Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Czy mógłby sie ktoś do mnie odezwać,kto sprzedaje zabawki,których postacie pochodzą z bajek.Chodzi mi na przykład o stitch czy pokemon?lub odpowiedzieć tutaj czy potrzebuje licencję na sprzedaż tego typu zabawek?
Tego rodzaju postacie z pewnością są chronione prawami autorskimi. Samodzielne tworzenie takich zabawek, koszulek lub innego asortymentu z wykorzystaniem wizerunku takich postaci, ich nazw lub loga bajki może narazić cię na odpowiedzialność karną i cywilną. Aby robić to legalnie koniecznym jest posiadanie licencji.
Jeżeli jednak sprzedajesz takie zabawki i nie są one podrobione (nabyte legalnie i pochodzą od legalnego producenta-posiadajacego licencję na ich tworzenie lub wykorzystanie wizerunku, loga, nazwy, itp.), to ty już nie musisz posiadać żadnej licencji (chyba, że taka sprzedaż jest zarezerwowana tylko do oficjalnych sklepów, ale to rzadkość)
Chciałabym zacząc sprzedawać tego typu zabawki kupowane z hurtowni.tylko ciekawe czy każda hurtownia np.chińska posiada taką licencję?widzę na allegro oraz w sklepach internetowych bardzo dużo ofert zabawek np.stitch .i właśnie nie wiem jak to ugryżć żeby właśnie wszystko było ok
W pierwszej kolejności warto sprawdzić czy taka postać jest chroniona prawem autorskim (czy ma zastrzeżony wizerunek, nazwę lub inny element. Czasami nawet pojedyncze litery mogą być zastrzeżone i ich użycie może zostac uznane za naruszenie prawa autorskiego i może grozić odpowiedzialność karna)