Aby zachęcić klientów do przedświątecznych zakupów na Allegro, informację o dostawie przed świętami planujemy wyświetlać w ofertach najdłużej, jak to możliwe. Jednak aby uniknąć sytuacji, w których klienci dostaną zamówienia później niż wskazywał na to przewidywany czas dostawy, wprowadzimy pewne zmiany.
Co planujemy?
Informację o dostawie przed świętami będziemy wyświetlać w ofertach od 12 grudnia. Sprawdźcie w tabeli poniżej, w jakich ofertach i jak długo kupujący będą widzieć to oznaczenie:
|
Kiedy |
W jakich ofertach |
|
12 grudnia |
w ofertach z deklaracją wysyłki 5 dni i krótszą |
|
od 13 grudnia |
w ofertach z deklaracją wysyłki 4 dni i krótszą |
|
od 16 grudnia |
w ofertach z deklaracją wysyłki 3 dni i krótszą |
|
od 17 grudnia |
w ofertach z deklaracją wysyłki 2 dni i krótszą |
|
od 18 grudnia |
w ofertach z deklaracją wysyłki 1 dzień lub natychmiast |
|
23 grudnia |
w ofertach z wyświetloną godziną wysyłki tego samego dnia dla metod dostawy od przewoźników z programu Allegro Delivery |
Te daty dotyczą ofert:
Na przewidywany czas dostawy ma wpływ zarówno Wasza skuteczność wysyłki, jak i terminowość przewoźników. Dlatego gdy Wy lub przewoźnik będziecie mieć opóźnienia w realizacji zamówień - przewidywany czas dostawy może być dłuższy. Może to spowodować, że przestaniemy wyświetlać informację o dostawie przed świętami wcześniej, niż zapowiadaliśmy.
Najważniejsze informacje na temat przewidywanego czasu dostawy przed świętami sprawdzicie w naszym artykule. Aktualizujemy go na bieżąco. Dzięki temu wszystko na temat przedświątecznej sprzedaży znajdziecie w jednym miejscu.
Informacje o pracy przewoźników w okresie świątecznym sprawdzicie tutaj.
Tylko paczkomat? To bez Smarta?
Na firmowym bez smarta, na prywatnym ze smartem...
@architekt_hurt czyli nie wysyłasz przesyłek w weekend i nie masz ustawionych godzin wysyłki tego samego dnia? Zapoznaj się prosze z tym artykułem.
W przewidywanym czasie dostawy uwzględniamy rzeczywiste dane o czasie wysyłki, bazujemy na danych z ostatnich 90 dni. Ten zakres może ulec zmianie podczas wzmożonej sprzedaży – na przykład w okresie przedświątecznym.
Jeśli wcześniej wysyłałeś w ciągu 1 dnia i nie masz wysyłki w weekend ani godzin wysyłki tego samego dnia, algorytm wyliczy, że tyle czasu potrzebujesz na nadanie paczki, czyli zamówienia kupione dzisiaj, możesz nadać do końca dnia w poniedziałek, w takiej sytuacji system pokazuje, że przesyłki dotrą do kupujących dopiero po świętach.
Przykro mi, ale technicznie nie mam możliwości poprawy przewidywanego czasu dostawy w Twoich ofertach.
Na jakiej podstawie pokazujecie czas dostawy 10dni!?
Wysyłam zgodnie z deklaracją 99% przesyłek. W tym momencie blokujecie mi sprzedaż pokazując taki komunikat o dostawie! Proszę o natychmiastową reakcję i zmianę na zweryfikowane terminy!
Mam to samo. Zatowarowałem się po sufit. Allegro swoimi algorytmami wydłużyło mi dostawę(wedle ich) do 8 dni. To jest chore i jawne działanie na niekorzyść sprzedawców. Kieruję sprawę do UOKiK.
