anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Sprawdźcie, jak długo planujemy wyświetlać w ofertach informację o dostawie przed świętami!

MiMary
Moderatorka Allegro Gadane

Aby zachęcić klientów do przedświątecznych zakupów na Allegro, informację o dostawie przed świętami planujemy wyświetlać w ofertach najdłużej, jak to możliwe. Jednak aby uniknąć sytuacji, w których klienci dostaną zamówienia później niż wskazywał na to przewidywany czas dostawy, wprowadzimy pewne zmiany

Co planujemy? 

Informację o dostawie przed świętami będziemy wyświetlać w ofertach od 12 grudnia. Sprawdźcie w tabeli poniżej, w jakich ofertach i jak długo kupujący będą widzieć to oznaczenie: 

Kiedy

W jakich ofertach

12 grudnia

w ofertach z deklaracją wysyłki 5 dni i krótszą

od 13 grudnia

w ofertach z deklaracją wysyłki 4 dni i krótszą

od 16 grudnia

w ofertach z deklaracją wysyłki 3 dni i krótszą

od 17 grudnia 

w ofertach z deklaracją wysyłki 2 dni i krótszą

od 18 grudnia

w ofertach z deklaracją wysyłki 1 dzień lub natychmiast 

23 grudnia

w ofertach z wyświetloną godziną wysyłki tego samego dnia dla metod dostawy od przewoźników z programu Allegro Delivery

Te daty dotyczą ofert:

• z wysyłką z Polski do Polski
  • w których udostępniacie co najmniej jedną metodę dostawy od przewoźnika, dla którego czas przewozu wynosi 1 dzień. 

Na przewidywany czas dostawy ma wpływ zarówno Wasza skuteczność wysyłki, jak i terminowość przewoźników. Dlatego gdy Wy lub przewoźnik będziecie mieć opóźnienia w realizacji zamówień - przewidywany czas dostawy może być dłuższy. Może to spowodować, że przestaniemy wyświetlać informację o dostawie przed świętami wcześniej, niż zapowiadaliśmy.

Najważniejsze informacje na temat przewidywanego czasu dostawy przed świętami sprawdzicie w naszym artykule. Aktualizujemy go na bieżąco. Dzięki temu wszystko na temat przedświątecznej sprzedaży znajdziecie w jednym miejscu.

Informacje o pracy przewoźników w okresie świątecznym sprawdzicie tutaj.

Marysia
   Moderatorka
oznacz moderatorów
34 ODPOWIEDZI 34

loko1980
#9 Pomysłodawca

Tylko paczkomat? To bez Smarta?

oznacz moderatorów

AnnaG-Antyki
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Na firmowym bez smarta, na prywatnym ze smartem... 

la_nika

@architekt_hurt czyli nie wysyłasz przesyłek w weekend i nie masz ustawionych godzin wysyłki tego samego dnia? Zapoznaj się prosze z tym artykułem
W przewidywanym czasie dostawy uwzględniamy rzeczywiste dane o czasie wysyłki, bazujemy na danych z ostatnich 90 dni. Ten zakres może ulec zmianie podczas wzmożonej sprzedaży – na przykład w okresie przedświątecznym.
Jeśli wcześniej wysyłałeś w ciągu 1 dnia i nie masz wysyłki w weekend ani godzin wysyłki tego samego dnia, algorytm wyliczy, że tyle czasu potrzebujesz na nadanie paczki, czyli zamówienia kupione dzisiaj, możesz nadać do końca dnia w poniedziałek, w takiej sytuacji system pokazuje, że przesyłki dotrą do kupujących dopiero po świętach. 
Przykro mi, ale technicznie nie mam możliwości poprawy przewidywanego czasu dostawy w Twoich ofertach. 

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów

sales_cmt
#7 Wielbiciel

Na jakiej podstawie pokazujecie czas dostawy 10dni!?
Wysyłam zgodnie z deklaracją 99% przesyłek. W tym momencie blokujecie mi sprzedaż pokazując taki komunikat o dostawie! Proszę o natychmiastową reakcję i zmianę na zweryfikowane terminy!

oznacz moderatorów

loko1980
#9 Pomysłodawca

Mam to samo. Zatowarowałem się po sufit. Allegro swoimi algorytmami wydłużyło mi dostawę(wedle ich) do 8 dni. To jest chore i jawne działanie na niekorzyść sprzedawców. Kieruję sprawę do UOKiK.

oznacz moderatorów

loko1980
#9 Pomysłodawca

Najlepszy piątek przed Świętami, a u mnie zerowe zainteresowanie..... zero sprzedaży. Kupujący widząc przewidywany czas dostawy na po Świętach omijają z daleka. 

