Witam,zareklamował mi klient produkt. Kupował go na fakturę. Czy w takim przypadku mam obowiązek odebrać towar na swój koszt czy on wysyła mi ten towar na swój koszt?
Cześć, @Czekano. Którego dokładnie zamówienia to dotyczy? Proszę, podaj jego numer.
Numer zamówienia 128a3c20-c919-11f0-b2b6-01a7573789d7
Cześć, @Czekano. Kupujący wybrał fakturę na swoją działalność. Jeśli uważasz, że nie przysługują mu uprawnienia konsumenta (możesz sprawdzić typ działalności w CEIDG), poinformuj go o tym - transakcja będzie miała wtedy charakter niekonsumencki. W takim przypadku klient powinien odesłać towar na własny koszt.
Jeśli uznasz reklamację, powinieneś zwrócić mu wszystkie poniesione koszty. W przypadku odrzucenia reklamacji nie musisz zwracać kosztów wysyłki.
@Czekano wysyła na swój koszt ty mu zwracasz w przypadku uzasadnionej reklamacji po jej rozpatrzeniu
Art. 561/2. [Obowiązek dostarczenia wadliwej rzeczy na koszt sprzedawcy do miejsca oznaczonego w umowie]
§ 1. Kupujący, który wykonuje uprawnienia z tytułu rękojmi, jest obowiązany na koszt sprzedawcy dostarczyć rzecz wadliwą do miejsca oznaczonego w umowie sprzedaży, a gdy takiego miejsca nie określono w umowie - do miejsca, w którym rzecz została wydana kupującemu.
§ 2. Jeżeli ze względu na rodzaj rzeczy lub sposób jej zamontowania dostarczenie rzeczy przez kupującego byłoby nadmiernie utrudnione, kupujący obowiązany jest udostępnić rzecz sprzedawcy w miejscu, w którym rzecz się znajduje.
§ 3. Przepisy § 1 i 2 stosuje się do zwrotu rzeczy w razie odstąpienia od umowy i wymiany rzeczy na wolną od wad.
Art. 561/3. [Koszty wymiany lub naprawy]
Z zastrzeżeniem art. 5611 § 2 koszty wymiany lub naprawy ponosi sprzedawca. W szczególności obejmuje to koszty demontażu i dostarczenia rzeczy, robocizny, materiałów oraz ponownego zamontowania i uruchomienia.
Czytaj więcej w Systemie Informacji Prawnej LEX:
https://sip.lex.pl/akty-prawne/dzu-dziennik-ustaw/kodeks-cywilny-16785996
Czyli jak nie dojdzie do wymiany lub naprawy to tych kosztów sprzedawca nie ponosi reklamacji bezzasadnych kosztu nie ponosisz
https://poradnikprzedsiebiorcy.pl/-reklamacja-towaru-kto-ponosi-koszty-przesylki