okazało się, że przesyłkę zostawił przez pomyłkę pod innym adresem. Odkąd firmy kurierskie nie wymagają fizycznych podpisów odbiorcy, robią to kurierzy wpisując odbiorcę z nazwiska adresata.
Żadna firma kurierska nie zniosła obowiązku uzyskania pokwitowania odbioru, bo zwyczajnie nie ma takich uprawnień (regulamin nie może zmienić czegoś, co jest określone w ustawie.
Od 1 lipca 2023 został zniesiony stan zagrożenia epidemiologicznego, który był podstawą do wydawania przesyłek bez podpisu odbiorcy. Obecnie kurierzy mają obowiązek uzyskać pokwitowanie doręczenia i to z datą i godziną (ustawa jednak, nie określa, jak takie pokwitpwaie ma wyglądać).
Art. 3
19) przesyłka kurierska - przesyłkę listową będącą przesyłką rejestrowaną lub paczkę pocztową, przyjmowaną, sortowaną, przemieszczaną i doręczaną w sposób łącznie zapewniający:
a) rejestrację dnia i godziny nadania przesyłki pocztowej,
b) śledzenie przesyłki pocztowej od momentu nadania do momentu doręczenia,
c) doręczenie przesyłki pocztowej w gwarantowanym terminie określonym w regulaminie świadczenia usług pocztowych lub w umowach o świadczenie usług pocztowych,
d) doręczenie przesyłki pocztowej adresatowi lub osobie uprawnionej do odbioru w miejscu określonym przez nadawcę lub uzgodnionym z adresatem, w sposób zapewniający rejestrację dnia i godziny doręczenia przesyłki pocztowej;
14) paczka pocztowa - przesyłkę rejestrowaną, niebędącą przesyłką listową, o masie do 20 000 g i sumie wymiarów (długość, szerokość, wysokość) nieprzekraczającej 3000 mm, przy czym najdłuższy wymiar nie może przekroczyć 1500 mm;
23) przesyłka rejestrowana - przesyłkę pocztową przyjętą za pokwitowaniem przyjęcia i doręczaną za pokwitowaniem odbioru; (pogrubiłem stosowny fragment).