anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Reklamacja 2 lata, wady które wystąpią?

-SKiL-PC-
#7 Wielbiciel#

Witam serdecznie

Allegro w informacjach pozakupowych wyświetla info:

Sprzedający odpowiada za wady, które wystąpią do śr., 2 gru 2026

Moim zdaniem jest to krzywdzące dla sprzedających, zapis ten sugeruje, że jako sprzedający odpowiadam za wszelakie wady, które wystąpią w przypadku reklamacji. Od kiedy sprzedając używany sprzęt odpowiadam za wszelakie wady jakie wystąpią? Rozumiem prawa rękojmi i odpowiadam za wady ukryte czy takie które można domniemać, że były one już w momencie zakupu, ale kurcze od kiedy odpowiadam za wady, których ewidentnie nie było, a wystąpiły w momencie użytkowania i są winą użytkownika? 
oznacz moderatorów
9 ODPOWIEDZI 9

LEW433
#21 Demiurg#

Po to reklamacja, kupujący ją skalda a ty rozpatrujesz, zgodnie  z prawem na które się tu powołujesz

oznacz moderatorów

SKiL-PC
#10 Popularyzator#

Ok czyli normalnie na zasadach rękojmi musze odpowiedzieć na reklamacje, ale nie muszę się na nią zgadzać i mogę odrzucić uzasadniając?

oznacz moderatorów

NipponShorty
#14 Krzewiciel#

Polecam zapoznać się z artykułem 568 kodeksu cywilnego. Każdą reklamacje musisz rozpatrzyć do 14 dni. Czy ją uznasz czy odrzucisz to już Twoja sprawa.

oznacz moderatorów

SKiL-PC
#10 Popularyzator#

Oczywiście ja to rozumiem, ale ten zapis w Allegro kupującemu sugeruje, że jako sprzedający odpowiadamy za wszystkie wady i z automatu kupujący to rozumie jak "gwarancję" a to się rozwali to sobie zareklamuje. Tak jak sugerowany czas dostawy ludzie traktują jak świetość i robią awanturę, że paczka zamówiona w poniedziałek o 19:54 nie doszła na wtorek.

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

Jako osoba prywatna możesz wyłączyć rękojmię sprzedając wtedy nie odpowiadasz za wady z wyjątkiem tych ukrytych 

oznacz moderatorów

SKiL-PC
#10 Popularyzator#

Jestem firmą, sprzedaję jako firma, ale sprzedaję sprzęty używane na które daję gwarancję, ale problem jest jak ktoś mi coś reklamuje po 20 miesiącach gdzie ewidentnie nie było takiej wady w momencie sprzedaży.

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

To odbierasz na swój koszt sprawdzasz co i jak się popsuło i podejmujesz decyzję reklamacyjną wedle uznania

oznacz moderatorów

NipponShorty
#14 Krzewiciel#

To że ludzie nie rozróżniają Gwarancji od Reklamacji to nic z tym nie zrobisz i nie masz na to wpływu.

oznacz moderatorów

RED
#21 Demiurg#

@-SKiL-PC- typowy bełkot - nowomowa allegro

oczywiście bez podania przepisów

oznacz moderatorów