anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Reklamacja 2 lata, wady które wystąpią?

-SKiL-PC-
#8 Zapaleniec

Witam serdecznie

Allegro w informacjach pozakupowych wyświetla info:

Sprzedający odpowiada za wady, które wystąpią do śr., 2 gru 2026

Moim zdaniem jest to krzywdzące dla sprzedających, zapis ten sugeruje, że jako sprzedający odpowiadam za wszelakie wady, które wystąpią w przypadku reklamacji. Od kiedy sprzedając używany sprzęt odpowiadam za wszelakie wady jakie wystąpią? Rozumiem prawa rękojmi i odpowiadam za wady ukryte czy takie które można domniemać, że były one już w momencie zakupu, ale kurcze od kiedy odpowiadam za wady, których ewidentnie nie było, a wystąpiły w momencie użytkowania i są winą użytkownika? 
oznacz moderatorów
9 ODPOWIEDZI 9

LEW433
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Po to reklamacja, kupujący ją skalda a ty rozpatrujesz, zgodnie  z prawem na które się tu powołujesz

oznacz moderatorów

SKiL-PC
#11 Animator

Ok czyli normalnie na zasadach rękojmi musze odpowiedzieć na reklamacje, ale nie muszę się na nią zgadzać i mogę odrzucić uzasadniając?

oznacz moderatorów

NipponShorty
#16 Inspirator

Polecam zapoznać się z artykułem 568 kodeksu cywilnego. Każdą reklamacje musisz rozpatrzyć do 14 dni. Czy ją uznasz czy odrzucisz to już Twoja sprawa.

oznacz moderatorów

SKiL-PC
#11 Animator

Oczywiście ja to rozumiem, ale ten zapis w Allegro kupującemu sugeruje, że jako sprzedający odpowiadamy za wszystkie wady i z automatu kupujący to rozumie jak "gwarancję" a to się rozwali to sobie zareklamuje. Tak jak sugerowany czas dostawy ludzie traktują jak świetość i robią awanturę, że paczka zamówiona w poniedziałek o 19:54 nie doszła na wtorek.

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Jako osoba prywatna możesz wyłączyć rękojmię sprzedając wtedy nie odpowiadasz za wady z wyjątkiem tych ukrytych 

oznacz moderatorów

SKiL-PC
#11 Animator

Jestem firmą, sprzedaję jako firma, ale sprzedaję sprzęty używane na które daję gwarancję, ale problem jest jak ktoś mi coś reklamuje po 20 miesiącach gdzie ewidentnie nie było takiej wady w momencie sprzedaży.

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

To odbierasz na swój koszt sprawdzasz co i jak się popsuło i podejmujesz decyzję reklamacyjną wedle uznania

oznacz moderatorów

NipponShorty
#16 Inspirator

To że ludzie nie rozróżniają Gwarancji od Reklamacji to nic z tym nie zrobisz i nie masz na to wpływu.

oznacz moderatorów

RED
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@-SKiL-PC- typowy bełkot - nowomowa allegro

oczywiście bez podania przepisów

oznacz moderatorów