Najlepszy piątek przed Świętami, a u mnie zerowe zainteresowanie..... zero sprzedaży. Kupujący widząc przewidywany czas dostawy na po Świętach omijają z daleka.
mam to samo, dostawa za 8 dni jak wysyłam w ten sam dzień i nagle nikt ode mnie nie kupuje
Pozew zbiorowy przeciwko allegro i ich praktykami. Algorytmy , algorytmy i zero logiki.
U mnie to samo. Nagle się zrobiło 8 dni. Spadek zamówień ze 100 które powinno być mniej więcej do tej godziny, do 30... Jak zawsze allegro bez winy. Życzę Wam na te święta drogie allegro, aby w końcu powstała prawdziwa konkurencja która zmiecie Was z planszy...
U mnie także. Dodam ze w opcjach jest wyłaczona mozliwosc "szybsze dostawy niz deklaracja"
Tymczasowo wyłączyliśmy tę opcję na kontach wszystkich sprzedających
Hej Wam!
Taki problem.
Od kilku dni sprzedał prawie się zatrzymała.
Wygląda na to, że problemem jest czas wysyłki.
We wszystkich ofertach które sprawdziłem (wyrywkowo z ostatnich zamówień) wyświetla się "Przewidywana dostawa za 10 dni"
Oferty mają ustawione 2 dni, więc pomyśleliśmy że opcja "dostawy szybsze niż moja deklaracja" się popsuła i chcieliśmy ją wyłączyć, ale okazało się że jest wyłączona tymczasowo przez Allegro.
Co robić?
Jak możemy przywrócić aby czas dostawy wyświetlał się zgodnie z deklarowanym w ofercie?
@Elo-Car ta opcja się nie popsuła.
Tymczasowo włączyliśmy opcję: wyłącz dostawy szybsze niż moja deklaracja u wszystkich sprzedających. To oznacza, że w ofertach z deklaracją wysyłki 2 lub 3 dni pokazujemy przewidywany czas dostawy nie krótszy niż czas wysyłki, który deklarujesz. Dzięki temu masz większy wpływ na przewidywany czas dostawy, który kupujący widzą w Twoich ofertach.
Natomiast przewidywany czas dostawy bazuje na historycznych danych na temat nadawania przesyłek, jeśli masz ustawiony czas wysyłki na dwa dni, to zamówienia nie dojdą do kupujących przed świętami, w święta kurierzy nie pracują, dlatego przewidywany czas dostawy pokazuje 9 dni (zamówienie złożone dzisiaj dotrze dopiero w poniedziałek 29 grudnia).
Nawet jeśli go teraz skrócisz, algorytm nie zmieni przewidywanego czasu, ponieważ zazwyczaj nadajesz przesyłki w ciągu 2 dni.
Mamy jeszcze dwa dni robocze, tak?
To co zostanie zamówione w weekend nadamy w poniedziałek 22.12 i następnego dnia 23.12 powinno zostać dostarczone do klienta, a nie 29.12.
Proszę o wyjaśnienie skąd wzięliście ten 29 grudnia?
Czyli wy lepiej wiecie kiedy ja wyślę paczki? Przecież to są kpiny z klienta który płaci wam ciężkie pieniądze. Tak nie wysyłam w weekend. Ale paczki nadane w poniedziałek dajmy na to do 12, zostaną dostarczone 23.12. A tego już nie pokazujecie i wprowadzacie potencjalnego klienta w błąd. Wasz algorytm jest tak naprawdę **piiip**o warty.
Pominę już to, że moja bezpośrednia konkurencja nie wysyła w weekendy również a niektórzy mają oznaczenia że dostawa przed świętami.
Ta sytuacja na prawdę nadaje się do pozwu zbiorowego i życzę Wam aby w końcu ktoś się wam dobrał do **piiip**.
Przed ten wasz pseudo algorytm z 200 przesyłek które by były w poniedziałek do wysyłki, to jak będzie 100 to będzie dobrze.