oznacz moderatorów

Kwak_Jacek
#1 Nowicjusz

mam to samo, dostawa za 8 dni jak wysyłam w ten sam dzień i nagle nikt ode mnie nie kupuje 

oznacz moderatorów

ARTURSSS
#9 Pomysłodawca

Pozew zbiorowy przeciwko allegro i ich praktykami. Algorytmy , algorytmy i zero logiki.  

oznacz moderatorów

architekt_hurt
#9 Pomysłodawca

U mnie to samo. Nagle się zrobiło 8 dni. Spadek zamówień ze 100 które powinno być mniej więcej do tej godziny, do 30... Jak zawsze allegro bez winy. Życzę Wam na te święta drogie allegro, aby w końcu powstała prawdziwa konkurencja która zmiecie Was z planszy... 

oznacz moderatorów

Col324
#8 Zapaleniec

U mnie także. Dodam ze w opcjach jest wyłaczona mozliwosc "szybsze dostawy niz deklaracja"

Dostosuj czas dostawy do Twoich preferencji

Tymczasowo wyłączyliśmy tę opcję na kontach wszystkich sprzedających

oznacz moderatorów

Elo-Car
#9 Pomysłodawca

Hej Wam!

Taki problem.
Od kilku dni sprzedał prawie się zatrzymała.
Wygląda na to, że problemem jest czas wysyłki.
We wszystkich ofertach które sprawdziłem (wyrywkowo z ostatnich zamówień) wyświetla się "Przewidywana dostawa za 10 dni"
Oferty mają ustawione 2 dni, więc pomyśleliśmy że opcja "dostawy szybsze niż moja deklaracja" się popsuła i chcieliśmy ją wyłączyć, ale okazało się że jest wyłączona tymczasowo przez Allegro.
Zrzut ekranu 2025-12-20 094426.png

Co robić?
Jak możemy przywrócić aby czas dostawy wyświetlał się zgodnie z deklarowanym w ofercie?

oznacz moderatorów

la_nika

@Elo-Car ta opcja się nie popsuła. 
Tymczasowo włączyliśmy opcję: wyłącz dostawy szybsze niż moja deklaracja u wszystkich sprzedających. To oznacza, że w ofertach z deklaracją wysyłki 2 lub 3 dni pokazujemy przewidywany czas dostawy nie krótszy niż czas wysyłki, który deklarujesz. Dzięki temu masz większy wpływ na przewidywany czas dostawy, który kupujący widzą w Twoich ofertach. 
Natomiast przewidywany czas dostawy bazuje na historycznych danych na temat nadawania przesyłek, jeśli masz ustawiony czas wysyłki na dwa dni, to zamówienia nie dojdą do kupujących przed świętami,  w święta kurierzy nie pracują, dlatego przewidywany czas dostawy pokazuje 9 dni (zamówienie złożone dzisiaj dotrze dopiero w poniedziałek 29 grudnia). 
Nawet jeśli go teraz skrócisz, algorytm nie zmieni przewidywanego czasu, ponieważ zazwyczaj nadajesz przesyłki w ciągu 2 dni. 

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów

Elo-Car
#9 Pomysłodawca

Mamy jeszcze dwa dni robocze, tak?
To co zostanie zamówione w weekend nadamy w poniedziałek 22.12 i następnego dnia 23.12 powinno zostać dostarczone do klienta, a nie 29.12.
Proszę o wyjaśnienie skąd wzięliście ten 29 grudnia?

oznacz moderatorów

la_nika

@Elo-Car odpisałam Ci tutaj
Miałeś czas wysyłki ustawiony na dwa dni, więc algorytm zakłada, że to, co zostanie zamówione w weekend nadasz do wtorku do końca dnia, więc dojdzie do kupujących po świętach. 

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów

architekt_hurt
#9 Pomysłodawca

Czyli wy lepiej wiecie kiedy ja wyślę paczki? Przecież to są kpiny z klienta który płaci wam ciężkie pieniądze. Tak nie wysyłam w weekend. Ale paczki nadane w poniedziałek dajmy na to do 12, zostaną dostarczone 23.12. A tego już nie pokazujecie i wprowadzacie potencjalnego klienta w błąd. Wasz algorytm jest tak naprawdę **piiip**o warty.

Pominę już to, że moja bezpośrednia konkurencja nie wysyła w weekendy również a niektórzy mają oznaczenia że dostawa przed świętami. 

Ta sytuacja na prawdę nadaje się do pozwu zbiorowego i życzę Wam aby w końcu ktoś się wam dobrał do **piiip**.

Przed ten wasz pseudo algorytm z 200 przesyłek które by były w poniedziałek do wysyłki, to jak będzie 100 to będzie dobrze. 

oznacz moderatorów